Hepatita C este o infecţie virală care afectează, la nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de persoane, iar dintre acestea, decedează anual peste 350.000 de pacienţi.
În România sunt estimaţi circa 500.000 de pacienţi infectaţi cu hepatită C în stadiu cronic, cu vârste cuprinse între 18 şi 69 de ani. În acelaşi timp, medicii specialişti sunt de părere că România depistează doar 10% din totalul bolnavilor de hepatită C. Tratamentul pe care îl aplică, în prezent, România, pacienţilor, este terapia dublă, formată din Peginterferon alfa şi Ribavirin. Numai jumătate dintre cei trataţi se vindecă. Pentru cei în cazul cărora boala recidivează, nu există altă soluţie de tratament.
“Pacienţii români primesc tratamente la care statele europene au renunţat de mulţi ani. Avem mulţi pacienţi care au nevoie de alte soluţii terapeutice şi nu mai pot aştepta. Este important ca autorităţile din domeniul sănătăţii să aprobe noile terapii şi să permită specialiştilor să aleagă cele mai potrivite soluţii din punct de vedere cost-eficacitate, în funcţie de caracteristicile pacienţilor lor.”, declară Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu, Şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni.
La nivelul Uniunii Europene, standardul terapeutic pentru hepatita C este tripla terapie, cu noi molecule adăugate terapiei duble. Acest tratament asigură de 2 ori mai multe şanse de vindecare pacienţilor care nu au fost trataţi anterior şi de 3 ori mai multe şanse pacienţilor care au fost trataţi anterior, dar nu au răspuns la terapia standard.
Pentru pacienţii care nu răspund la terapia dublă sau recidivează în urma tratamentului stadard, în România nu există altă opţiune terapeutică.
„România este un caz aparte la nivel european în ceea ce priveşte accesul la tratament al pacienţilor cu hepatita C. Majoritatea statelor europene au implementat deja tratamentul cu tripla terapie încă din 2011. În România, autorităţile nu au făcut încă acest pas. MSD a facilitat accesul unui număr limitat de pacienţi la un program compasional de tratament cu tripla terapie. Pacienţii din România merită acum o şansă la tripla terapie, toate speranţele sunt îndreptate către actualizarea listei medicamentelor compensate, care sperăm să aibă loc în această toamnă.”, declară Dr. Simona Olaru, director medical MSD România.