Fibromul uterin: tratament chirurgical sau cu ultrasunete?

Fibromul uterin este una dintre cele mai comune afecţiuni ginecologice întâlnite la femeile de vârstă reproductivă, simptomele fiind reprezentate de sângerarea menstruală abundentă, prelungită şi dureroasă, disconfort în zona pelvisului precum şi anemie şi infertilitate secundară.
  • Publicat:
Fibromul uterin: tratament chirurgical sau cu ultrasunete?

Fibromul uterin este una dintre cele mai comune afecţiuni ginecologice întâlnite la femeile de vârstă reproductivă, simptomele fiind reprezentate de sângerarea menstruală abundentă, prelungită şi dureroasă, disconfort în zona pelvisului precum şi anemie şi infertilitate secundară.

În ceea ce priveşte abordarea terapeutică, nu există un tratament universal valabil pentru toate pacientele care suferă de fibrom uterin luându-se în considerare factori precum severitatea simptomelor, vârsta şi dorinţa de păstrare a fertilităţii.

Însă, în majoritatea cazurilor, nu este necesar nici un tratament, luându-se mai degrabă măsuri precum monitorizarea dimensiunilor fibroamelor în timp şi aşteptarea menopauzei, deoarece se întâmplă frecvent ca aceste formaţiuni să regereseze odată cu încheierea perioadei fertile.

Tratamentul chirurgical al fibromului uterin

Cu toate acestea, există cazuri care necesită intervenţie chirurgicală din cauza simptomelor severe. Astfel de proceduri sunt histerectomia şi miomectomia, care presupun acţiuni destul de intruzive asupra corpului şi o recuperare lentă şi dureroasă.

Histerectomia constă în extirparea uterului în totalitate şi necesită chirurgie majoră abdominală, vaginală sau laparoscopică.

Miomectomia constă în extirparea doar a fibromului, cu conservarea restului uterului şi reprezintă opţiunea cea mai bună pentru femeile care doresc păstrarea uterului. Această procedură este mai complicată decât histerectomia şi implică o recuperare postoperatorie mai lungă, precum şi un risc crescut de infecţii şi riscurile transfuziilor de sânge.

O altă opţiune este tratamentul hormonal, care este menit să amelioreze simptomele şi să reducă sângerările, dar care nu micşorează dimensiunea fibroamelor uterine.

De asemenea, mai există opţiunea de embolizare a fibromului uterin, însă această intervenţie este destul de riscantă şi poate cauza complicaţii severe, drept pentru care majoritatea specialiştilor nu sunt de acord cu efectuarea acesteia.

Tratamentul cu ultrasunete pentru fibromul uterin

Cea din urmă opţiune şi cea mai sigură este terapia cu ultrasunete cu frecvenţă înaltă (HIFU), care distruge ţesutul tumoral prin supraîncâlzirea acestuia.

Tratamentul cu ultrasunete focalizate de înaltă frecvenţă (HIFU) este o tehnologie nouă pentru abordarea extracorporală (fără incizii ale pielii) pentru îndepărtarea fibroamelor uterine. Această procedură 100% non-invazivă scuteşte organele de efecte colaterale nedorite şi nu necesită anestezie generală. În plus, prin tratamentul HIFU, sunt excluse pierderile de sânge şi stresul postoperator.

Un aspect foarte important al procedurilor HIFU îl reprezintă caracterul inofensiv (non-ionizant) al acestora, atât pentru pacient, cât şi pentru medici şi mediu.

În prezent, tratamentul HIFU pentru fibromul uterin este o alegere modernă preferată de numeroase femei din întreaga lume, graţie naturii sale protective faţă de uter şi de fertilitate şi a faptului că, nu mai târziu de 1-2 zile, pacienta poate reveni la stilul său de viaţă obişnuit.
Astfel, prin prisma avantajelor pe care le prezintă, ablaţia extracorporală cu ultrasunete (HIFU) este previzionată să devină, la nivel global, una dintre cele mai populare şi mai frecvent utilizate metode de tratament a fibroamelor uterine.

AVANTAJE tratament HIFU:

  • procedura 100% non-invazivă (fără incizii ale pielii);
  • protejează uterul;
  • nu afectează fertilitatea femeii;
  • nu necesită anestezie generală;
  • fără pierderi de sânge;
  • procedură non-ionizantă inofensivă pentru paciente, medici şi mediul înconjurător;
  • recuperare rapidă a pacientelor, de 1-2 zile;
  • nu necesită internare (pacienta poate pleca acasă după administrarea procedurii).

IMPORTANT!

Este necesar ca, în vederea planificării pentru tratament HIFU, pacienta să efectueze o examinare RMN a pelvisului, cu substanţă de contrast, cu maxim 1 lună înainte de intervenţie.

Scopul planificării este acela de a selecţiona cazurile cele mai potrivite, de a observa zonele vizate, de a consemna parametrii şi de a salva datele pe baza cărora se va desfăşura tratamentul real.

INFORMAŢII UTILE PENTRU PACIENTE

Deşi criteriile de aprobare a terapiei HIFU pentru fibromul uterin sunt stricte, conform statisticilor din ultimii 10 ani, aproape 99% dintre paciente au primit acordul pentru a beneficia de acest tratament.
Pe durata tratamentului pacienta nu se află sub anestezie generală, ci este doar sedată. Astfel, se păstrează contactul verbal constant cu echipa de specialişti HIFU. Este normală perceperea unui disconfort în timpul ablaţiei, iar în cazul intensificării durerii, pacienta poate indica acestu lucru doctorilor pentru ca aceştia să ia măsurile necesare pentru a-i ameliora starea.

Durata procedurii este strict individuală pentru fiecare pacientă, dar, de obicei, nu estemai mare de 3 ore. Intervalul de tratament depinde de mărimea, locaţia şi gradul de vascularizare al nodulului fibros;
Ca rezultat al ablaţiei cu ultrasunete, în interiorul tumorii se formează necroza coagulantă. Simptomele dispar treptat. În mod obişnuit, dimensiunea tumorii este redusă cu 1-3 cm pe lună. Micşorarea nodulului tratat se intensifică, de regulă, între a treia şi a şasea lună de tratament HIFU;
După ablaţia HIFU, pacienta poate simţi dureri menstruale temporare. Daca este necesar, pot fi administrate analgezice.

Unul până la trei cicluri menstruale post-ablaţie sunt de aşteptat a fi mai abundente şi mai prelungite.
Unica limitare este abstinenţa de la contacte sexuale timp de o lună după efectuarea procedurii. Nu există, însă, restricţii de ordin alimentar sau în ceea ce priveşte mişcarea.
Pacientele nu ar trebui să rămână însărcinate în primele 6 luni după tratamentul HIFU. Acelaşi interval este prevăzut şi în cazul miomectomiei convenţionale şi laparoscopice.
Sunt obligatorii controalele de către specialiştii HIFU la 1, 3 şi 6 luni după tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult