Reguli de aur pentru un bronz sănătos

Chiar dacă unele dintre ele sunt arhicunoscute, aceste aşa-zise reguli de expunere la soare sunt extrem de importante. Citeşte-le cu atenţie (sau reciteşte-le) şi încearcă să le respecţi. Este esenţial să ştii să te protejezi, acum, mai mult decât oricând, la început de sezon estival.
  • Publicat:
Reguli de aur pentru un bronz sănătos

Chiar dacă unele dintre ele sunt arhicunoscute, aceste aşa-zise reguli de expunere la soare sunt extrem de importante. 

Citeşte-le cu atenţie (sau reciteşte-le) şi încearcă să le respecţi.

Este esenţial să ştii să te protejezi, acum, mai mult decât oricând, la început de sezon estival.

Cred că ştii deja că expunerea la soare fără o protecţie adecvată provoacă de la îmbătrânirea prematură a pielii şi scăderea elasticităţii ei, apariţia petelor solare, vasodilataţia microcapilarelor până la leziuni canceroase. În plus, soarele declanşează sau agravează unele boli ale pielii (fotodermatoze).

Din aceste motive, protecţia solară nu e doar importantă, ci esenţială pentru sezonul estival. împreună cu Ioana Simian, medic dermatolog la Centrul de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş şi specialist Avon, am creionat câteva reguli de care ar fi bine să ţii cont înainte de a pleca în vacanţă.

ABC-ul expunerii la soare

Evită pe cât se poate soarele în intervalul orar 10-16. Foloseşte 6-7 linguriţe de produs cu SPF pentru a acoperi toată suprafaţa corporală. O jumătate de linguriţă ar fi suficientă pentru faţă, gât şi urechi. Nu rata nicio zonă de piele expusă. Aplică şi la nivelul urechilor, pe suprafaţa de scalp neacoperită de păr, pe gât, buze, dosul mâinilor. Pentru a uşura aplicarea în zonele greu de abordat precum spate, optează pentru formulele spray.

Crema trebuie aplicată cu cel puţin 15 minute înainte de expunerea la soare, pentru a avea timp să se absoarbă uniform şi pentru ca protecţia să fie eficientă. În niciun caz să nu aştepţi până ajungi pe plajă. Reaplică crema de fotoprotecţie la două, trei ore, când ieşi din apă sau după ce simţi că ai transpirat intens.

Poartă haine cu ţesătură densă

Chiar dacă aplici creme de protecţie solară, nu uita că bariera mecanică asigurată de haine este şi ea foarte importantă. Nu materialul din care sunt făcute hainele e esenţial, ci densitatea ţesăturii. Cu cât aceasta este mai densă, cu atât mai bine pentru pielea ta. Îine cont că hainele ude nu asigură fotoprotecţie. Culorile, cu atât mai puţin. E adevărat , însă, că o ţesătură neagră ar proteja ceva mai bine decât una deschisă la culoare. Optează pentru pălării cu boruri largi şi umbrele generoase.

Citeşte cu atenţie eticheta cosmeticelor

Este foarte important ce scrie pe eticheta acestor produse. Ştii deja că factorul de protecţie solară este cel care îţi spune cu aproximaţie cât timp te poţi expune la soare fără să îţi înroşeşti pielea. Acesta trebuie să fie minim 30 şi să existe specificaţia de protecţie UVA şi UVB.  Razele UVA au o intensitate mai mică decât cele UVB, dar sunt mult mai dăunătoare.

În primul rând că sunt prezente tot timpul anului, chiar şi atunci când nu este soare. Apoi, ele ajung în straturile profunde ale pielii şi afectează pielea prin distrugerea fibrelor de colagen şi elastină, putând produce chiar şi leziuni cancerigene.

Razele UVB pot provoca arsuri în straturile superficiale ale pielii. Valoarea SPF-ului se referă, în principiu, la protecţia UVB, însă, în funcţie de substanţele conţinute şi de valoarea mai mare a acestuia, se asigură şi protecţia UVA. Cremele care susţin un factor de protecţie de peste 50 nu protejează mai mult decât cele cu 50. Este mai mult o strategie de marketing, de aceea ar fi bine să alegi doar produse pe care este menţionat 50 sau 50+.

Atenţie la filtrele de protecţie solară

Cremele de protectie solară conţin fie filtre chimice, fie fizice, fie combinaţii ale acestora. Cele fizice (anorganice) reflectă şi împrăştie radiaţia solară, cele chimice (organice) o absorb şi o aduc la un nivel de energie mai joasă. Filtrele fizice asigură, în principiu, atât protecţie UVB cât şi UVA. Dintre cele chimice care asigură şi protecţie UVA amintim oxobenzona şi avobenzona.

Foloseşte produse de make-up cu SPF

Este important ca, măcar pe parcursul verii, să foloseşti produse cosmetice care au înglobată protecţia solară. Există baze de machiaj, fond de ten, pudră, stick-uri de buze cu SPF. 

Factorul de protecţie solară nu se cumulează

Dacă ai aplicat o cremă cu SPF 15 şi un fond de ten cu SPF 15 nu ajungem la 30. Foloseşte din start produsele cu SPF 30, mai ales dacă mergi la plajă. Atunci când expunerea la soare este limitată la deplasarea prin oraş, la job şi stai mai mult în mediu ferit de soare, poţi opta pentru produse cu factor de protecţie de minim 15. Un fond de ten cu o astfel de valoare a factorului de protecţie solară este suficient.

Dacă transpiri intens…

sau intri în apă optează pentru produsele rezistente la apă. Ele asigură protecţia în timp ce te bălăceşti, dar asta nu înseamnă că atunci când ieşi din apă nu trebuie să reaplici crema. 

Nu uita de creme After sun

Din bagajul de vacanţă, nu ar trebui să îţi lipsească aceste produse cosmetice. Ingredientele cu rol de calmare şi hidratare a pielii sunt binevenite după expunerea la soare.

Protecţie pentru copii

În cazul copiilor, optaţi pentru cremele de protecţie colorate, care fac vizibilă suprafaţa de piele pe care aţi aplicat crema. Cremele de protecţie solară sunt sigure pentru copiii de peste 6 luni. Înainte de această vârstă este interzisă expunerea la soare. Dacă vrei să foloseşti produse 2 în 1 cu filtre solare şi substanţe care gonesc insectele, medicul Ioana Simian recomandă folosirea separată a două produse: unul cu SPF, unul împotriva insectelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News