Dieta cu fructe şi legume – eşti pregătită s-o urmezi?

Acest plan disciplinat din punct de vedere cronologic şi combinativ pretinde că îmbunătăţeşte digestia şi accelerează metabolismul în favoarea pierderii în greutate. Premisa centrală a dietei este aceea că nutriţia depinde mai degrabă de ceea ce mănânco şi de momentul mesei, nu de cât mănânci.
  • Publicat:
Dieta cu fructe şi legume - eşti pregătită s-o urmezi?

Acest plan disciplinat din punct de vedere cronologic şi combinativ pretinde că îmbunătăţeşte digestia şi accelerează metabolismul în favoarea pierderii în greutate.

Premisa centrală a dietei este aceea că nutriţia depinde mai degrabă de ceea ce mănânco şi de momentul mesei, nu de cât mănânci.

Consumarea unor alimente în anumite combinaţii în meniu cotidian se pretinde că ar mări procesul de absorbţie al nutrienţilor de către tractul gastrointestinal, având ca rezultat un ritm mai mare al metabolismului.

Planul cere ca un procent însemnat de calorii să provină din fructe şi legume, restricţionând drastic consumul de produse lactate, cereale, carne şi alimente care conţin zahăr rafinat. Deşi programul nu pune un accent deosebit pe numărul total de calorii consumate, subliniază importanţa evitării supraalimentaţiei şi afirmă că anumite alimente consumate în combinaţii necorespunzătoare pot declanşa reacţii fiziologice specific care să interfereze cu absorbţia de nutrienţi şi cu producerea de toxine.

Micul dejun constă doar în fructe sau suc de fructe. Prânzul include fructe, salate sau legume şi, uneori, cereale sub formă de “salată energizantă” sau un “sandviş din ingredient corespunzător asociate”. Cina este o combinaţie de fructe, legume şi carne slabă. Reducerea caloriilor se datorează acestor restricţii severe.

Argumente Pro şi Contra

Bogată în fructe şi legume, Dieta “Pregătit pentru viaţă” restricţionează consumul de grăsimi de origine animală, dar îţi permite să te bucuri de orice cantitate de fructe proaspete, suc de fructe, legume şi carne slabă. Din nefericire, programul este imperfect din punct de vedere nutriţional fiindcă nu reuşeşte să asigure o gamă adecvată de nutrienţi, inclusiv protein, zinc, Vitamina D sau Vitamina B12. Până acum, toate afirmaţiile, inclusiv teoria de bază (conform căreia activitatea enzimelor în cadrul metabolizării anumitor grupe de alimente declanşează un “conflict” digestiv care poate duce la creşterea în greutate), aşteaptă încă susţinerea ştiinţifică.

Este potrivită pentru tine?

Este posibil ca acest plan pentru viaţă să fie atractiv pentru cei cărora le place să consume multe fructe şi legume şi sunt gata să urmeze un regim alimentar rigid. Perspectiva pierderii în greutate datorită restricţiilor calorice poate fi atrăgătoare, dar, fără schimbări ale stilului de viaţă şi un plan alimentar mai echilibrat, aceasta poate reprezenta doar o soluţie de scurtă durată. 

De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să ia în calcul deficienţele nutritive ale dietei, iar persoanele sănătoase trebuie să o urmeze doar o scurtă perioadă de timp.

Planul pune accentual pe evitarea supraalimentaţiei şi sugerează că un conţinut mare de apă purifică organismul, favorizează tranzitul intestinal şi măreşte nivelul absorbţiei nutrienţilor, reducând senzaţia de foame.

Exemplu de meniu pentru o săptămână!

  Luni Marţi Miercuri Joi
Mic-dejun Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă
Prânz Salată de lăptucă, spanac, castravete, roşie, germeni de fasole, măsline şi fasole verde Platou mixt de legume şi fructe cu roşii, castravete şi avocado Suc proaspăt de fructe sau morcovi, legume crude cu sos de nuci Suc proaspăt de fructe sau morcovi, nuci simple, castravete
Cină Suc proaspăt de legume, supă de conopidă, friptură de pasăre, fasole verde cu usturoi, salată verde Suc proaspăt de legume, papaya, salată mediteraneană de orez cu dovlecei, lăptucă, germeni de fasole şi legume verzi. Ciorbă de porumb, legume înăbuşite şi ceapă la grătar în tortilla Suc proaspăt de fructe, ghiveci de legume, varză cu curry, salată Caesar
Gustarea 1 Suc proaspăt de fructe sau morcovi Suc proaspăt de fructe sau morcovi Suc proaspăt de fructe sau morcovi Suc proaspăt de fructe sau morcovi
Gustarea 2 Gustare cu fructe la trei ore după cină Gustare cu fructe la trei ore după cină Gustare cu fructe la trei ore după cină Gustare cu fructe la trei ore după cină

 

  Vineri Sâmbătă Duminică
Mic-dejun Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă Suc proaspăt preparat, fructe sau salată de fructe proaspătă Salată de căpşuni şi kiwi cu portocală şi banană
Prânz Platou mixt de legume şi fructe cu roşii, castravete şi avocado Conopidă aseonată cu ţelină, germeni de fasole şi morcovi pe o felie de păine integrală Castravete şi lăptucă înfăşurate în tortilla de porumb, la grătar
Cină Salată din carne de pasăre şi curry Chiftele din morcovi, broccoli, varză tocată condimentată Suc proaspăt de legume, plăcintă cu legume, morcovi cu busuioc, salată de morcovi cu sparanghel
Gustarea 1 Suc proaspăt de fructe sau morcovi Suc proaspăt de fructe sau morcovi Suc proaspăt de fructe sau morcovi
Gustarea 2 Gustare cu fructe la trei ore după cină Gustare cu fructe la trei ore după cină Gustare cu fructe la trei ore după cină

Sursa: „Alege dieta potrivită”, Dr. Judith C. Rodriguez

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult