Trezitul devreme al copilului – a cui este problema?

Un motiv obişnuit al trezitului devreme este acela că micuţul tău pur şi simplu a dormit suficient. Dacă se trezeşte după o noapte de somn odihnitor, înseamnă că nu are nici o problemă legată de somn.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Trezitul devreme al copilului – a cui este problema?

Un motiv obişnuit al trezitului devreme este acela că micuţul tău pur şi simplu a dormit suficient. Dacă se trezeşte după o noapte de somn odihnitor, înseamnă că nu are nici o problemă legată de somn.

Un copil de 2 ani ar trebui să doarmă în medie 13 ore pe zi, din care două ore de somn diurn, iar restul noaptea.

Dacă la această vârstă copilul tău doarme după-amiaza două ore şi se duce seara la culcare la ora 7, nu e de mirare că se trezeşte plin de energie la 6 dimineaţa. Totuşi, el a dormit bine toată noaptea, iar acum e pregătit să înceapă o nouă zi.

Nu poţi avea pretenţia ca el să doarmă mai mult dimineaţa pentru simplul motiv că familia nu se dă jos din pat decât peste vreo două ore, însă poate constitui o reală problemă cazul în care cei din casă se trezesc de obicei la 7 dimineaţa, iar micuţul tău este în picioare şi solicită atenţie chiar de la 5 dimineaţa.

În această situaţie, ai două alternative: treptat, îi poţi decala ora de culcare, până îl faci să se culce mai târziu şi să se trezească dimineaţa tot mai târziu – deşi întârzierea orei de culcare nu are întotdeauna efectul garantat – sau poţi încerca o alternativă mai puţin convenabilă, adică să te culci tu mai devreme, respectiv să te trezeşti la fel de devreme, adică la ora 5 dimineaţa, odată cu copilul.

Orice soluţie ai adopta, scopul este de a face în aşa fel încât obiceiurile de somn ale copilului să coincidă cu acelea ale celorlalţi membrii ai familiei.

Copilul tău doarme suficient noaptea?

Iată câteva întrebări pe care ţi le poţi pune singură pentru a stabili dacă prichindelul tău doarme suficient sau nu:

  • La primele ore ale dimineţii este somnoros sau apatic? Sau este binedispus şi vioi când se trezeşte?
  • Mai moţăie dimineaţa dacă-l mai laşi în patul lui încă o oră sau două după ce s-a trezit?
  • Dacă-l iei cu tine în pat devreme dimineaţa, adoarme rapid şi mai doarme încă o oră?
  • Ai observat cumva că nu e prea entuziasmat să ia micul dejun imediat după ce se trezeşte?
  • Care este nivelul lui general de energie dimineaţa? Este cumva mai energic atunci când dimineaţa e pe sfârşite sau a trecut de ora prânzului?

Calculează câte ore doarme copilul tău pe noapte, pornind din momentul când se trezeşte. Ia în calcul şi orele de somn de peste zi, dacă este cazul, şi include-le şi pe acestea în total. Dacă problema trezitului foarte devreme a apărut de mai mult timp, ar fi bine să notezi totul într-un jurnal al somnului.

Cum se ţine un jurnal al somnului

În fiecare zi, timp de o săptămână, notează orele de culcare şi de trezire ale copilului tău – nu încerca să le reţii, ci scrie-le de fiecare dată. Nu uita să incluzi şi alte intervale de somn de peste zi, chiar dacă, să zicem, a adormit în maşină sau în cărucior.

  • Ora de mers la culcare/ora când adoarme. Aceste momente nu coincid întotdeauna, deoarece copilul poate sta întins în pat, rămânând treaz o vreme, înainte de a adormi. După intervalul scurs până la adormire îţi vei da seama cât de obosit a fost cu adevărat copilul atunci când l-ai dus la culcare. În mod normal, dacă un copil adoarme la 15 minute după ce s-a culcat în patul său, atunci înseamnă că ora de culcare a fost bine aleasă.
  • Ora de trezire. Notează ora la care se trezeşte şi evaluează-i comportamentul. S-a trezit spontat sau l-ai trezit cu dificultate? Copilul este bucuros să se joace singur în patul lui după ce s-a trezit? Adoarme la loc dacă este lăsat singur? La trezire, este vioi şi vesel sau pe jumătate adormit şi încă somnoros?
  • Dacă mai doarme peste zi, notează orele de începere şi pe cele de terminare a somnului diurn, dimineaţa şi după-amiaza.
  • totalul orelor de somn din săptămâna respectivă şi, din nou, compară-l cu media, ţinând cont de faptul că micuţul tău poate aparţine celor 10% care au nevoie de mai mult sau mai puţin somn decât media.

După ce, timp de o săptămână, ai ţinut un jurnal al somnului, anumite diferenţe faţă de normă pot deveni clare. Examinează observaţiile făcute şi analizează modul în care este distribuit timpul de somn al copilului tău. Doarme el mai mult peste zi, iar noaptea mai puţin, comparativ cu media celorlalţi? Care este legătura dintre ora când se trezeşte şi ora la care se culcă?

Reţine că nu este „anormal” pentru vârsta de 2 ani să se trezească la ora 5 dimineaţa, dacă ţii cont de faptul că merge la culcare, de exemplu, la ora 6 seara, cu 11 ore mai devreme.

Sursa: „Nopţi liniştite”, Dr. Pat Spungin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult