Dincolo de conformaţie, de perfecţiunea fizică cu care este înzestrat fiecare dintre noi, un picior frumos este şi un picior sănătos. Disconfortul ce se instalează la nivelul membrelor inferioare este în bună măsură şi consecinţa unui stil de viaţă nesănătos. Medicina a făcut progrese, terapiile la fel şi dacă acţionezi din vreme te poţi bucura de un mers sprinten, de un picior uşor.
Pentru a înţelege cât mai bine cum se prezintă situaţia (spinoasă în special pentru reprezentantele sexului frumos), ce se întâmplă de fapt, care este mecanismul, să ne oprim la definiţie. În literatura medicală de specialitate, venele şi valvele venoase sunt considerate continente (adică se opun refluxului venos), dacă sensul circulaţiei este cel normal, dinspre periferie spre partea superioară a organismului şi de la suprafaţă în profunzime.
Atât venele, cât şi valvele sunt considerate a fi incontinente în momentul în care sensul circulaţiei venoase este inversat, iar acesta este unul dintre elementele definitorii ale bolii varicoase. Refluxul venos apare atunci când valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai închid normal sau sunt distruse, ele nemaiputându-se opune întoarcerii venoase datorate forţei gravitaţionale şi poziţiei ortostatice (verticale). În această situaţie, sângele va circula în sens invers, anormal, de sus în jos. Funcţionalitatea anormală a valvelor venoase conduce astfel la apariţia refluxului venos şi într-un final a venelor varicoase (varice).
Studiile arată că dintre toate manifestările bolii venoase cronice, prezenţa varicelor este cea mai frecventă, dar cauza exactă a apariţiei lor rămâne încă necunoscută. Statisticile sunt îngrijorătoare şi în ceea ce ne priveşte – aproximativ 1,8 milioane de români au varice, potrivit VeinCONSULT. Cauza exactă a apariţiei acestora este încă supusă investigaţiilor. Factorii genetici sunt în principal vizaţi, precum şi factorii de risc.
Referitor la factorii genetici se pare că se regăsesc antecedente familiale la 80% dintre subiecţi. Cercetările aduc în discuţie şi ortostatismul prelungit: profesii la risc, cum ar fi cea de chelner, cosmetician, hair stylist, stomatolog, vânzătoare etc. Nu trebuie deloc excluşi de pe listă nici sedentarismul, kilogramele în plus (greutate peste media normală), îmbrăcămintea strâmtă, constipaţia cronică, dar şi anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).
Când şi cum trebuie acţionat? arsură sau de greutate a gambei, senzaţie de durere la nivelul gambei sunt simptome specifice unei boli venoase. Într-o astfel de situaţie ar fi indicat o vizită la specialit. În urma unui consult amănunţit, medicul constată, dacă e cazul, existenţa afecţiunii şi încearcă stoparea la timp a evoluţiei acesteia.
Preso-masajul asupra lanţului de ganglioni limfatici este o terapie ce are ca scop eliminarea toxinelor neprocesate de organism în timpul procesului de sinteză celulară. Lipsa de exerciţiu determină îngreunarea circulaţiei limfatice, slaba circulaţie a sângelui şi în particular drenajul limfatic defectuos.
Specialiştii consideră că drenajul necorespunzător ce determină invadarea ţesutului subcutanat de celule gresoase este cauzat şi de acumularea toxinelor. Reducerea drenajului limfatic şi a circulaţiei sângelui determină acumulări de grăsime, ţesutul conjunctiv îşi pierde elasticitatea, apărând astfel imperfecţiuni şi denivelări ale pielii.
Pentru a optimiza drenajul limfatic este necesar ca muşchii să se contracte, ţesutul conjunctiv să fie ferm, oferind un grad ridicat de compresie. Extrem de eficient şi de luat în calcul este şi drenajul limfatic efectuat manual. Acest lucru este foarte important pentru pacient, deoarece fiecare pacient în parte are particularităţile lui: edemul limfatic este mai mare sau mai mic, mai nou sau mai vechi, dureros sau nedureros; uneori încă nu s-a format edemul limfatic şi pacientul doreşte să preîntâmpine apariţia lui.
Este ideal pentru persoanele care fac retenţie de lichide, îşi simt picioarele grele şi au probleme cu circulaţia.
Rezultate foarte bune se obţin, nu doar prin intervenţia chirurgicală, ci şi prin intermediul tratamentelor sau terapiilor ce folosesc creme, geluri, spray-uri ce conţin ingrediente cu adevărat miraculoase pentru picioare. Ingredientele marine contribuie la îmbunătăţirea pereţilor capilarelor şi înlătură durerea şi disconfortul.
Viţa de vie roşie protejează vasele de sânge, trifoiul galben reglează funcţia limfatică, muşeţelul ajută la reducerea depozitelor de grăsime, iar amestecul de mentol şi camfor răcoreşte instant (vezi şi alte soluţii naturiste).