Cu mai bine de 30 de ani în urmă, în revista „Science Magazine” a fost publicat un studiu ce avea să schimbe abordarea terapiei oncologice sau regenerative în multe clinici din lume.
Studiul releva faptul că terapia cu ozon inhibă selectiv creşterea celulelor canceroase umane din tumori pulmonare, de sân şi uter. A fost doar un început.
Ulterior, studiile au extins domeniile medicale unde ozonul poate avea efecte benefice, de la diverse afecţiuni asociate cu hipoxie (oxigenarea deficitară a ţesuturilor), afecţiuni sistemice sau infecţioase, la medicină regenerativă.
Ozonoterapia pentru atenuarea durerilor generate de hernia de disc a devenit o terapie recunoscută de medicină clasică în Italia şi urmează să fie aprobată şi în Statele Unite. Studiile şi ulterior practică medicală arată că injectarea unui amestec de oxigen şi ozon în discul herniat reduce presiunea acestuia pe nervi, uşurând durerea, întrucât se pare că oxigenul şi ozonul reduc volumul discului printr-un mecanism de oxidare.
Dr. Kieran Murphy, neuroradiolog intervenţionist, afirmă că această procedură este sigură şi eficientă, în studiul său intrând pacienţi cu vârste începând de la 13 la 94 de ani cu diverse tipuri de hernii de disc. Pacienţii au notat durerea lombară la începutul terapiei pe o scară 1-10 şi după terapie.
Percepţia durerii post-terapie a fost notată în medie cu 4 puncte mai puţin. În cazul tumorilor, terapia sistemică cu ozon se administrează prin autohemotransfuzie. În numeroasele studii efectuate în ultimii ani, nivelurile de oxigenare a tumorii au fost măsurate prin polarografie folosind probe obţinute prin puncţie.
Metabolismul cancerului e la bază anaerob, de aceea creşterea oxigenării la nivelul ţesuturilor lezate poate diminua efectele secundare date de tratamentele cu radiaţii, dar poate creşte şi radio-sensibilitatea. În cazul administrării pacienţilor cu adenocarcinom a acestei forme de terapie, la o lună după terminarea tratamentului antigenul prostatic specific (PSA) a scăzut la o valoare mai mică de 10 ng/ml, la 92% dintre pacienţii trataţi cu ozon, şi la 52% din grupul control.
Şi persoanele clinic sănătoase pot recurge la aceste terapii în ideea unui detox intensiv şi profund. Prin dizolvarea în sângele circulant se realizează o mai bună oxigenare a ţesuturilor, hematiile şi alţi transportatori devin mai activi, realizând o neutralizare eficientă a toxinelor acumulate de-a lungul timpului.
Astfel indirect se pot reduce inflamaţiile şi se declanşează resorturi proprii de reglare a pH-ului mediului intern. Dintre efectele benefice imediate constate, cel mai miraculos pare reducerea durerii şi inflamaţiei în mod rapid prin injectarea amestecului de gaze local în durerile generate de vertebropatii, de exemplu, şi contracţia musculară.
Se consideră că atât la nivel local cât şi general, terapia oxigen-ozon este eficientă şi în combaterea diverselor infecţii, virusuri, fungi, bacterii şi stimulează sistemul imunitar. Se administrează în cazul vaginitelor persistente, infecţiei cu candida, dar şi la nivelul ano-rectal pentru estomparea durerii şi inflamaţiei în cazul hemozoilor interni sau fisurilor anale.
Am găsit pe internet clinici cu experienţă medicală în cazul pacienţilor cu hepatite de tip C şi B. Un alt efect benefic constatat este ameliorarea efectelor secundare în cazul diabetului şi o mai bună reglare a mecanismelor insulinice. De asemenea, s-a constatat scăderea concentraţiei de acid uric din sânge şi a grăsimilor sanguine.
Există mai multe metode de administrare a amestecului de oxigen-ozon. Una din metode constau în injectarea locală, cu ajutorul unei seringi direct în muşchiul inflamat, paravertebral de exemplu în cazul herniilor de disc. O scădere semnificativă a durerii are loc încă de la primele şedinţe.
Cea de-a doua metodă în practica medicală este administrarea oxigenului pe cale sistemică, generală, printr-o procedură de autotransfuzie. O cantitate de 250 ml de sânge provenit de la pacient este amestecată cu o anumită proporţie de oxigen-ozon, apoi amestecul sânge-gaze este readministrat prin sistemul endovenos.
Întreg procesul durează o oră şi este lipsit de dureri. O altă metodă, cunoscută şi sub denumirea de terapie capilară, este folosită pentru eliminarea angiovectaziilor inestetice şi superficiale, aşa-numitelor vase sparte. O doză de oxigen-ozon este injectată cu ajutorul unui ac subţire sub piele.
Capilarităţile evidente dispar imediat, iar injecţiile cu gaze nu formează leziuni secundare. În străinătate, există aşa numite Oxygen Bars, adică locuri publice unde cu ajutorul unei măşti, poţi beneficia de inhalarea de oxigen pur. De altfel, din ce în ce mai multe spa-uri sunt dotate cu astfel de device-uri, mai ales în camere de relaxare speciale, efectele de înviorare şi bunădispoziţie fiind simţite imediat.
În medicina estetică, amestecul de gaze oxigen-ozon se dovedeşte eficient în gestionarea aspectului de coajă de portocală generat de celulită, intensificând circulaţia şi reducând inflamaţia. O altă terapie bazată pe ozon este terapia Dermozon. Aceasta este folosită în tratamentele externe, în dermatologie pentru vindecarea eczemelor, pacientul fiind acoperit ermetic cu o plasă de plastic prin care se injectează ozon.
Bacteriile, virusurile şi fungii ce se găsesc pe suprafaţa pielii sunt distruşi, eczemele şi leziunile ameliorate. Se aplică în sisteme similare în cabinetele de dermatologie şi în cazul puseelor active în cazul dermatitei atopice, psoriazisului, afecţiunilor cu descuamare intensă (ihtioza). Ozonul are efect benefic şi în afecţiunile mucoasei bucale, dinţilor şi maxilarelor, inflamaţiilor şi sângerărilor gingivale. Ba chiar reprezintă o soluţie nouă de tratament, cu minimum de riscuri şi complicaţii, dar cu un efect bacteriostatic şi virustatic, aplicabil chiar şi în cazul tratării cariilor superficiale sau profunde, reducând la minimum folosirea frezei sau a turbinei. Ozonoterapia mai are drept aplicaţii în stomatologie tratarea cangrenelor pulpare, stomatitelor, aftelor.
De asemenea, soluţiile cu oxigen activ se dovedesc eficiente atât în cazul albirilor dentare cât şi a eliminării bacteriilor la pacienţii cu multe lucrări şi implanturi dentare.
O altă tehnică de extrem-detox este plasmafereza, care are drept scop un schimb plasmatic ce permite reducerea concentraţiei în sânge a elementelor toxice, proteine, lipide, anticorpi şi complexe imune circulante. Această tehnică este utilizată în tratamentul unor boli neurologice, cum ar fi miastenia, cazurilor de hipervâscozitate sangvină sau al bolilor autoimune, lupus eritematos diseminat, sau în hipercolesterolemia familială.
Operaţia, care durează în jur de două ore, constă în scoaterea sângelui bolnavului şi în restituirea globulelor sale roşii suspendate într-un produs de substituţie de origine umană (plasma donatorului sau albumina obţinută plecând de la plasmă purificată sau artificială).