Abdominoplastia este o procedură chirurgicală ce şi-a câştigat renumele datorită rezultatului estetic pe care îl oferă. Cu toate acestea, nu este de neglijat nici aspectul funcţional, multe persoane având o calitate a vieţii mai bună după operaţie. Odată cu înaintarea în vârstă, peretele abdominal suferă unele trasformări.
La femei, din cauza naşterilor, a unor operaţii din sfera ginecologică sau a unui stil de viaţă haotic, există posibilitatea formării unui “şorţ abdominal” care îngreunează capacitatea de mişcare şi de a avea o viaţă activă. Această deformare inestetică se poate corecta prin realizarea unei abdominoplastii.
„Ca medici de chirurgie generală, ne întâlnim cel mai des cu situaţia în care trebuie să operăm o hernie incizională apărută după o histerectomie, la care aproape în mod obligatoriu se cere şi o remodelare a abdomenului prin abdominoplastie. Aceste două operaţii sunt combinate frecvent având în vedere că se pot realiza printr-o singură incizie orizontală şi au un rezultat estetic foarte bun”, explică conf. dr. Ion Daniel, şeful secţiei Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Acesta adaugă faptul că în cadrul procedurii sunt realizate o serie de gesturi şi manevre chirurgicale prin care se îndepărtează tegumentul împreună cu un strat de ţesut adipos de 10 – 20 cm grosime. Fiind o operaţie estetică, cicatricea postoperatorie este foarte puţin vizibilă şi este mascată în pliul lenjeriei, situat în partea inferioară a abdomenului. Ca orice intervenţie chirurgicală, şi abdominoplastia are avantaje şi dezavantaje pe care pacientul trebuie să le cunoască înainte de a fi operat.
1. Îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Îndepărtarea stratului adipos redă elasticitatea corpului şi tonusul muscular. Femeia se poate mişca mai uşor, arată mai bine şi îi creşte stima de sine. Drept urmare, îşi intensifică relaţiile sociale, iar relaţia de cuplu devine mai activă.
2. Produce pierderea în greutate. Odată cu îndepărtarea bagajului adipos, sunt eliminate şi câteva kilograme. Cu toate acestea, conf. dr. Ion Daniel avertizează că „nu aceasta este baza scăderii în greutate” şi că „abdominoplastia nu este o metodă chirurgicală prin care sunt rezolvate toate abaterile pacientului legate de indisciplina alimentară şi cea a stilului de viaţă.”
3. Diminuează durerile lombare. Se spune că orice kilogram în plus aşezat pe abdomen tracţionează triplu asupra coloanei vertebrale. Multe din durerile de spate apărute la femei, mai ales în perioada de menopauză, când se instalează şi osteoporoza, sunt agravate, accentuate sau întreţinute de excesul de grăsime aşezat pe abdomen. Îndepărtarea acestuia va avea un efect benefic şi la nivelul coloanei vertebrale.
1. Operaţia este laborioasă. Abdominoplastia este o procedură care se realizează cu anestezie generală şi durează aproximativ o oră. În urma intervenţiei chirurgicale, pacientul va rămâne cu o cicatrice de dimensiune mare şi poate resimţi durere sau disconfort în momentul scăderii presiunii atmosferice.
2. Recuperarea postoperatorie este prelungită. Din cauza dimensiunii inciziei, pacientul trebuie să poarte un tub de dren pentru aproximativ o săptămână, creea ce îi prelungeşte perioada de spitalizare. De asemenea, acesta îşi poate relua activitatea fizică într-o lună de la operaţie. Pentru o recuperare mai rapidă se recomandă renunţarea la consumul de băuturi alcoolice şi la fumat.
3. Postoperator, pot apărea tulburări metabolice. „Un fenomen mai nou studiat este cel al legăturii între abdominoplastie şi încărcarea grasă a ficatului. După operaţie, există tendinţa de a adăuga în continuare un aport alimentar excesiv, care nu se mai depune pe abdomen, ci are tendinţa de a se depozita în ficat, crescând astfel riscul de ciroză. De aceea, noi îi sfătuim pe cei pe care îi operăm să consulte un nutriţionist, să-şi revadă stilul de viaţă, să reducă aportul de grăsimi şi să facă mişcare”, avertizează conf. dr. Ion Daniel.