Menstruaţie – întrebări şi răspunsuri despre ciclul menstrual

Nu există zi în care să nu primim pe adresa redacţiei zeci de întrebări legate de menstruaţie. Cele mai recente se referă în special la întârzierea ciclului menstrual, cauzele dereglărilor hormonale şi sexul în această perioadă delicată a lunii. Pentru a afla răspunsuri la toate aceste întrebări pe care ni le-aţi adresat, l-am consultat pe domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul Medsana şi specialist www.csid.ro.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Menstruaţie - întrebări şi răspunsuri despre ciclul menstrual

Nu există zi în care să nu primim pe adresa redacţiei zeci de întrebări legate de menstruaţie. Cele mai recente se referă în special la întârzierea ciclului menstrual, cauzele dereglărilor hormonale şi sexul în „acea” perioadă delicată a lunii.

Pentru a afla răspunsuri la toate aceste întrebări pe care ni le-aţi adresat, l-am consultat pe domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul Medsana şi specialist www.csid.ro.

 

Sindromul premenstrual şi probleme în timpul menstruaţiei

CSÎD: Femeile acuză frecvent dureri menstruale, ameţeală, balonare, migrene şi senzaţia de vomă în primele zile ale menstrei. Ce este normal şi ce ar trebui să ne îngrijoreze legat de aceste simptome?

A.V.: Pentru fiecare femeie în parte, normal înseamnă altceva. Da, există femei care nu au niciun fel de simptome în prima zi, iar asta e normal, şi există femei cu dureri de când se ştiu şi, din nou, asta e normal. Situaţia devine anormală când apar abateri de la ceea ce au experimentat femeile în mod normal până în acel moment.

CSÎD: Ce analize sunt recomandate femeilor care întâmpină dureri bruşte, de intensitate mare, la menstruaţie?

A.V.: În aceste cazuri, se recomandă analize pentru suspiciune de endometrioză, CA125, hemoleucograma, coagulograma şi ecografia transvaginală.

CSÎD: Când se poate vorbi de o menstruaţie abundentă?

A.V.: Fluxul menstrual normal presupune pierderea a circa 60 ml de sânge, însă în cazul menstuaţiei abundente, această cantitate depăşeşte 80 de mililitri. Orice mărire a fluxului normal de menstruaţie înseamnă că aceasta a devenit abundentă şi e bine să fie investigate, deci se impune vizita la medicul ginecolog.

CSÎD: Numeroase femei sunt îngrijorate de culoarea neobişnuită a sângelui menstrual. Cum este normal să fie culoarea lichidului menstrual?

A.V.: Şi acest lucru diferă de la femeie la femeie. Procesul menstrual este unic, astfel că unele femei au sânge roşu la început şi maro la final, iar altele, invers. E bine de ştiut că sângele maro înseamnă de fapt tot sânge roşu, dar care stă mai mult pe traiectorie.

CSÎD: Ce ne puteţi spune despre mirosul neplăcut al sângelui? Este acesta un indiciu al unei infecţii în organism?

A.V.: Dacă dintotdeauna femeia a experimentat un miros anume, acel lucru înseamnă că este normal pentru ea, chiar dacă e vorba despre un miros mai neplăcut. Dacă mirosul se modifică brusc, de la o lună la alta, e foarte posibil să fie vorba despre o bacterie sau o infecţie în organism. Menstruaţia înseamnă sânge cu secreţii vaginale. Dacă secreţia este diferită, diferă şi mirosul. Iar secreţiile se modifică atunci când avem de-a face cu infecţii şi bacterii. Din acest motiv, este esenţial să fie respectate regulile de igienă intimă (duş zilnic, schimbarea frecventă a absorbantului, spălarea pe mâini înainte şi după toaletă, purtarea de lenjerie intimă din bumbac, care nu favorizează reţinerea umezelii etc.), pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor în astfel de zone sensibile.

Absorbante vs tampoane interne

CSÎD: Care sunt riscurile şi avantajele absorbantelor versus tampoanelor interne?

A.V.: Tampoanele interne reţin înăuntru sângele care ar trebui eliminat mai repede din organism, deci poate apărea un risc mai mare de infecţii.Soluţia în acest caz este să fie mai des schimbate. Absorbantele externe sunt mai indicate, pentru că nu ţin sângele în interior.

CSÎD: Menstruaţia cu cheaguri este frecvent adusă în discuţie şi este motiv de panică pentru multe doamne. Există un motiv real de îngrijorare?

A.V.: Cheagurile reprezintă o sângerare abundentă cu coagularea sângelui, ieşită din limitele normale. Oricând apar cheaguri de sânge e nevoie de investigaţie amănunţită. În cel mai bun caz, poate să fie doar o dereglare hormonală. O hemogramă este indicată în acest caz.

CSÎD: Este adevărat că anticoncepţionalele orale pot reduce simptomele sindromului premenstrual?

A.V.: Da, este adevărat. Odată cu administrarea pilulelor anticoncepţionale, se preia controlul asupra secreţiilor hormonale, ovarele intră în repaos şi în felul acesta sunt diminuate simptomele pe care le dă în mod obişnuit profilul hormonal specific fiecărei femei în parte. Nu luaţi însă niciodată anticoncepţionale fără consultul medicului ginecolog!

CSÎD: Are vreo influenţă alimentaţia în reducerea simptomelor neplăcute din preajma menstruaţiei? Există alimente care ar trebui evitate?

A.V.: Cel mai bine ar fi de evitat dulciurile în cantităţi mari, care pot duce la o creştere temporară a insulinei.

CSÎD: Este indicat sportul în timpul menstruatiei? Este doar incomod sau poate avea şi alte efecte negative?

A.V.: Din cauza menstruaţiei, care înseamnă pierdere de sânge, organismul este solicitat mai mult decât de obicei. E bine să fie evitat efortul excesiv, pentru că altfel solicităm organismul mai mult decât este nevoie. Sportul însă nu e interzis, cu condiţia să nu fie foarte solicitant.

CSÎD: Cât este normal să ţină menstra? Unele femei spun că le ţine 1-2 zile, altele chiar 2 săptămâni!

A.V.: Din nou, este vorba despre faptul că menstruaţia este un proces unic, specific fiecărei femei. Orice  iese din normalul de până în acel moment devine motiv de investigaţie. Dar, dacă o femeie a avut întotdeauna o menstruaţie de 12 zile, de exemplu, atunci înseamnă că aşa este normal pentru ea.

Dereglările menstruale

CSÎD: Care sunt principalele cauze ale dereglărilor menstruale? Sunt multe femei care se plâng că le vine ciclul de două ori pe lună iar altele o dată la două luni.

A.V.: În primul rând, e bine de precizat că orice dereglare a ciclului menstrual ar trebui investigată la medicul specialist. Dereglările pot să apară când este vorba despre ovare micropolichistice, despre stres, oboseală sau urmarea unei diete drastice. De asemenea, poate să apară atunci când e vorba despre un nivel de insulină crescut. Există şi modificări patologice care pot duce la dereglări şi una dintre ele este fibromul uterin. O dereglare este, de cele mai multe ori, o simplă modificare care se întâmplă aproape la orice femeie, dar ca să fim siguri aceasta trebuie investigată.

CSÎD: Menstruaţia neregulată anunţă viitoare boli?

A.V.: De obicei, în cazul menstruaţiei neregulate este vorba despre ovare micropolichistice. Ovarele micropolichistice e bine să fie ţinute sub control, fără să fie o patologie în sine. Pot pune probleme de fertilitate, care însă sunt rezolvate la medicul specialist.

CSÎD: Ciclurile neregulate sunt principalele semne care anunţă premenopauza?

A.V.: Depinde foarte mult de vârstă în acest caz. Dacă vorbim de o femeie aflată la vârstă tânără, o dereglare hormonală este ceva normal în majoritatea cazurilor. Dacă vorbim despre o femeie peste 40 de ani, atunci pot fi semne de premenopauză. Ambele e bine sa fie investigate.

CSÎD: Cum vă explicaţi numărul din ce în ce mai crescut de cazuri de menstruaţie precoce, de fetiţe care la nici 8 ani ajung să aibă prima menstră?

A.V.: E vorba despre un stil de viaţă diferit faţă de acum zece ani, să zicem. Şi când spun asta mă refer la alimentaţie, poate un stil prea sedentar, expunere la lucruri mai puţin sănătoase. Atâta vreme cât nu este însoţită de alte manifestări, s-a demonstrat însă că menstruaţia precoce nu este patologică.

CSÎD: Când este normal să vină menstruaţia după o naştere?

A.V.: Şi acest lucru depinde de la femeie la femeie. Cel mai important lucru este dacă alăptează sau nu. Unei femei care nu alăptează, de exemplu, îi poate veni menstruaţia şi în prima lună după naştere, după cum îi poate veni la trei luni.

CSÎD: Pentru că tot suntem în vacanţa de vară, ce ne puteţi spune despre metodele de amânare a menstrei? Sunt numeroase doamne care, din dorinţa de a avea un concediu perfect sau pentru că trebuie să fie prezente la un eveniment important, apelează la tot felul de medicamente eliberate „la mica înţelegere” din farmacii. Există astfel de metode cu adevărat şi, dacă da, care sunt posibilele reacţii adverse?

A.V.: Se pot administra în aceste cazuri pastile care au la bază estradiol şi progesteron. Dacă însă sunt luate doar pentru o mică perioadă, ele mută mestruaţia, e adevărat, dar în acelaşi timp pot să apară dereglări hormonale şi poate să dureze câteva luni bune până când lucrurile să revină la normal. De aceea e indicat să nu se apeleze la această variantă. Dereglările care pot apărea sunt: menstruaţie care vine de 2-3 ori pe lună, dispariţia menstruaţiei timp de 2-3 luni, sângerări mai abundente ca de obicei. Organismul trece printr-un stres şi se dereglează din punct de vedere hormonal.

Sexul în timpul menstruaţiei

CSÎD: Ce părere aveţi despre contactul sexual în timpul menstruaţiei? Există vreun risc pentru sănătatea partenerilor? Se poate ca femeia să rămână gravidă?

A.V: Orice contact sexual în timpul menstruaţiei înseamnă un risc de 10 ori mai mare de a transmite boli prin sânge decât atunci când e vorba de un contact în afara perioadei de menstruaţie.Când spunem boli transmisibile prin sânge, ne referim la HIV, sifilis, hepatită, infecţii, bacterii. În mod normal, în ce priveşte sarcina, nu ar exista risc, însă niciodată nu poate fi vorba despre o certitudine 100%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult