Autor: Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie orală
Vara căutăm răcoarea şi distracţia cu orice preţ. Sucul rece, îngheţata, vata pe băţ sau sporturile de sezon îţi pot provoca neplăceri, dureri dentare sau, mai rău de atât – o intervenţie chirurgicală ce îţi poate strica vacanţa. Căldură mare, mon cher…
Lupta împotriva caniculei se traduce prin consumul de alimente şi băuturi ce creează senzaţia de răcorire a corpului. Le consumi adesea în sezonul estival însă, fără să ştii, acestea sunt inamicii danturii sănătoase.
Prima pe lista priorităţilor este îngheţata. O adorăm pentru gustul dulce şi temperatura scăzută cu care ne răsfaţă. Deşi este desertul preferat al verii, nu ar trebui consumată prea des. Aceasta conţine o cantitate mare de zahăr, ce modifică pH-ul oral, practic dinţii se scaldă într-o baie de acid care le afectează smalţul.
Dulcele este completat de un alt inconvenient: îngheţata poate provoca dureri dentare temporare, cauzate de alternanţa cald – rece. În plus, cea artificială, colorată cu aditivi alimentari, poate cauza coloraţii superficiale şi temporare ale dinţilor, ce pot fi îndepărtate, însă, prin periaj.
Limonada. Datorită conţinutului sporit de nutrienţi, medicii o recomandă în dietele pentru slăbit şi detoxifierea organismului, însă această inofensivă băutură distruge smalţul şi face dinţii mai sensibili la cald şi rece, atunci când este consumată în exces. Din cauza concentraţiei mari de acid citric, limonada ne face să salivăm mai mult decât în mod obişnuit, această neplăcere putând fi evitată folosind un pai pentru a bea.
Aromatizate şi răcoritoare, cocktailurile sunt băuturi apreciate la terase în timpul verii. Alcoolul pe care îl conţin determină uscarea gurii, prin reducerea cantităţii de salivă şi sensibilizarea dinţilor la mediul acid creat. Ca să nu te confrunţi cu această senzaţie, ideal este să te speli pe dinţi imediat ce le-ai savurat.
Vara ne face cu ochiul şi populara vata de zahăr, cu gustul copilăriei. Acest dulce colorat şi cu o consistenţă aerată este extrem de nociv, deoarece se lipeşte de dinţi sau de cerul gurii, pătrunde în locurile în care periajul dentar nu ajunge şi provoacă senzaţia de uscare a cavităţii bucale.
Acadelele îngheţate sunt o altă plăcere vinovată a sezonului cald. Aromele îmbietoare de fructe te pot delecta şi răcori dar, fiind alimente mult prea reci, pot duce la apariţia fisurilor dentare şi la demineralizarea dinţilor. Dacă nu rezişti tentaţiei, bea un pahar cu apă după ce ai consumat această acadea – va contribui la diminuarea acidităţii pH-ului oral.
Chiar dacă este căldură sufocantă, evită să stai în aerul condiţionat. Aerul condiţionat este principalul factor de durere în cazul nevralgiei de trigemeni şi a durerilor dentare. Pentru formele mai uşoare de durere, poţi lua antiinflamatoare, dar numai după un consult de specialitate.
Activităţile de recreere precum mersul pe bicicletă sau pe role, hiking sau water-skying se pot transforma, într-o clipă de neatenţie, în distracţii cu adevărat periculoase.
Dacă te-ai accidentat în zona feţei, deşi ai impresia că nu s-a întâmplat nimic şi nu ai dureri, vizita la stomatolog trebuie să fie o prioritate.
Un dinte este compus din trei straturi: smalţ, dentină şi ţesut moale, numit şi pulpă dentară. O spărtură (fractură) a dintelui poate afecta toate aceste trei straturi. Apariţia micilor fisuri sau ciobituri, care nu pot fi observate cu ochiul liber pot duce, in timp, la deteriorarea dintelui. Dacă fractura suferită este mică în dimensiune, se rezolvă prin netezirea dintelui de către medicul dentist, folosind un instrument de şlefuit. În cazul în care zona afectată este mai extinsă, poate necesita tratament, o restaurare dentară pentru a restabili forma, funcţia şi înfăţişarea dintelui.
Când vrei să practici un sport în care poate apărea riscul lovirilor sau a traumatismelor dentare, este bine să porţi aparat de protecţie. Neatenţia poate provoca o altă problemă gravă, dinţii care se mişcă. În acest caz, medicul va fi cel care va hotărî ce trebuie făcut, dacă este cazul să-i imobilizeze pentru a-i stabiliza până se vindecă. Până la rezolvarea completă a problemei, în această perioadă de tratament trebuie să consumi alimente prin care nu îţi soliciţi dinţii (supe, ciorbe sau mâncare pasată).
Unui bronz frumos îi stă bine un zâmbet sănătos, nu-i aşa? Dacă vrei să te bucuri de o vacanţă reuşită, fără probleme dentare, iată cât de simplu este să previi.
Şi în vacanţă, periajul dentar este important. Rolul este de a curăţa dinţii de resturile alimentare şi de a reîmprospăta respiraţia. Ca periajul să aibe succes, trebuie să alegi o periuţă dentară potrivită problemelor tale. Mişcarea corectă în timpul periajului dentar se va face dinspre gingie spre dinţi, astfel încât eviţi pătrunderea resturilor alimentare în zone greu accesibile. O atenţie sporită trebuie acordată şi suprafeţei dinţilor, părţii laterale ale limbii şi obrajilor.
Periajul limbii îndepărtează placa bacteriană, ce duce la apariţia halenei, şi scade numărul bacteriilor.
Nu uita de apa de gură. Aceasta va completa periajul şi va consolida smalţul dinţilor. La fel de importantă în curăţarea dinţilor este şi folosirea aţei dentare, mult mai eficientă decât periajul oral.
Nu uita că procesul nu se termină aici. Înainte de o vacanţă, vino la cabinetul dentistului. Cariile se pot ascunde în locuri invizibile ochiului uman, dar dentistului tău nu-i va scăpa nimic.
Înainte de vacanţă, se impune un consult stomatologic. Este pentru binele pacientului, dacă într-adevăr îşi doreşte o vacanţă reuşită. O vacanţă frumoasă începe cu un aer proaspăt, dat de igienizarea dentară. Detartrajul, cum este numită operaţiunea de curăţare a dinţilor, îndepărtează tartrul de pe dinte şi de sub gingie, astfel încât nu numai dintele ci şi mucoasa este curată, deci mult mai apărată de inflamaţii sau infecţii.
Zilele de vară ne împing în braţele tentaţiilor răcoritoare, dar înainte de a ceda, ar trebui să ne gândim dacă dinţii noştri sunt pregătiţi pentru ele. Problemele rezolvate în timp util vor reduce apariţia neplăcerilor dentare, iar o îngheţată savurată va fi o plăcere vinovată doar pentru siluetă.