Luna cumpărăturilor sănătoase – Ce mănâncă dr. Menci?

Csid.ro a declarat sâmbăta ca fiind "Ziua cumpărăturilor sănătoase". Citiţi cu atenţie etichetele, alegeţi legume, fructe, carne provenită de la păsări sau animale crescute cât mai natural, nu faceţi excese. Nu cumpăraţi în plus, nu aruncaţi mâncare. Iată ce sfaturi vă dă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, exemplificandu-vă cu propria alimentaţie.
  • Publicat:
Luna cumpărăturilor sănătoase - Ce mănâncă dr. Menci?

Zi de zi auzim rezultatele unor noi cercetări ce urcă pe piedestal anumite alimente sau detronează altele. În viaţa reală însă, alegerea alimentelor sănătoase chiar dacă este o prioritate devine o capcană – comercianţii profitând de neştiinţa, graba sau dezinteresul consumatorilor şi ambalând în hârtii ori plastic viu colorat alimente gustoase, nu neapărat şi nutritive.

CSID a luat atitudine şi a declarat prima sâmbătă a fiecărei luni ZIUA CUMPĂRĂTURILOR SĂNĂTOASE.

Vă vom da cele mai bune sfaturi pentru alegerea alimentelor. Pentru început am luat ca ghid pe prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi – un guru într-ale nutriţiei.

Iată ce conţine coşul de cumpărături al unui specialist!

M-am întâlnit cu prof. dr. Mencinicopschi într-o după-amiază într-un centru comercial. Mi-a spus: “Multă lume este interesată de alimentaţia sănătoasă, însă ajunge în astfel de locuri, se pune la masă şi uită de diverse reguli. Mănâncă ce li se pare apetisant sau ceea ce găsesc.” Mă uit în jurul meu. La mese – oameni de toate vârstele. Pe mese mâncăruri de toate felurile. Sucuri şi multe prăjituri. Îl întreb în ce constau cumpărăturile sale în această perioadă. Aşa cum mă aşteptam, alege legume de sezon.

Leurdă – am găsit o caserolă de 500 g cu 5 lei la un supermarket, salate, urzici, păpădie, andive sunt excelente tot timpul anului, radicchio, ceapă, usturoi, germeni de muştar, praz” spune dr. Menci. La capitolul fructe, încă nu ne putem bucura de producţia autohtonă 2014 şi alege citrice, ananas, mango, avocado (fac salată tip guacamole des).
Nelipsite sunt şi ciupercile – champignon şi pleurotus (bureţi) – numai de la supermarket. Nu din piaţă! Ciupercile trebuie luate din surse sigure.
Hidratarea este foarte importantă primăvara, altfel nu se produce detoxifierea organismului indiferent de dieta urmată. Prof. Menci preferă ceaiul verde – îl preferă pe cel cu iasomie.
Tizana (infuzia din plante) sau ceaiul se fac cu apă de bună calitate. “Acestea pot fi puţin îndulcite după s-au răcit” ne sfătuieşte nutriţionistul.

Discuţia se mută spre capitolul carne: “Cumpăr peşte românesc – peşte de captură, păstrăv de crescătorie, crap românesc, caras, calcan, ştiucă, somn cât mai proaspăt. Atenţie, peştele trebuie să aibă ochii limpezi şi bulbucaţi. “Atenţie, există comercianţi care dezgheaţă peştele şi îl vând la preţ de peşte proaspăt. Ochii peştelui vă indică însă prospeţimea”.

Îmi amintesc că dr. Menci a fost după părerea mea cel puţin specialistul care a deschis ochii românilor în ceea ce priveşte calitatea ouălelor şi a încurajat consumul ouălor bio. “Aleg ouă de ţară sau ouă marcate cu cifra zero. Sunt mai scumpe, dar nu mănânc dublu.” Apoi adaugă: “Rar mai cumpăr şi carne viţel.” Recomandă de asemenea, şi carnea de pasăre de curte ori de pui crescuţi la sol, dar nu în hală.
Dacă preferaţi pastele, alegeţi-le pe cele din grâu dur – paste spelta. Sunt mai scumpe – costă 20 lei o jumătate de kilogram, însă îţi ajung o lună – o porţie fiind de 40 g. Indicate sunt şi pastele din amestecuri precum grâu spelta, quinoa, susan, orez basmati sau brun.

Atunci când sunteţi la raionul legume, trebuie să ştiţi că dr. Menci alege broccoli, conopidă, varză. Nu sunt indicate în cantităţi mari celor care suferă de hipotiroidie. Am observat că hummusul (pasta din năut) are din ce în ce mai mulţi fani în România în ultima vreme. Aşa cum mă aşteptam, şi invitatul nostru consumă năut. “Fac hummus acasă. Ai nevoie doar de o conservă bio, pastă de susan (tahina), usturoi după gust.” Cât de simplu pare să mănânci sănătos! Probabil, dacă nu ne-am mai complica atât, chiar ar fi! Fasolea este o altă alegere înţeleaptă.

Surprizător poate pentru unii români, însă algele – considerate ca fiind hrana viitorului – sunt delicioase. Mai ales dacă ştii să le prepari. Însă nimeni nu s-a născut învăţat. Iată la ce le foloseşte medicul nutriţionist: “Folosesc algele în ciorbe, supe, salate, mâncăruri de legume”. În ultima vreme, în lumea cercetătorilor americani – de la ei vin cele mai multe ştiri despre alimente, cartoful nu s-a bucurat deloc de popularitate. De fapt, cartofii prăjiţi sunt bombardaţi în topul alimentelor de evitat.

Iată ce fel de cartofi recomandă specialistul în nutriţie:
“Profitaţi de primăvară şi consumaţi cartofi noi fierţi în coajă”.
Nu uitaţi şi de un iaurt probiotic, dacă nu ţineţi post. “Urda este un lactat excelent!”

Îl întreb dacă pune în coş şi dulciuri. “Foarte rar consum dulciuri şi nu foarte elaborate. Nu mănânc niciodată tort. Nu m-am obişnuit cu dulciurile şi nu simt nevoia.”

Ce mai trece de filtrul profesorului Menci? “Apa carbonatată natural, sarea de mare integrală, grunjoasă. Nu recomand sare de bucătărie rafinată deoarece nu conţine nimic în afară de clorură de sodiu. Recomand cu căldură sarea de Guerande (are 60 –70% macroelemente şi microelemente ce imită plasma sanguină. Suntem o bucăţică de mare!”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Pericolul din salata de icre
Pericolul din salata de icre