Autor: Cristina Aliman, consultant în psihologie
Fericirea este scopul tuturor celorlalte obiective şi pentru foarte multe persoane este legată de lucrurile materiale.
Ne dorim o rochie, o casă, un mariaj fericit, să arătăm bine, ultimul model de telefon, o vacanţă sau o carieră împlinită întocmai ca să fim fericiţi.
Dar ce înseamnă, mai exact, să fii fericit?
Fericirea este o stare emoţională pozitivă, definită diferit pentru fiecare persoană în parte. Tu cum defineşti fericirea? Care sunt pentru tine “semnele” fericirii? Dacă am centraliza toate răspunsurile voastre sunt sigură că am obţine o diversitate foarte mare de explicaţii.
În esenţă, fericirea înseamnă să trăieşti mai multe emoţii pozitive, puţine emoţii negative şi să ai în general un sentiment de satisfacţie în viaţă. Deşi starea de bine este influenţată şi de factori genetici şi biologici, dar avem mai mult control asupra felului în care ne simţim decât cred majoritatea persoanelor.
Influenţa banilor asupra fericirii este mult supraestimată. Din ce în ce mai multe persoane aduc îşi justifică nefericirea prin lipsa banilor ori a diferitelor bunuri mateiale. Rezultatele cercetărilor în domeniu arată că odată depăşită linia sărăciei, creşterea bunăstării materiale nu ne face în mod neaparat mai fericiţi. Putem spune că sărăcia provoacă nefericire, dar bogăţia nu garantează fericirea.
Aşadar, a merge în vacanţă la 2 Mai şi nu în Malaga sau a conduce o maşină mai puţin scumpă nu este un motiv ca să nu fim fericiţi. În cele din urmă, noi suntem cei care ne legăm starea de bine de lucruri materiale. Bineînţeles că şi banii şi bunurile pot sa ne influenţeze starea de bine într-un sens pozitiv, mai ales că ne deschid uşa către noi experienţe, dar este alegerea noastră dacă lipsa acestora ne face nefericiţi.
Chiar dacă aşteptările tale sunt cu mult peste ce se întâmplă în viaţa ta, include în viaţa ta cât mai multe activităţi care te fac fericit. Ce lucruri îţi place să faci în fiecare zi? Ce înseamnă pentru tine să ai o zi bună? Care a fost cea mai bună zi din viaţa ta? Care sunt activităţile care “îţi dau energie”?
Identifică lucrurile care îţi plac şi include-le cât mai des în viaţa ta de zi cu zi. Timpul petrecut cu prietenii, o îmbrăţişare, o plimbare în parc sau o excursie la munte, o carte bună, un film sau o pasiune pe care ne-o cultivăm sunt lucruri de care ne putem bucura cu puţini bani.
Atât femeile, cât şi bărbaţii căsătoriţi sunt mai fericiţi decât cei singuri, indiferent de vârsta sau venitul acestora. Este uşor de intuit că şi calitatea relaţiei este un factor important care influenţează nivelul de fericire. Ai grijă de relaţiile tale cu cei apropiaţi, spune-le ce simţi pentru ei şi evită să îi iei de-a gata.
Felul în care gândeşti are un impact uriaş asupra felului în care te simţi. De multe ori, nu situaţiile ori lucrurile în sine ne fac să ne simţim fericiţi sau nu, ci modul în care ne raportăm la acestea, semnificaţia pe care noi le-o atribuim. Spre exemplu, dacă urmează să pleci în vacanţă, iar hotelul la care ţi-ai făcut rezervare nu arată ca în pozele de pe internet poţi alege să fii dezamăgit sau să te bucuri de locurile pe care le vizitezi, vremea frumoasă, plajă şi de timpul petrecut cu persoanele dragi care te însoţesc.
Sigur că lucrurile nu sunt atât de simple întotdeauna şi că de-a lungul vieţii ne putem confrunta cu situaţii mai dificile şi probleme personale grave, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau lipsa unei surse de venit. Faptul că ne confruntăm cu situaţii dificile sau că am avut o zi mai proastă nu înseamnă că suntem în general nefericiţi. A continua să crezi că evenimentele cu care te confrunţi, moştenirea genetică, copilăria sau persoanele din jurul tău sunt singurele responsabile pentru starea ta de bine, înseamnă că nu poţi face nimic, lucru care este infirmat de cercetările în domeniu şi nici nu îţi aduce vreun benficiu.
Învaţă să apreciezi ceea ce ai deja. Dacă tinzi să crezi că doar lucrurile pe care nu le ai te vor face fericit, vei trăi într-o continuă stare de nemulţumire. Nu-i nimic rău în a-ţi dori mereu lucruri noi, în a face planuri şi proiecte, însă poţi să fii fericit şi până reuşeşti să îţi atingi obiectivele şi lucrurile pe care ţi le doreşti. Creează-ţi un obicei din a reflecta asupra aspectelor pozitive din viaţa ta (sănătate, familie, libertate, prieteni etc.) şi ţine un jurnal în care să notezi în fiecare zi lucrurile pentru care eşti recunoscător.
Noi suntem aceia care în cele din urmă decidem ce înseamnă să fim fericiţi şi avem control asupra stării noastre de bine. Important este să acordăm atenţie şi lucrurilor bune din viaţa noastră, ci nu doar celor care ne lipsesc.