În secolul în care apariţia cancerului nu mai şochează atât cât ar trebui, tratamentele nu fac faţă iar rata deceselor este din ce în ce mai mare, ar trebui să ştii exact cum şi cu ce poţi să previi apariţia acestei boli necruţătoare.
Iată, deci, câţiva factori alimentari de care ar trebui SĂ TE FEREŞTI pentru a te menţine sănătoasă şi pentru a evita apariţia celulelor cancerigene!
Studiile pe animale au arătat o evoluţie mai rapidă a cancerului în cazul unui aport crescut de grăsime în dietă, observaţie nedemonstrată însă pentru oameni. În prezent, încă este controversată teoria conform căreia consumul crescut de grăsimi saturate din carnea roşie şi produsele lactate concentrate are o legătură direct cu incidenţa cancerului de sân, însă legătura cu cancerul de colon, uter, prostată şi piele nu mai are nevoie de dovezi suplimentare.
Elemente care definesc consumul neadecvat de grăsimi
Alimentele bogate în amidon (cartofi, chipsuri, produse de panificaţie) dezvoltă prin prăjire sau coacere la temperature înalte acrilamida, o substanţă cu risc cancerigen şi cu efect toxic asupra sistemului nervos. Deşi cauzalitatea direct nu a fost demonstrată, se recomandă evitarea produselor făinoase rumenite excesiv (pâine arsă) şi a cartofilor prăjiţi.
Aceste metode de preparare a cărnii presupun fie prezenţa hidrocarburilor aromatice cu risc cancerigen, fie a nitriţilor – substanţe care se transformă în stomac în nitrosamine cancerigene.
Rumenirea cărnii la temperature ridicate, fie că e vorba de prăjire în ulei sau de grătarul cu cărbuni, duce la formarea unor compuşi cancerigeni care, odată ajunşi în organism, fie pot iniţia procese neoplazice, fie pot fi neutralizaţi de ficat.
Consumul crescut de carne roşie sau mezeluri a fost deseori asociat cu cancerul de colon însă nimeninu poate să afirme că există o cauzalitate directă, aşa că recomandările sunt făcute pentru evitarea exceselor şi nu trebuie să incrimineze pe nedrept o întreagă clasă de alimente.
Excesul de alcool merge mână în mână cu riscul crescut de cancer al gurii, laringelui, esofagului şi ficatului, iar combinaţia alcool-tutun e favorizantă pentru neoplasmele de cap şi gât.
Pe lângă efectul toxic direct, alcoolul scade capacitatea de apărare a organismului, epuizând rezervele de betacaroten, acid folic, seleniu, tiamină şi alte vitamine din grupul B, care au efect antioxidant şi de inhibare a proliferării celulelor canceroase.
Similar alcoolului, nicotina epuizează depozitul de acid folic şi alte vitamine B şi degradează cu viteză crescută Vitamina C anti-oxidantă. Fumătorii au în general o carenţă cronică de Vitamina C, cu niveluri scăzute cu 30-40% faţă de normal
Riscul de cancer creşte direct proporţional cu indicele de masă corporală şi implicit cu alimentaţia hipercalorică, printr-un mecanism încă neelucidat. Obezitatea propriu-zisă este corelată cu multe forme de cancer (colon, sâni, rinichi, esofag, uter), cazurile de deces prin neoplasm fiind cu 50% mai frecvente la persoanele cu BMI peste 40 (obezitate morbidă).
În mod similar, limitarea aportului caloric inhibă procesele neoplazice şi scade viteza de progresie a cancerului. Acest fenoment poartă numele de efect caloric şi a fost demonstrate la animale, declanşarea procesului neoplazic după expunerea la un agent cancerigen având loc doar în condiţii optime de hrănire. Efectul caloric pare a fi o măsură dietetică eficientă, mai ales pentru prevenirea cancerului, deoarece, odată instalată, boala va evolua indifferent de gradul de înfometare al persoanei respective.
Nutrienţi alimentari cu rol protector antitumoral
FIBRE – făină şi pâine integrală, tărâţe şi cereale, legume, leguminoase (fasole boabe, mazăre), fructe uscate (prune, caise), sparanghel, salată verde, porumb, broccoli, morcovi, spanac, mere
VITAMINA E – ulei de porumb, floarea-soarelui, arahide, soia, măsline, rapiţă
VITAMINA C – fructe (citrice, căpşuni, kiwi, mango, pepene galben) şi legume proaspete (broccoli, spanac, conopidă, varză, ardei gras)
ACID FOLIC – legume cu frunze verzi, suc de portocale, broccoli, avocado, sparanghel
ZINC – carne, peşte
SELENIU – cereal care cresc pe sol bogat în selenium
FITONUTRIENŢI – toate legumele şi fructele, ceai, vin, cafea, ciocolată
Sursa: Dr. Mihaela Bilic, „Sănătatea are gust”