Încearcă să incluzi cât mai multe alimente colorate în alimentaţia ta!

Pepenele verde, strugurii negri şi cartofii de culoare roşie – toate sunt exemple ale îmbinării culorilor în natură. Aceste legume şi fructe cu o culoare veselă sunt în acelaşi timp bune şi pentru sănătate. Diferite culori ale legumelor şi fructelor arată conţinutul diferit în substanţe chimice naturale (fitochimice) şi alte nutriente. Prin urmare, o masă cât mai colorată este o masă foarte sănătoasă!
  • Publicat:
Încearcă să incluzi cât mai multe alimente colorate în alimentaţia ta!

Pepenele verde, strugurii negri şi cartofii de culoare roşie – toate sunt exemple ale îmbinării culorilor în natură. Aceste legume şi fructe cu o culoare veselă sunt în acelaşi timp bune şi pentru sănătate.

Diferite culori ale legumelor şi fructelor arată conţinutul diferit în substanţe chimice naturale (fitochimice) şi alte nutriente. Prin urmare, o masă cât mai colorată este o masă foarte sănătoasă!

Pentru a fi mai sănătos poţi să te hrăneşti în aşa fel încât să ai o stare bună de sănătate. Ceea ce mănânci în fiecare zi afectează în mod direct starea de bine şi funcţiile organismului. O dietă sănătoasă – cu multe legume, fructe şi cereale integrale (sunt pline de vitamine, minerale şi alte nutrimente importante) – poate scădea riscul apariţiei şi dezvoltării multor boli.

Dacă ai impresia că o dietă sănătoasă înseamnă mâncare insipidă şi plictisitoare, te înşeli. Poţi să te bucuri de mâncare atât plină de nutrimente, cât şi cu un gust plăcut. Schimbarea modului de hrană nu trebuie să fie complicată. Trebuie numai să te hrăneşti cu alimente care nu numai că au un gust bun, dar îţi fac şi bine.

Legumele şi fructele

Nu este o noutate că legumele şi fructele sunt sănătoase. Noutatea adevărată este în ce fel. Persoanele care în mod obişnuit consumă porţii mari de legume şi fructe au un risc mai mic de a se îmbolnăvii – boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, cancer şi diabet zaharat. Dacă ai impresia că o dietă sănătoasă înseamnă mâncare insipidă şi plictisitoare te înşeli. Poţi să te bucuri de mâncare atât plină de nutrimente, cât şi cu un gust plăcut. Nu eşti un admirator al legumelor şi fructelor? Ei bine, poţi deveni. Trebuie numai să ştii pe care să le consumi şi cum să le prepari. De exemplu, în locul familiarelor mere şi portocale, încearcă să mănânci kiwi, cireşe sau mango. Pentru a le face mai zemoase, presară-le cu plante aromate.

Alb, cafeniu, maro (conţin alicină) – usturoi, ceapă uscată, ceapă verde, praz, banane, pere, conopidă

Beneficii aduse sănătăţii – Scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale; creşterea capacităţii de apărare împotriva infecţiilor.

Albastru, mov (conţin antocianină şi fenoli) – mure, afine, struguri negri, stafide,vânătă, prune

Beneficii aduse sănătăţii – Reducerea riscului de apariţie a cancerului şi bolilor cardiovasculare.

Portocaliu intens, galben intens (conţin bioflavonoide şi carotenoide) – cartofi dulci, dovlecei, morcovi, citrice precum portocale, mandarine, grepfrut

Beneficii aduse sănătăţii – Reducerea riscului de apariţie a cancerului şi bolilor cardiovasculare; protejarea vederii; fortificarea sistemului imunitar.

Roşu (conţin antocianină şi licopen) – roşii, pepene verde, papaia, grepfrut roşu, cireşe, mere roşii, merişoare, ardei roşu

Beneficii aduse sănătăţii – Reducerea riscului de apariţie a unor forme de cancer şi a bolilor cardiovasculare.

Verde (conţin luteină şi indol) – spanac, salată verde, varză kale, mazăre, kiwi, broccoli, avocado

Beneficii aduse sănătăţii – Protecţia împotriva orbirii şi a cancerului.

Sursă: Medicina naturistă. Clinica Mayo, www.all.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Cea mai simplă metodă de slăbire
Cea mai simplă metodă de slăbire