Sos tzatziki? La orice oră, spun prezent! Fie că-l mănânc ca atare, lângă o friptură de pui sau de porc, cartofi copți sau prăjiți, în salate cu carne de pui, șaorma, gyros, sau pur și simplu alături de niște lipii sau turte de casă, sosul tzatziki este întotdeauna delicios, cremos, chiar răcoritor.
Știai că rețeta originală de sos tzatziki grecesc se prepară folosind iaurt din lapte de oaie sau capră? Originea cuvântului „tzatziki” provine însă de la cuvântul turcesc „cacik”, cu sensul de sosuri „chatni”, orientale, care conțin condimente și legume proaspete tăiate mărunt.
Sosul tzatzki este preferatul meu de câțiva ani buni, când l-am descoperit într-o tavernă de pe meleagurile Greciei. Vestea bună este că nu trebuie să merg „la greci” ca să mănânc un sos tzatziki delicios. Îl pot face acasă, în doar 5 minute! Vezi mai jos care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.
Ingrediente:
Mod de preparare
Dă castravetele pe răzătoarea cu ochiuri mici și stoarce bine de zeamă în pumn. Amestecă într-un bol iaurtul cu usturoiul dat prin presă, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul alb. Adaugă în bol castravetele ras și scurs de zeamă, mărarul tocat și amestecă bine.
Peste combinația de iaurt cu castravete adaugă feliile de castravete și câțiva stropi de ulei de măsline.
Dacă nu te grăbești, lasă sosul tzatziki peste noapte la frigider – va avea un gust mai bun și mai puțin „usturoiat”. Înainte de servire, presară pe deasupra puțină boia, dulce sau iute. Poftă bună!