Toţi o bem sub o formă sau alta: domnii o preferă la halbă, brună şi de esenţă tare, doamnele o preferă blondă, cât mai puţin alcoolizată şi cu arome răcoritoare de lămâie, grepfrut ori merişoare.
Specialiştii avertizează că aceste băuturi ar trebui evitate din cauza ingredientelor nu tocmai naturale care se regăsesc în compoziţie.
Desigur, moderaţia este cuvântul de ordine! O bere nu o să omoare pe nimeni şi nici nu va schimba cu mult cifra de pe cântar. Însă consumul frecvent şi în cantităţi mari va duce în timp la probleme pe care le vom detalia în cele ce urmează. Rămâne la aprecierea voastră să faceţi alegerile corecte!
În primul rând, berea cu arome de fructe conţine o cantitate mare de zaharuri şi îndulcitori, combinaţie care cu siguranță va suprasolicita ficatul, existând chiar riscul de apariţie a steatozei hepatice (ficat gras).
Apoi, există falsa impresie că berea cu fructe ar hidrata, lucru complet fals în opinia experţilor. Berea este o băutură care conţine alcool, iar alcoolul, din contră, duce la deshidratare prin eliminare frecventă de urină, deci şi eliminarea apei din organism.
Nu este de neglijat nici conţinutul caloric al berii cu fructe. La 100 ml de bere cu aromă aduci aproximativ 43 de calorii în organism, ceea ce înseamnă că o sticlă de 500 de ml îţi va face „cadou” peste 215 calorii, cam cât un mic dejun copios.
Şi ştim bine că nimeni nu se opreşte la o sticlă cu bere atunci când iese cu prietenii… Vezi aici câte calorii au băuturile tale preferate.
Un alt motiv pentru care ar trebui să eviți consumul excesiv de bere cu arome de fructe este conţinutul mare de zaharoză, glucoză şi fructoză. Acestea favorizează oscilaţiile nivelului de zahăr în sânge, crescând astfel riscul de diabet şi afecţiuni cardiovasculare.
Aspartamul şi acesulfamul K sunt îndulcitori care se regăsesc pe eticheta și în compozitia unor astfel de beri aromate. Aceşti îndulcitori artificiali influenţează însă activitatea cerebrală, creând senzaţia de dependenţă.
Intrând în acest cerc vicios, există un risc crescut de apariţie a obezităţii, pe lângă diverse forme de cancer. Iar de apariţia obezităţii se fac vinovate şi siropurile de dextroză, glucoză sau fructoză, folosite pentru îndulcirea acestor băuturi şi care perturbă mecanismul foame-saţietate.
Şi digestia are de suferit în urma consumului de bere cu arome, deoarece corectorii de aciditate, acidifianţii şi coloranţii pot provoca senzaţii de vomă, colici abdominale şi balonare.
Pentru a vă face o idee cam ce conţine cap-coadă o bere cu lămâie şi mentă, de exemplu, iată ce am regăsit pe eticheta unei sticle:
Prin urmare, citiţi întotdeauna eticheta produsului şi evitaţi să faceți excese.