Alimentele pe care le consumăm contribuie la sănătatea zâmbetului nostru.
Un regim alimentar sănătos, combinat cu periajul dentar regulat, corect efectuat, utilizarea aţei dentare, rămân cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura împotriva cariei dentare şi a bolii parodontale.
Însă, şi o dietă alimentară corectă ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase.
Medicul implantolog dr. Taner Chemal ne spune care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:
1. băuturile dulci – atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult.
2. dulciurile – fie că vorbim de bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat ceea ce duce la creşterea fulminantă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misunea „curăţătoare” a salivei.
3. cafeaua, ceaiul şi vinul roşu – îndulcite ridică nivelul de acizi din gură slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Totodată, aceste băuturi pătează dinţii.