Un număr destul de mare de românce folosesc avortul ca „metodă contraceptivă”, expunându-se mai multor riscuri de scurtă şi lungă durată, unele dintre ele fiindu-le chiar fatale. Lipsa de informare în privinţa planificării familiale şi a metodelor contraceptive existente pe piaţă par a fi principalele motive pentru această situaţie dramatică.
Principalele motive pentru care femeile preferă să facă un avort sunt cauzate de circumstanţe personale, starea de sănătate precară şi şansele crescute ca fătul să aibă anumite malformaţii.
Însă întreruperea sarcinii vine „la pachet” cu numeroase efecte negative asupra gravidei, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.
Pe termen scurt, riscurile fizice la care se expune femeia care face avort sunt: perforarea uterului şi laceraţiile cervicale, perforarea intestinelor sau a altor organe prin intermediul instrumentelor folosite la realizarea avortului, durere şi/sau sângerare, infecţii şi febră scăzută, perforaţii uterine, şoc cervical etc. De asemenea, între 30-50% dintre femeile care fac un avort suferă de disfuncţii sexuale, precum lipsa plăcerii în timpul actului sexual, durerea la penetrare sau chiar aversiunea faţă de actul sexual.
Pe termen lung, toate aceste probleme se pot acutiza, existând riscul crescut de a avea dificultăţi pe viitor în conceperea unui copil sau de a duce la bun sfârşit sarcina, fără complicaţii sau alte probleme care pot afecta viaţa fătului.
Mai mult, unele avorturi pot duce la perforarea uterului, care de cele mai multe ori rămâne nediagnosticat şi poate duce la complicaţii de sarcină. Există chiar şi o legătură între avort şi cancer, studiile de specialitate dovedind că există un risc crescut de cancer cervical, ovarian sau mamar în cazul femeilor care au făcut avort.
Nu este de neglijat nici impactul psihologic pe care îl poate avea un avort. Un studiu efectuat la 8 săptămâni după ce femeile participante au făcut avort a scos la iveală faptul că 44% dintre ele s-au plâns de disfuncţii ale sistemului nervos, 36% aveau probleme cu somnul, 31% regretau decizia luată, iar 11% luau tratament medicamentos pentru a trata problemele psihice survenite. De asemenea, avortul este strâns legat de un consum crescut de alcool, droguri, comportament violent, dar şi imposibilitatea de a avea o relaţie de cuplu sănătoasă.