Ingrediente: 750 g cartofi, 75 g nuci, o mandarină, o ţelină cu tot cu frunze,150 g iaurt, o lămâie, 40 g coacăze uscate, salată verde, sare, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Cartofii se spală şi se fierb în coajă. Fierberea în coajă sau coacerea în coajă reprezintă metoda ideală de preparare a cartofului. În felul acesta, nu se pierd nutrienţi, iar indicele glicemic al cartofului rămâne mic, deci nu îngraşă. Indicele glicemic înseamnă modul de absorbţie al glucidelor de către organism. Cu cât organismul lucrează mai mult să absoarbă glucide (este vorba de glucidele cu descărcare lentă), cu atât e mai bine, iar pancreasul nu va fi supus unui stres intens, aşa cum se întâmplă cu glucidele simple care intră rapid în sânge (zahăr, făină albă, orez alb). După ce s-au fiert, îi scoateţi din apă şi îi lăsaţi la răcit. Abia apoi îi tăiaţi în felii mari. Se taie şi ţelina în bucăţi mici (atât rădăcina, cât şi frunzele). Într-un bol, faceţi sosul din iaurt, lămâie, sare, piper. Acest sos se toarnă apoi peste cartofi şi se amestecă. La final, se adaugă ţelina, coacăzele, salata crudă, mandarina şi nucile zdrobite în bucăţi mari.
Text: Ioana Georgescu