10 trucuri pentru un machiaj rezistent de vară

De câte ori nu te-ai gândit că a te machia atunci când temperaturile urcă ameţitor este ... o misiune imposibilă? Dana Argeşan, make-up artist, îţi oferă câteva indicii pentru a face faţă unei veri caniculare.
  • Publicat:
10 trucuri pentru un machiaj rezistent de vară
Tendințe în makeup pentru sezonul rece 2022-2023 sursa foto: Shutterstock

De câte ori nu te-ai gândit că a te machia atunci când temperaturile urcă ameţitor este … o misiune imposibilă?

Dana Argeşan, make-up artist, îţi oferă câteva indicii pentru a face faţă unei veri caniculare.


Temperaturile crescute dizolvă cu uşurinţă texturile de machiaj dacă acestea nu sunt aplicate cum trebuie, unde trebuie şi cu ce trebuie.

Iată 10 trucuri de make-up care să te ajute să prelungeşti persistenţa machiajului pe timp de vară.

Baza de machiaj

Aceasta trebuie să fie cea mai „solidă”, tocmai pentru a garanta persistenţa întregului machiaj. Aşadar, înaintea fondului de ten, se aplică un primer special pentru faţă, ce formează o peliculă protectoare între sebum şi fondul de ten. Acest primer trebuie să fie transparent, astfel încât nuanţa fondului de ten să nu fie influenţată de aceea a bazei. Peste primer se aplică fondul de ten cu ajutorul degetelor sau al pensulei speciale pentru fond de ten. Evită să aplici fondul de ten cu ajutorul buretelui, mai ales dacă îţi doreşti un efect natural şi perfect uniformizat.

Fondul de ten

Acest produs este o altă “armă” împotriva dizolvării machiajului sub căldura toridă a verii, mai ales dacă se foloseşte un produs cu o textură persistentă. Dacă ai tenul mixt sau gras, optează pentru variantele oil-free deoarece fac faţă cu brio excesului de sebum, mărind persistenţa în condiţii termice ridicate.

Pudra

Pudra pulbere trebuie să fixeze în profunzime baza de machiaj. Alege una într-o nuanţă translucidă ca să nu păteze faţa şi aplic-o inclusiv la nivelul pleopelor superioare, astfel încât fardurile compacte să adere perfect.

Fardul de sprâncene

Nu uita că sprâncenele sunt o barieră ce nu permite transpiraţiei de pe frunte să intre în ochi. Aşadar, expunerea lor este maximă şi trebuie definite cât mai natural. Dacă nu vrei să optezi pentru tot felul de creme, ceară sau geluri pentru sprâncene, foloseşte mai întâi creionul de sprâncene şi fixează-l ulterior cu fard la culoare pentru un plus de persistenţă.

Bază waterproof

Pentru ca machiajul ochilor să reziste îndelung fără a se transfera, trebuie aplicat un primer sau o bază waterproof pentru pleoape. Această bază poate fi într-o nuanţă deschisă, dar neutră (bej, grej) şi astfel putem construi machiajul peste ea, în nuanţele de machiaj preferate. Aderenţa fardului este optimizată de această bază prin persistenţa şi difuzarea sa facilă.

Dermatograf sau fard de pleoape

Conturul de ochi poate fi în textură persistentă, nontransfer, ce are avantajul că mina este destul de emolientă şi poate fi lucrată şi cu pensula fără să se usuce extrem de repede. Dacă ai o mână mai precisă, atunci foloseşte texturi waterpoof, dar atenţie că acestea se usucă instant pe pleoape, lăs`nd un efect de tatuaj, ideal pentru un machiaj de vară, lipsit de grija retuşului pentru conturul ochilor.

Mascara

Alege varianta waterproof pentru a preveni prelingerea lui sau transferul. Insistă în special la rădăcina genelor şi mai puţin pe vârful lor. Astfel vei obţine profunzime şi contur definit al ochilor.

Pentru buze

Rujul lichid persistent este de departe cea mai bună opţiune pentru acest gen de make-up. Cu buzele bine hidratate în prealabil, acestea se conturează şi se aplică rujul, fie cu aplicatorul, fie cu pensula pentru un plus de precizie. Nu uita că buzele se vor usca dacă nu aplici balsam sau gloss, dar la un interval de 2 minute după ce s-a uscat textura lichidă a rujului. |n caz contrar, îi compromiţi formula şi nu mai persistă.

Pomeţi

Blush-ul, ce vine în completarea machiajului, trebuie să fie în textură compactă. Texturile grase sau cremoase se vor dizolva foarte uşor în directa agresiune a soarelui. Dacă ai aplicat pudra pulbere translucidă pe toată faţa, difuzarea acestei texturi de blush ar trebui să fie foarte uşoară şi garantat poţi obţine simetrie dacă foloseşti şi o pensulă din păr natural.

Detaliu final

Pentru un plus major de persistenţă, la final poţi aplica un spray fixator pentru machiaj. Se pulverizează pe toată faţa de la o distanţă de 20 cm. Formează o peliculă ce sigilează tot machiajul şi astfel vei rări gesturile de retuş. Pentru retuş aveţi nevoie de şerveţele matifiante pentru a absorbi excesul de sebum, eliminat probabil la un interval de 4-5 ore după ce aţi finisat machiajul (doar dacă aţi respectat etapele propuse). Pe zona T se vine cu o pudră compactă ce se aplică cu ajutorul bureţelui de pudră, având rolul de a uniformiza tot ce a distrus sebumul. Aşadar, această pudră compactă trebuie să fie cu o nuanţă mai deschisă decât nuanţa fondului de ten pentru a nu păta faţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult