Ulei de cocos: piele hidratată şi ajutor pentru digestie!

Recunosc, nu sunt campioană la capitolul hidratarea pielii. Deşi îmi zic că n-ar trebui să treacă o zi fără să-mi aplic o cremă pe corp, oricare ar fi ea, constat deseori că pielea mea ţipă după ceva onctuos, care să-i satisfacă nevoile. Chiar dacă beau multă apă, se pare că nu este de ajuns. Şi atunci ce mă salvează după zile de însetare tegumentară? Borcănelul cu ulei de cocos din frigider.
  • Publicat:
Ulei de cocos: piele hidratată şi ajutor pentru digestie!

Recunosc, nu sunt campioană la capitolul hidratarea pielii.

Deşi îmi zic că n-ar trebui să treacă o zi fără să-mi aplic o cremă pe corp, oricare ar fi ea, constat deseori că pielea mea ţipă după ceva onctuos, care să-i satisfacă nevoile. Chiar dacă beau multă apă, se pare că nu este de ajuns.

Şi atunci ce mă salvează după zile de însetare tegumentară? Borcănelul cu ulei de cocos din frigider.

Aş putea spune că unul dintre lucrurile pe care le am în comun cu Mihaela Rădulescu este dragostea pentru cocos pe care a mărturisit-o presei la un eveniment dedicat dietei echilibrate.

Tocmai se întorsese dintr-o vacanţă în Africa, radia de prospeţime şi sănătate, iar ziariştii au asaltat-o cu întrebările de rigoare, care evident vizau viaţa sănătoasă şi cea amoroasă. Iar vedeta care are un corp la care unele adolescente doar visează a mărturisit că nu-i lipseşte cocosul din trusa de înfrumuseţare.

Am tresărit fericită: nici mie nu-mi lipseşte de ceva vreme din casă. Iar la o discuţie tete-a-tete chiar mi-am permis să-i spun că este grăsimea mea favorită pentru omlete, legume la tigaie şi multe alte preparate. Aşadar, în mâncăruri, o folosesc des, pe corp, doar la nevoie când simt că nu mă mai încape pielea de deshidratare.

Şi a cam început să se întâmple des, mai ales că am luat o pauză destul de lungă de la masaje şi terapii corporale, singurele oportunităţi când nicio bucăţică de piele nu rămânea cremuită şi răsfăţată. Dar, deh, se mai întâmplă să te plictiseşti, să suferi la capitolul finanţe şi în consecinţă să plăteşti cu preţul unor solzişori fini care sunt semnul unei exfolieri la limita deshidratării totale.

Revenind la cocos, el mă salvează. Cum? Simplu! Deţin un borcan fără miros care se împarte generos între ouăle care se prăjesc pufoase în tigaia non aderentă şi momentele post duş când gelul nu mai face faţă pielii.

Aroma de cocos face toţi banii

De cocos nu auzisem înainte de Revoluţie. Nu mi-e foarte clar nici momentul când l-am testat prima oară, dar sunt aproape sigură că degustarea primordială concide cu descoperirea bomboanelor cu fulgişori crocanţi, gustoşi, săţioşi, mult prea aromaţi pentru unele persoane, însă deveniţi atât de populari încât i-am văzut folosiţi chiar şi pe colive. Deci e clar că a devenit popular în rândul românilor.

Anii au trecut şi informaţiile despre viaţă sănătoasă sunt astăzi la concurenţă cu cele despre lumea politică. Practic, sunt rara avis cei care nu vorbesc despre diete, colesterol şi naturisme împinse la extrem. Nu aleg doar produse naturale sută la sută, pentru că ştiu că sunt doar utopii, dar mă atrag etichetele verzi, cu termene precum bio, extravirgin. Aşa că nu dau înapoi niciodată de la cei 30 de lei cheltuiţi pe un borcănel cu unt de cocos care-şi merită tot banii după părerea mea.

Cocosul – maimuţica delicioasă

Săpând după informaţii despre nuca cea păroasă, am aflat că tocmai aspectul ei i-a dat numele, spaniolii care au descoperit-o spunându-i “coco”, adică “maimuţica păroasă”. Un apelativ nu tocmai flatant, având în vedere că aplicat pe corp, uleiul transformă pielea în ceva fin şi catifelat, cam la polul opus.

Mie îmi place cum miroase, iar faptul că ştiu că are o mulţime de antioxidanţi care ar putea întârzia pătarea pielii din cauza vârstei nu poate decât să mă bucure. Recent, am citit că făina de cocos este o alternativă la prafurile din cereale care conţin gluten, una dintre cauzele bolii celiace, dar şi a disconfortului abdominal.

Şi am mai citit cum că gargara timp de 20 de minute cu ulei ar avea efect asupra bacteriilor din cavitatea bucală şi implicit a celor care pot afecta pielea şi pot genera acnee. Dovedite sau nu, efectele nu pot fi decât benefice, atâta vreme cât există o măsură în toate. În concluzie, consumaţi-l cu măsură pentru că la calorii nu prea e campion: are 880 de calorii la suta de grame. Însă grăsimile vin la pachet şi cu multe proteine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult