Consumul de fructe şi legume este foarte important deoarece ne furnizează vitamine, minerale şi fibre, recomandabile pentru reducerea celulitei. Cantitatea de carbohidraţi pe care o conţin fructele este mai mare decât cea din legume, ceea ce face ca aceste alimente să confere mai multă energie.
Legumele, pe de altă parte, au un conţinut scăzut de calorii, aproape 80% din compoziţia lor fiind apa. Pentru a limita pierderile de nutrienţi importanţi, legumele trebuie gătite cu foarte puţină apă, tăiate nu foarte mărunt şi fierte o scurtă perioadă de timp.
Kiwi – conţine multă vitamina C şi favorizează tranzitul intestinal. Abia dacă are câteva calorii, dar conţine şi mult potasiu şi magneziu. Conţinutul său de fibre este ridicat şi reglează colesterolul.
Cireşele – în afară de faptul că satisfac pofta de a mânca ceva dulce, aceste fructe au foarte puţine calorii şi au efect diuretic (conţin foarte puţin sodiu, deci nu favorizează reţinerea apei în organism).
Fructele de pădure – au foarte puţine calorii şi sunt bogate în fibre, flavonoide şi minerale. În plus, conţin mangan, care stimulează metabolismul, şi potasiu, care activează drenajul limfatic.
Grepfrutul – conţine o cantitate mare de vitamina C şi potasiu şi deţine proprietăţi de curăţare a organismului. Pentru a-l face mai apetisant, îl puteţi curăţa de coajă sau amestecaţi-l cu mango, portocale sau mandarine, într-o salată de fructe delicioasă.
Ananasul – conţine vitamina C şi bromelaină, o enzimă care favorizează digestia proteinelor. În plus, este un fruct diuretic, deci ajută la eliminarea surplusului de apă din organism.
Important! Ţineţi minte că nu trebuie să abuzaţi în consumul de fructe, mai ales dacă acestea conţin foarte multe zaharuri (vezi aici care sunt fructele cu cea mai mare cantitate de zahăr). Se recomandă consumul a maximum trei fructe pe zi.
Praz – sărac în calorii, are efect depurativ şi diuretic.
Ţelina – are calităţi diuretice şi poate înlocui cu succes ronţăielile nesănătoase dintre mese.
Ceapa – are proprietăţi diuretice şi, în plus, măreşte nivelul colesterolului bun (HDL colesterol).
Roşiile – au un conţinut bogat în potasiu, magneziu, zinc şi betacaroten. Aceşti nutrienţi sunt ideali pentru menţinerea siluetei. Dintre betacaroteni, cel mai bogat este licopenul, cunoscut pentru efectele sale anticancerigene, datorită cantităţii crescute de antioxidanţi pe care o deţine.
Morcovul – are conţinut crescut de betacaroten, magneziu şi multe fibre. Carotenoizii au acţiune antioxidantă, ajutând la pregătirea pielii pentru expunerea la soare şi protejând împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Spanacul – pe lângă cantitatea mare de fibre pe care o deţine, spanacul este bogat în vitamine din complexul B şi multe minerale.
Se recomandă consumul zilnic a două porţii de zarzavaturi, cel puţin o porţie în stare crudă, sub formă de salată. Seara este de preferat să se consume legumele gătite, fierte ori preparate la cuptor, deoarece este mult mai uşoară digerarea zarzavaturilor gătite decât crude şi, uneori, o salată poate favoriza retenţia de lichide în organism.