Dereglările tiroidei se pot manifesta prin exces de funcţie (hipertiroidism) sau prin carenţă (hipotiroidism), două procese care pot fi declanşate de o serie de boli cu caracteristici comune. La fiecare 100 de persoane, una suferă de hipotiroidism, iar proporţia de hipertiroidieni este şi mai mare.
Din nefericire, se cunosc doar cauzele care provoacă un număr redus de disfuncţii tiroidiene. Se suspectează totuşi că în majoritatea lor intervine fenomenul autoimunităţii, dat fiind că în unele cazuri apar anticorpi antitiroidieni (în tiroidita Hashimoto).
Hipertiroidism: tahicardie, aritmii, palpitaţii cardiace, nervozitate, transpiraţie abundentă, pierderea în greutate, unghii fragile, scăderea masei musculare, exoftalmie etc.
Hipotiroidism: intoleranţă la frig, letargie mintală, somnolenţă, oboseală fizică, constipaţie, creştere în greutate, piele uscată, păr friabil, edeme ale gleznelor şi ale încheieturilor de la mâini.
Persoanele cu hipotiroidism funcţional vor consuma produse bogate în iod, precum sarea marină, algele de tip macrobiotic, peşte şi gutui (cel mai bun mod de a le mânca este la cuptor, dar fiind un fruct de sezon se va putea consuma şi zaharisit, dacă nu există o altă contraindicaţie).
În caz de hipertiroidism, când se iau medicamente antitiroidiene, problema se pune exact invers şi vor trebui evitate alimentele de mai sus. În acest caz se recomandă alimente din familia cruciferelor, cum sunt varza, conopida, varza de Bruxelles, napi precum şi muştar, care are o acţiune antitiroidiană moderată. În toate cazurile, este important să se consume alimentele cât mai naturale cu putinţă.
De asemenea, în caz de hipertiroidism, va trebui să se ţină cont şi de următoarele indicaţii: