Apelaţi cu încredere la cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate: uleiul de măsline! Acesta păstreaza vitaminele şi calităţile curative ale măslinelor şi este bogat în antioxidanţi.
În sezonul cald, consumaţi zilnic o salată generoasă. Şi nu uitaţi să adăugaţi în aceasta ulei de măsline, ca parte a unei alimentaţii sănătoase.
„Uleiul de măsline, uleiul de rapiţă, deci uleiurile mononesaturate şi polinesaturate sunt absolut necesare. În felul acesta, uleiul de măsline permite absorbţia de către organism a vitaminelor liposolubile”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Fosfolipidele intră în structura membranelor celulare. Lipidele sunt un fel de vectori ai vitaminelor liposolubile.
Este vorba despre vitaminele A, D, K şi E, adică antioxidanţi extrem de puternici, vitali pentru sistemul imunitar. Şi chiar dacă vă aflaţi la cură de slăbire, nu rataţi cele două linguri zilnice de ulei de măsline.
Vă asigură în plus un tranzit intestinal normal, extrem de important pentru vă păstra sănătatea şi pofta de viaţă. Şi încercaţi să-l consumaţi proaspăt, fără a-l supune transformărilor termice.
„Are un punct de fierbere ridicat, peste 180 de grade, dar asta nu înseamnă că este sănătos să prăjim în el, este bine să-l folosim crud, pus la finalul preparării alimentelor”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriţie.
În felul acesta, puteţi profita la maximum de beneficiile unui aliment premium care asigură sănătatea întregului organism.
„Ştiinţific este dovedit ca fiind cel mai sănătos ulei vegetal – prin rezultatele pe care le are populaţional dieta mediteraneeană, care foloseşte exclusiv ulei de măsline – pe boli cronice, Alzeimer, cancer, inflamaţii”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriţie.
Dacă aveţi valori crescute ale colesterolului în sânge, uleiul de măsline se constituie drept un medicament.
„Ne scade colesterolul rău, LDL, fără a-l scădea şi pe cel bun cum se întâmplă de mult ori cu anumite tratamente medicamentoase”, spune dr. Catrinel Macovei.
Şi nu uitaţi să folosiţi uleiul de măsline şi pentru piele. Substanţele pe care le conţine sunt asemănătoare în proporţie de 90% grăsimilor din tegument. Acesta este motivul pentru care vorbim şi despre un ingredient cosmetic de calitate.
În cosmetică, uleiul de masline puteti să-l găsiţi atât în creme, cât şi în măşti pentru ten şi păr. Puteti sa le cumparati sau sa va puneti creativitatea la incercare si sa va faceti singure: turnati cateva picaturi in creme, faceti masti pentru ten (galbenus de ou, o lingurita de ulei) sau pur si simplu turnati putin ulei cald pe par si lasati-l 1 ora, dupa spalati.
Dacă nu vreţi să cheltuiţi prea mult pe soluţiile demachiante, uleiul de măsline este un excelent înlocuitor. Acesta îndepărtează eficient machiajul şi murdăria de pe faţă, dar ajută şi la catifelarea şi hidratarea pielii.
Este, de asemenea, o alegere ideală pentru persoanele care au pielea sensibilă şi prezintă reacţii alergice la produsele cosmetice din comerţ.
Petele de vopsea de pe piele ies mai uşor dacă frecăm zona cu ulei de măsline, pe care îl lăsăm să acţioneze câteva minute.
De asemenea, uleiul de măsline poate fi folosit şi pentru a rezolva anumite probleme casnice. De exemplu, mobila sau uneltele din lemn pot fi lustruite cu un amestec de ulei de măsline şi zeamă de lămâie, mix care poate fi pus într-o sticlă cu pulverizator.
Putem să ungem balamalele de la uşi şi sertare, pentru a scăpa de scârţâitul enervant, putem da luciu frunzelor.
Prin pulverizarea acestora cu un amestec de apă şi ulei de măsline şi ne putem lustrui pantofii sau genţile din piele.