Ingrediente:
450 de grame de faina 000 (pentru prajituri, cozonaci)
80-90 de grame de faina 550 sau 650 (pentru paine)
14 linguri de ulei
2 oua intregi
10 grame de drojdie proaspata
1 lingura rasa de zahar
1 lingura de lapte
50-60 de ml. iaurt (sau sana, kefir)
1 praf de sare
umplutura:
800 de grame de braza de vaci bine stoarsa de zer
3 oua mari sau 4 mai mici
2 linguri de gris
150 de grame de stafide
zahar dupa gust (cat de dulce va place umplutura)
1 lingura esenta de vanilie
optional, coaja rasa de lamaie sau scortisoara
finisat:
1 galbenus de ou
zahar pudra
in plus:
cateva linguri de faina pentru paine pentru presarat planul de lucru
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu 1 lingura de lapte caldut.Faina pentru prajituri (450 de grame) se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele:
Se amesteca bine, apoi se adauga cate o lingura de iaurt, framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt). Aluatul bine framantat se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina pentru paine.
E de preferat sa se foloseasca faina pentru paine pentru presararea planului de lucru deoarece aceasta avand o granulatie mai mare decat cea fina, pentru prajituri, aluatul nu va ingloba faina in exces, ingreunandu-se.Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu cele 7 linguri de ulei ramase, formandu-se o pasta.Aluatul se intinde pe planul de lucru, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime, care se unge cu pasta de faina si ulei.
Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca.
In acest timp, se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele.Dupa trecerea timpului de odihna, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii.
Cu ajutorul sucitorului, se transfera foaia in tava captusita cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se niveleaza:
Se acopera cu cea de a doua foaie. Pentru a putea taia placinta mai frumos, eu am taiat foaia de sus in patrate cat a fost cruda (dupa aceea am constatat ca nu ar fi fost necesar, placinta se taie foarte usor, fara sa se imprastie foile) apoi am finisat aluatul pensuland galbenus de ou batut cu 2 lingurite de apa rece.
Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute reducandu-se focul la 180 de grade Celsius. In total, placinta se coace aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos (depinde si de cuptor).
Tava cu placinta fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca. Apoi se pudreaza cu zahar pudra si este perfecta de mancat.