Statisticile spun că oamenii râd din ce în ce mai puţin – doar câteva minute pe zi. S-a dovedit însă că emoţiile pozitive, precum râsul, generează o stare de bine.
În fapt, păstrarea simţului umorului este una dintre minunatele modalităţi de eliminare a stresului. Trebuie menţionat şi că râsul din toată inima pune în mişcare toţi muşchii corpului.
Se pare că există mai mult de 180 de feluri de râs cum ar fi cel gros, râsul în gura mare, râsul de nebun etc. Mai multe studii confirmă virtuţile terapeutice ale râsului, canadienii vorbind chiar de o „rigoloterapie”, subliniază Anne Tardy.
Râsul se poate defini ca o stare de criză. De fapt, organismul reacţionează în acelaşi fel precum în cazul unor emoţii intense, cum ar fi teama: respiraţia se accelerează, inima bate mai repede, toţi muşchii corpului sunt încordaţi etc. apoi, la fel ca după orice criză, revine liniştea. După ce râdem, simţim o relaxare profundă, ne cufundăm într-o stare de destindere. Muşchii picioarelor, ai braţelor şi ai gâtului se detensionează, la fel şi sfincterele; ritmul cardiac, considerabil crescut în timpul râsului, se reduce, iar presiunea arterială scade. Senzaţia de destindere şi de linişte poate dura şi 45 de minute după ce am râs.
Există momente când, fără a ne da seama de acest lucru, nu mai suntem capabili să ne reţinem, de pildă atunci când râdem cu adevărat, nu comandat de creier. Să nu ne lăsăm dominaţi de constrângeri şi presiuni. Râsul este un medicament pe care e bine să-l luăm în serios. În plus, e şi molipsitor!
Învăţaţi să aveţi o percepţie diferită asupra vieţii, să trăiţi clipa, să vă desprindeţi de evenimente şi să găsiţi motive de bucurie. Iată câteva sugestii: