Mit sau realitate: luna plină tulbură somnul?

Poveştile cu lună plină rămân în continuare o sursă pentru numeroase credinţe populare. Se spune astfel că luna plină ar favoriza travaliul la naştere, decolorarea lenjeriei, urgenţele psihiatrice şi delincvenţa, lumina lunii fiind propice totodată insomniilor...
  • Publicat:
Mit sau realitate: luna plină tulbură somnul?

Poveştile cu lună plină rămân în continuare o sursă pentru numeroase credinţe populare. Se spune astfel că luna plină ar favoriza travaliul la naştere, decolorarea lenjeriei, urgenţele psihiatrice şi delincvenţa, lumina lunii fiind propice totodată insomniilor…

Luna plină roşiatică e de temut

Nopţile cu lună plină pot fi foarte agitate încă din copilărie. În fapt, luna îşi exercită influenţa chiar cu 2-3 zile înainte de noaptea fatidică. După aceea, somnul îşi reintră în drepturi. Cele 3 nopţi de zbucium sunt greu de suportat dacă trăieşti într-o familie de insomniaci, întrucât se adună cu toţii în miez de noapte. Sunt voci care susţin că nu este nimic adevărat din punct de vedere ştiinţific în toată această afacere şi că luna plină, statuie a nopţii, nu afectează în nici un fel somnul. Şi cu toate acestea…

Pe de o parte, mai mulţi oameni de ştiinţă au studiat comportamentul animalelor şi al plantelor în nopţile cu lună plină. Metabolismul animalelor se accelerează, nivelul de agresivitate creşte, iar activitatea sexuală este mult mai intensă. Cât despre plante, se pare că ele se dezvoltă mult mai repede. Există voci care spun că forţa gravitaţională exercitată de lună modifică efectele gravitaţiei asupra glandelor şi organelor corpului uman.

Pe de altă parte, ni se spune că toate acestea nu sunt adevărate şi că interpretarea cea mai plauzibilă a acestei credinţe populare perpetue ar fi aceea de fenomen psihologic inept, numit „pretext de confirmare”, cu ajutorul căruia nu reţinem şi nu luăm în seamă decât acele cazuri care ne confirmă convingerile, neglijându-le pe cele care ni le infirmă. În combinaţie cu o „gândire selectivă” de bun-simţ, cercul se închide şi mitul va dăinui în rândul oamenilor. Cu alte cuvinte, luna plină nu-i va afecta decât pe cei care cred în forţele ei.

La fel de adevărat este că organismul te anunţă că se apropie luna plină, nu e nevoie de calendar ca să-ţi dai seama de acest lucru. În plus, se spune că luna plină roşiatică e mai rea decât toate celelalte, chiar şi decât cele pline de la schimbarea anotimpurilor.

Somnul, anticul terapeut

În Antichitate, grecii înălţau altare în slava lui Hypnos, iar numeroase locaşuri de cult de acest gen slujeau drept centre terapeutice. Dacă ar fi să dăm crezare mitului, bolnavii care se apropiau de altare adormeau sub influenţa liniştitoare a lui Hypnos, iar în vis le apărea Asclepios, zeul medicinei şi al tămăduirii, ca să stea de vorbă cu ei. Îi povăţuia, le dădea leacuri pe bază de plante, iar uneori îi vindeca acolo, pe loc, în timp ce visau.

Sursă: „Gata cu insomniile! Ghid practic pentru un somn sănătos”, www.humanitas.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult