Imunitate puternică: fructele şi legumele de vară sunt surse sigure

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sănătăţii, afecţiuni şi inconveniente tipic sezoniere. Însă totodată, fiecare anotimp oferă şi soluţii pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii.
  • Publicat:
Imunitate puternică: fructele şi legumele de vară sunt surse sigure

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sănătăţii, afecţiuni şi inconveniente tipic sezoniere. Însă totodată, fiecare anotimp oferă şi soluţii pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii.

Şi cu atât mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele şi legumele acestui sezon le oferă.

Sub formă de tarte, salate de fructe, în combinaţie cu îngheţată sau sub forma de shake, acestea sunt alegerea cea mai rapidă şi sănătoasă pe care o putem integra în meniul de imunizare pentru vara asta:

Cireşele – Sunt considerate super-fructe datorită proprietăţilor variate anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare, făcâd parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate în antioxidanţi. Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, oferă protecţie împotriva infecţiilor şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, cireşele sunt bogate în vitaminele A, C şi fibre şi conţin de 19 ori mai mult betacaroten decât capşunile şi afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului şi în special a rinichilor.

Caisele – Reprezintă o sursă esenţială de fibre şi betacaroten, ce asigură stimularea activităţii cerebrale şi protecţie împotriva celulelor canceroase şi a bolilor de inimă. Totodată, datorită nivelului ridicat de fier, potasiu şi mai ales vitamina A, caisele ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale şi redarea strălucirii pielii.

Ardeii – indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursă bogată de vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile de regenerare a pielii şi părului. Totodată, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejează ochii împotriva cataractei şi a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. La acestea se adaugă vitamina C, betacaroten, zincul şi magneziul, benefice pentru întărirea imunităţii, stimularea funcţionării glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.

Piersicile – Sunt ideale pentru prevenirea îmbătrânirii premature datorită flavonoizilor şi betacarotenului din compoziţie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au şi proprietăţi curative deosebite, datorită varietăţii de vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B) şi a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator şi anticancerigen. Cea mai importantă cantitate de nutrienţi a piersicilor se regăseşte în pieliţa şi pulpa acesteia.

Pepenele roşu – Pe lângă gustul răcoritor şi senzaţia de saţietate pe care o aduce, pepenele roşu este cunoscut şi pentru efectele sale antioxidante intense şi pentru cantitatea bogată de fitonutrienţi ce ajută la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapidă a toxinelor şi creşterea nivelului de energie. Compoziţia sa, în care predomină apa şi mai puţin caloriile, include şi surse importante de vitamine A, C, betacaroten, potasiu şi complexul de vitamine B.

Porumbul  – Are la bază un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar şi vitaminele C şi E, ceea ce-i conferă statutul de cereală complexă pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne demenţa, diabetul, hipertensiunea şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi împiedicând şi apariţia tumorilor, datorită anihilării efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina conţinută de porumb are efecte benefice asupra memoriei, funcţiilor cognitive şi sănătăţii nervoase.

Fructele de pădure (zmeura, afinele, murele, coacăzele) – Sunt o sursă importantă de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rău” şi creşte nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul împiedică înmulţirea celulelor cancerigene şi stimulează înmulţirea celor sănătoase din organism, ajutând totodată şi circulaţia sângelui, întrucât scade vâscozitatea sângelui. Fructele de pădure sunt şi un remediu natural împotriva îmbătrânirii premature, contribuind la menţinerea elasticităţii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul şi fierul sunt alte proprietăţi din fructele de pădure ce ajută la întărirea şi stimularea sistemului imunitar.

Roşiile – Rămân o sursă importantă de vitamine şi minerale (A şi C, E, K, mangan, cupru şi zinc) dar şi antioxidanţi cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni şi flavonoizi. Combinaţia deosebită a acestor nutrienţi asigură menţinerea sănătăţii pielii, reglarea glicemiei din sânge, prevenirea afecţiunilor biliare sau renale şi pierderea excesului de kilograme.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Ele dăruiesc viaţă!
Ele dăruiesc viaţă!