Transpiri excesiv? La fel ca tine păţesc 3% din români.
Este o stare neplăcută ce îţi poate afecta atât viaţa socială, cât şi pe cea profesională.
Practic, devii dependent de antiperspirante şi de şerveţele, evitând să dai mâna cu oamenii sau să apari în public.
Din fericire, ştiinţa a evoluat iar fenomenul neplăcut poate fi acum ţinut sub control, ne asigură specialiştii de la clinica dermato-estetică Restylane Beauty Clinique
Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza, aşa cum este denumită în limbaj medical, reprezintă procesul fiziologic prin care sunt eliminate prin piele toxinele, rezultate în urma proceselor metabolice ale corpului uman. Pentru început, trebuie să ştii nu este o boală contagioasă.
Hiperhidroza poate apărea ca o reacţie naturală de apărare a organismului, în condiţii de căldură excesivă, băi îndelungi în apă fierbinte sau efort fizic intens.
Pe de altă parte, poate fi generată de afecţiuni fără o cauză stabilită sau să apară ca manifestare a unor boli precum diabetul zaharat, instaurarea menopauzei, prezenţa dereglărilor metabolice, afecţiuni neurologice, cardio-vasculare, tumori etc.
Transpiraţia excesivă poate afecta persoana atât local – transpiraţia tălpilor, axilei, a palmelor sau a feţei – sau generalizată, afectând întregul corp. Apariţia bruscă a hiperhidrozei reprezintă un semnal de alarmă de care trebuie să ţii cont – este primul semn al infarctului miocardic, al intoxicaţiilor, al hemoragiilor abundente, etc.
Cauzele excesului de transpiraţie sunt multiple, în consecinţă tratamentul trebuie să ţină seama de fiecare dintre aceşti factori!
Transpiraţia excesivă poate fi un simptom al unei afecţiuni sau tulburări. Termenul medical folosit pentru transpiraţii excesive este hiperhidroza. Hiperhidroza poate afecta tot corpul, dar în general apare la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor şi în zona inghinală.
Hipertiroidismul (funcţia crescută a glandei tiroide) şi hipoglicemia (scăderea nivelului de glucoză din sânge) reprezintă două afecţiuni în care apare transpiraţia excesivă.
Stresul emoţional sau evenimentele traumatizante sunt cauze psihologice de hiperhidroză. Consumul anumitor substanţe precum alcool, cafea sau alimente condimentate, pot, de asemenea, să producă intensificarea transpiraţiei. Adesea, femeile ajunse la menopauză pot prezenta transpiraţii abundente.
Transpiraţia poate fi un simptom al unor afecţiuni grave ce pot pune viaţa în pericol, precum atacul de cord (infarctul miocardic).
La îndemâna ta sunt antiperspirantele. În cazul hiperhidrozei axilare, acest tratament îşi dovedeşte eficienţa rapid. Produsele maschează sau inhibă formarea mirosurilor neplăcute şi diminuează cantitatea de transpiraţie prin obturarea porului sudoral. Din păcate, însă, folosirea lor trebuie repetată continuu de-a lungul zilei pentru rezultate optime.
Citeşte aici un scurt istoric al deodorantelor în 4 detalii interesante.
Un alt tratament ce îţi poate oferi rezultate este cel naturist, pe care îl poţi urma în intimitatea casei tale, ori de câte ori simţi că este nevoie.
Terapia naturistă foloseşte infuzii, tincturi sau decocturi din salvie, arin negru, coada calului, salcie, stejar. Acestea inhibă relativ producerea sudorii, dar este ajutorul de care ai nevoie în eliminarea mirosurilor neplăcute. Tratamentele naturale oferă rezultate rapide, dar nu persistă în timp după încheierea curelor.
O altă metodă de tratament a hiperhidrozei este iontoforeza. Deşi este un termen medical mult prea complicat, ce te-ar duce cu gândul la o scena din filmele SF, această procedură se numără printre cele mai vechi forme prin care poţi scăpa de această problemă.
Procedura este simplă: cu ajutorul curentului electric de joasă intensitate, o substanţă ionizată trece prin pielea pacientului. Pe măsură ce curentul pătrunde prin tegumente şi ţesuturi, se diminuează cantitatea de transpiraţie eliminată.
Curele durează 10-20 min/şedinţă, iar întreţinerea se face o dată la 1-3 săptămâni, în funcţie de cum răspunde organismul.
Ei bine, trebuie să ştii că toxina botulinică este cea mai modernă si non-invazivă metodă ce blochează secreţia glandelor sudoripare. Injectarea toxinei se realizează sub anestezie locală sau cutanată pentru un maxim de confort al pacientului. Procedura durează mai puţin de o oră, în funcţie de zona ce urmează a fi tratată.
Efectul se instalează de la a 3-a zi până maxim la a 10-12-a zi. Scapi de transpiraţie 8-9 luni, în funcţie de locul şi doza injectată, dar şi de cum reacţionează organismul fiecăruia. Este o procedură uşor suportată de pacienţi şi cu o eficienţă maximă.
Mai există şi posibilitatea tratamentelor cu administrare orală – se folosesc câteva clase de substanţe medicamentoase cum ar fi:
Şi, în ultimul rând, trebuie să ştii că există şi posibilitatea apelării la tratamente chirurgicale. Acestea constau în:
Altă metodă mai puţin traumatică este prin lipoaspiraţie: fie cu laserul, fie lipoaspiraţia clasică. La fel, este îndepărtat ţesutul glandular.
Eficacitatea tratamentului chirurgical este de la 50% până la 90 %, dar este bine să avem în vedere riscurile şi complicaţiile posibile.
Acestea sunt cele mai importante şi eficiente metode prin care poţi trata sau inhiba transpiraţia excesivă. Alege să te bucuri de viaţă şi activităţile pe care le ai, fără să fii stresat de o astfel de problemă destul de uşor de rezolvat.