Consumat cu moderaţie, sucul de fructe este un aliment sănătos, însă tendinţa generală în rândul copiilor este să îl folosească în loc de lapte sau chiar apă. Pe lângă aportul mare de calorii, sucul de fructe ocupă în dietă locul altor alimente, mai dense şi mai greu de mestecat, dar mai bogate în nutrienţi, care susţin creşterea şi dezvoltarea organismului.
Studiile efectuate pe copii care consumă în exces suc de fructe (peste 400ml/zi) au arătat o dezvoltare fizică inferioară a mediei, un risc crescut de instalare a obezităţii şi o frecvenţă mai mare a cariilor dentare.
Orice aliment bogat în calorii, consumat în exces, poate îngrăşa, însă a fost demonstrată o legătură directă între sucul de fructe şi obezitate.
Nutriţionistul Mihaela Bilic recomandă limitarea cantităţii de suc de fructe din dieta celor mici la 120 ml/zi şi consumul de fructe întregi. Astfel, zahărul va fi absorbit mai lent datorită prezenţei fibrelor, iar consumul va fi automat redus datorită efortului de curăţare şi de mestecare.