Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat campania „Adolescenţa fără acnee!”, care se va derula în perioada 5 mai – 20 iunie în licee din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Constanţa, Sibiu, Oradea, Iaşi, Timişoara, Braşov.
Astfel, elevii din 9 licee bucureştene dar şi din alte 18 licee, câte două din fiecare oraş menţionat, vor beneficia gratuit de consultaţii oferite de medici dermatologi.
„Peste 75% din tineri sunt afectaţi de acnee, dintre aceştia, 10% dintre cazuri persistă dincolo de adolescenţă. Aproximativ 2-3% din populaţia României este afectată de psoriazis, 20% dintre tineri şi adulţi au alergii care se manifestă sub forma unor dermatite. Acneea este o problemă mai complexă, care poată să apară înainte de pubertate. Există un tratament pentru acnee, dar nu unul definitiv”, a declarat preşedintele SRD, Alexandru Tătaru.
Potrivit preşedintelui SRD, acneea este o boală comună parţial determinată genetic, care apare în general în perioada de pubertate, dar şi la adult.
„Din cauza hormonilor androgeni, băieţii şi bărbaţii sunt mai predispuşi la forme grave şi de durată. Primele semne apar la 11-12 ani, având un apogeu la 16-17 ani. Zonele predispuse pentru acnee sunt cele care posedă glande sebacee: faţă, piept, umeri, braţe, coapse. Boala poate fi agravată de nivelurile fluctuante de hormoni în timpul menstruaţiei, din cauza cosmeticelor comodogene, poluarea aerului şi anumite condiţii meteorologice”, a adăugat medicul.
La rândul său, secretarul SRD Alin Nicolescu a precizat că în cazul în care cineva are acnee nu trebuie să se trateze singur, nu trebuie să copieze tratamentul altei persoane, pentru că acestea tratamente sunt individualizate. De asemenea, cei cu acnee nu trebuie să „se autotraumatizeze”.
Alin Nicolescu a mai afirmat că adolescentul care suferă de acnee riscă să se izoleze social (stă singur în casă, nu se vede cu prietenii), apar sentimente de frustrare, furie, neîncredere în sine.