De ce infectiile sunt recurente in zona ORL?

Cand ne extirpam amigdalele, dar polipii? De ce otitele se tot repeta? Care sunt cele mai frecvente greseli care se fac in cazul afectiunilor ORL? Iata cateva raspunsuri la cele mai curente intrebari care incep din copilarie.
  • Publicat:
De ce infectiile sunt recurente in zona ORL?

Cand ne extirpam amigdalele, dar polipii? De ce otitele se tot repeta? Care sunt cele mai frecvente greseli care se fac in cazul afectiunilor ORL? Iata cateva raspunsuri la cele mai curente intrebari care incep din copilarie.

Fata de acum 20-30 de ani, in prezent atitudinea este mai conservatoare in privinta indepartarii chirurgicale a amigdalelor. Acestea fac parte din sistemul limfatic de aparare al organismului. Alaturi de ganglioni, de maduva spinarii, amigdalele produc anticorpi.

In prima copilarie, prezenta vegetatiilor adenoide provoaca de obicei si imbolnavirea amigdalelor. Aceasta deoarece determina permanent secretii care se leaga de bronsite, otite sau amigdalite. Astfel, indepartarea vegetatiilor din spatele nasului poate reduce frecventa imbolnavirii amigdalelor.

De obicei, cand copilul e mai mare (are intre 6 si 10 ani), iar amigdalitele se repeta frecvent, de mai mult de 5-6 ori pe an, se recurge la indepartarea lor. Daca primiti recomandarea corecta de extirpare a amigdalelor, nu va temeti de operatie. Exista mitul ca indepartea amigdalelor se asociaza cu infectii mai dese la nivel pulmonar. Complet fals!
Orice infectie respiratorie afecteaza intreg aparatul respirator, indiferent de prezenta sau absenta amigdalelor. In formele usoare de infectie, organismul se poate apara singur si in aceste cazuri sunt utile spre exemplu siropurile de tuse care amelioreaza confortul pacientilor.

Vegetatii adenoide vs. polipi

De fapt, 75% dintre imbolnavirile copilariei sunt reprezentate de infectiile respiratorii. Multe dintre acestea apar in contextul obstructiilor nazale. Dintre copiii care se confrunta cu ele, doar 5% au polipi, adica formatiuni benigne care nu au nici un rost.

Atentie insa! Nu intotdeauna inflamatiile in sfera ORL apar din cauza polipilor. De cele mai multe ori, este vorba despre vegetatiile adenoide suprainflamate, cea mai frecventa cauza de obstructie nazala la copilul de pana in 7 ani.
Vegetatiile adenoide reprezinta de fapt a treia amigdala, situata in spatele nasului, cu rol in imunitatea organismului. Cu alte cuvinte, avem doua boli diferite care se manifesta la fel si atunci e maiestria medicului sa faca diagnostic diferentiat.

Daca e vorba de polipi, se impune operatia, daca e adeinodita hipertrofica se face tratament medicamentos. Asa ca, daca specialistul recomanda operatia vegetatiilor adenoide, este obligatoriu sa solicitati si o a doua parere. Spre exemplu, daca e vorba de un copil alergic, confuntarea polipilor cu cea de a treia amigdala poate duce la o afectiune care dureaza toata viata – astmul bronsic. Polipii apar in general dupa varsta de 9 ani.

Antibiotice la intamplare la otite

Nu orice infectie a urechii se trateaza cu antibiotice. Daca e vorba de o otita externa, se fac aspiratii si tratamente locale. Antibioticele luate fara antibiograma in aceasta afectiune nu sunt eficiente in majoritatea cazurilor, iari pacientii se pot confrunta cu o agravare a bolii sau cu recidive dese.

De altfel, otita externa se numara printre bolile care recidiveaza cel mai frecvent. In detrimentul antibioticelor, atat pentru adulti, dar in special pentru copii, aerosolii sunt o solutie eficienta.

Lucrurile se schimba in cazul otitei medii. Aceasta presupune antibiotice, dar doar dupa antibiograma si la recomandarea medicului. In caz contrar, riscurile de dependenta sau de ineficacitate a tratamentului sunt destul de mari.

Si infectiile urechii interne trebuie investigate rapid. Este vorba atat despre cele de sezon cat si despre infectiile virale specifice de tip herpes sau zona zoster. Printre primele simptome se numara zgomotele in ureche. Aceasta este o urgenta medicala pentru ca in anumite cazuri, ne putem pierde auzul definitiv dupa o infectie virala. Insa cu un tratament corect, nervul acustic se recupereaza intr-o luna.
Si un al doilea nerv, cel acustico vestibular, responsabil pentru mentinerea echilibrului, poate fi afectat. Nevii nu se vindeca spontan. Iar daca vindecarea nu e totala, raman sechele toata viata.

Durerile in gat se investigheaza

Exudatul faringian poate sa detecteze prezenta streptococului beta hemolitic, care e perfect curabil prin tratament corect. In lipsa acestuia insa, agentul patogen ramane cantonat in amigdale, iar toxinele lui ajung in sange.
Ajunse pe piele, provoaca scarlatina, dar afecteaza articulatiile si cea mai grava complicatie se numeste endocardita lenta maligna – fragmente din cheguri de sange pot circula libere si pot provoca infarctul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult