Promisiunile sănătoase ale lui 2014

Cunoaşteţi cu siguranţă lista de dorinţe a noului an, hârtiuţa aceea care este vedetă pentru numai o seară, pe 31 decembrie – poate şi pe 1 ianuarie, după ce ne trece mahmureala.
  • Publicat:
Promisiunile sănătoase ale lui 2014

Cunoaşteţi cu siguranţă lista de dorinţe a noului an, hârtiuţa aceea care este vedetă pentru numai o seară, pe 31 decembrie – poate şi pe 1 ianuarie, după ce ne trece mahmureala.

Trecem pe ea tot ce ne-am dori să meargă mai bine şi apoi o abandonăm în sertar. Este momentul să nu o mai băgăm în seamă doar câteva ore. Anul acesta, haideţi să o alcătuim cu atenţie, să punem pe ea lucruri cu adevărat importante, ca sănătatea, şi să nu le mai dăm uitării.

Aţi trecut pe ea, bag mâna-n foc, dorinţe legate de siluetă, poate şi de iubiri, de servicii mai bune ori de stres mai mic. Vă provoc ca, pentru 2014, să alegeţi, cap de listă, un lucru legat de sănătate. Poate un control pe care îl tot amânaţi – am ales să pomenesc întâi opţiunea asta pentru că sunt efectiv speriată de câţi oameni din jurul meu îmi mărturisesc că evită o vizită la doctor, în condiţiile în care toate semnele îi trimit să îşi facă o programare.

Frică, ruşine, lene – orice v-a oprit până acum, să facă bine să dispară. Poate un sfat medical pe care l-aţi tot ignorat şi pe care ar fi cazul să vă apucaţi să-l urmaţi cât mai repede – revin la slăbit, dacă aţi fost sfătuiţi să vă scuturaţi de câteva kilograme, ca să amelioraţi, preveniţi sau înfrângeţi o afecţiune, acum e momentul. Sau ştiu eu ce îndrumări aţi nesocotit pentru că niciodată nu au fost avântul şi voinţa suficient de mari, e timpul să le daţi ascultare.

Poate un set de schimbări neimpus de nimeni, dar care ştiţi sigur că vă vor face mai sănătoşi. Uităm, de mult prea multe ori, că noi ne clădim rezultatele analizelor, în fiecare zi, cu fiecare alegere. Datul din colţ în colţ după ani de nepăsare rareori schimbă ceva cu adevărat. Sunt convinsă că îmi daţi dreptate, însă presimt că vă va fi tare greu să vă urniţi, aşa că, pentru inspiraţie şi mobilizare voi împărtăşi cu voi promisiunile mele sănătoase pentru 2014.

Sport, mai mult sport, tot mai mult sport

Nu vreau să ne vedem la olimpiade, nici măcar la maratoane, semimaratoane şi alte cele. Îmi propun însă, să nu treacă mai mult de 3 zile consecutive fără să nu fi făcut măcar o oră de mişcare. Acum reuşesc să am o zi da, o zi ba. Sau chiar mai bine. Dacă o să vă apucaţi de sport doar ca să slăbiţi şi nu o să vă luaţi răgazul să savuraţi fiecare exerciţiu doar pentru plăcerea de a-l face şi nu neapărat pentru numărul teoretic de calorii arse, atunci planul sportiv nu o să vă ţină mai departe de ianuarie.

Dacă, însă, vă veţi informa despre toate beneficiile medicale pe care exerciţiile fizice le aduc în vieţile noastre, odată cu un trup subţiat, atunci aveţi şanse să vă prindă octombrie într-o formă de toată lauda. Citiţi despre alergare şi plusurile ei, vedeţi care sunt avantajele spinningului, descoperiţi atuurile aerobicului. În doar câteva cuvinte: schimbaţi-vă viaţa!

Meniul să fie bine cântărit – la figurat!

Mi se spune năzuroasă, mofturoasă chefă sau veşnica nemulţumită atunci când vine vorba de alegerea mâncării, iar asta nu se va schimba nici în 2014. Citesc etichetele produselor până la ultima literă, întreb firmele de catering sau chelnerii cum fac anumite preparate şi adaptez mereu reţele care îmi plac după regulile mele. Vă enumăr câteva: conservanţii să stea departe, coloranţii pe lângă ei, mezeluri nici vorbă, carne numai din surse sigure, lactate de capră, gemuri care nu sunt înecate în zahăr, ulei extravirgin de măsline, fructe şi legume de nu poţi duce, pâine integrală ieşită din unica sursă sigura – maşina de făcut pâine din bucătăria ta etc.

Pentru 2014 mi-aş dori să mă cert rău de tot cu sarea, să mă împrietenesc şi mai tare cu legumele crude şi să cunosc peşti nemaiîntâlniţi şi, pe cât se poate, delicioşi. Cum vă spuneam şi la sport, dacă veţi intra în bucătărie puşi pe schimbări mari doar ca să vedeţi ceva pe cântar şi nu ca să vă modificaţi stilul de viaţă pentru sănătate, nu va ieşi nimic. Savuraţi un morcov pentru că e chiar gustos, plin de vitamine şi de ajutor în felurite afecţiuni, nu pentru că are cine ştie câte calorii pe suta de grame şi aţi citit în cine ştie ce dietă că, mâncat la infinit şi fără chef, slăbeşte. E simplu: redescoperiţi mâncarea.

Scuturarea de stres, inamicul nevăzut

Nevăzut, dar îndelung simţit. Mi se întâmplă ca de câteva luni, doctorii la care ajung pentru diverse situaţii, să mă tot avertizeze să nu subestimez stresul. Mai nou, colesterolul ar avea treabă cu el, cancerul n-ar fi nici el străin de nivelul de stres, iar despre depresii ce să mai zic. Ş-apoi, dacă e atât de rău şi periculos, e mare şi dorinţa de a scăpa de el.

Mi-am promis ore mai multe de yoga, dimineţi tihnite, vizite mai dese în librării, somn mai mult, întâlniri numeroase cu prietenii, pauza de prânz cu adevărat respectată la muncă etc. Cum n-avem pilula de slăbit fenomenal cu zero primejdii, nu avem nici bagheta care te atinge şi te scapă de stres. Trebuie doar să ne încetinim un pic ritmul, să ne punem pe noi acolo sus pe lista priorităţilor şi să râdem cât de des putem.

Un 2014 sănătos tun să avem! P.S.: Muncim la asta, da?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult