Senzaţia de picioare grele, durerea la mers şi edemul de la nivelul picioarelor, adică umflarea ţesuturilor – vorbim despre cele trei mari neplăceri întâlnite la nivelul membrelor inferioare. Cum le combateţi?
Mai întâi cu un diagnostic corect, apoi cu ajustări în stilul de viaţă. La modul general, sportul şi apa din belşug vă fac să vă simţiţi ca un fulg. Şi, de ce nu, să aveţi picioare suple, tonifiate, aşa cum au vedetele care trag din greu pentru asta.
Senzaţia de picioare umflate și grele – iată ce trădează prezenţa afecţiunilor venoase. Venele sunt vase care transportă sângele neoxigent dinspre ţesuturi spre inimă. Aşadar, în interiorul lor, lichidul vital circulă împotriva gravitaţiei!
Acest simptom apare mai des la persoane supraponderale, sedentare sau după sarcini care au solicitat întreg sistemul venos.
Haideţi să ne imaginăm ce se întâmplă în interiorul venelor care produc disconfort!
Acestea prezintă un sistem de valvule – imaginaţi-vă un cuib de rândunică – ce se închide şi care împiedică sângele să stagneze în picioare. Când valvulele nu mai funcţionează bine, apare senzaţia de picioare umflate și grele.
Pot apărea şi varice sau, în exteriorul pielii, inesteticele capilare violacee. Senzaţia de picioare umflate și grele apare odată cu o mărire vizibilă de volum a gambelor, cu o îngroşare a gleznelor sau a genunchilor, dar poate apărea şi în absenţa acestei staze (stagnări) limfatice.
Căldura poate accentua simptomul, la fel și frigul excesiv. În toate aceste cazuri, solicitaţi sfatul unui medic de chirurgie vasculară, iar un exerciţiu excelent pentru fiecare seară este să staţi pe o canapea cu picioarele mai sus decât inima.
Atenţie şi în momentul în care apar dureri la mers, care par că ţin muşchii şi care se reduc dacă vă odihniți puţin. În acest caz, consultaţi tot un specialist în chirurgie vasculară.
Simptomul poate arăta prezenţa unor probleme arteriale de la nivelul membrelor inferioare. Arterele sunt vasele care transportă sânge oxigenat de la inimă la ţesuturi.
Atenţie! Ateroscleroza se manifestă frecvent la nivelul arterelor femurale.
A treia mare neplăcere de la nivelul membrelor inferioare este retenţia de apă care determină edemul, adică umflarea ţesuturilor. Contrar multor păreri, consumul de lichide ajută la eliminarea de fluide acumulate în organism.
Atunci când nu consumaţi suficientă apă, organismul începe să îşi facă rezerve de lichide. Acestea sunt stocate în spaţiile extracelulare. Pielea îşi pierde elasticitatea şi e posibil să se instaleze edemul.
Dacă apelaţi la diuretice în mod curent, pentru a elimina surplusul de apă, opriţi-vă. Răspunsul organismului la această medicaţie este acumularea lichidelor pe care le va elimina împreună cu vitamine şi minerale. Este un stres enorm pentru organism.
Singurul lichid care hidratează este apa. Pentru a fi metabolizată, o kilocalorie provenită din alimente are nevoie de 1 ml de apă. Şi pentru că rata medie de consum a unui adult este de 2.000 de kilocalorii, s-a ajuns la constatarea că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi. Începeţi cu un pahar dimineaţa, la trezire.
Aceasta deoarece lichidele corpului sunt extrem de concentrate, ceea ce conduce inclusiv la deshidratare.
În al doilea rând, nu includeţi cafeaua în cantitatea de lichide necesară zilnic. Cafeaua este diuretică, aşadar elimină apa din corp. Efect similar îl are şi alcoolul.
Pentru variaţie, pe lângă apă plată, alegeţi zilnic sucuri din fructe naturale care să conţină şi pulpa fructului. Astfel nu vă măriţi exagerat producţia de insulină.
În plus, consumaţi o ciorbă sau o supă, dar numai la prânz, nu şi seara. Cele două preparate cresc tensiunea arterială la ore târzii.
O altă soluţie de hidratare o reprezintă ceaiul. Iar dintre toate sortimentele, ceaiul verde este cel care reţine apa în organism pe o perioadă lungă. Preferaţi infuzia în locul fierberii excesive a frunzuliţelor, ca să consumaţi simultan şi antioxidanţi.
Suntem creaţi să ne mişcăm, aşadar membrele inferioare sunt perfect adaptate să facă mulţi paşi şi repezi şi nu să stea în spatele unui birou! De altfel, principala aşa-zisă igienă a picioarelor o reprezintă mişcarea. Este modalitatea prin care sângele arterial şi cel venos circulă corect, prin care ţesuturile funcţionează normal. Aşa că faceți minimum 10.000 de paşi pe zi!