O plantă poate intra în şoc şi muri dacă este smulsă din ghiveciul ei şi replantată neglijent în altul sau dacă este expusă unor temperaturi extreme. În acelaşi fel, stresul este nefavorabil pentru sănătatea sau frumuseţea ta.
Multe persoane încărunţesc sau îşi pierd părul în perioade de stres ridicat. Dacă te îndoieşti de adevărul acestei afirmaţii, e suficient să observi transformările suferile de foşii preşedinţi în anii de mandat. Oamenii de ştiinţă estimează, prin clasicele metode de măurare a gradului de îmbătrânire, că un preştedinte al Statelor Unite ale Americii, de exemplu, îmbătrâneşte cu echivalentul a doi ani de zile pentru fiecare an de mandat.
Dacă vrei să îţi menţii tenul, pielea şi corpul, în general, tânăr, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi şi să îţi menajezi cât poţi starea de spirit!
Masajul ajută la stimularea circulaţiei sanguine la nivelul pielii, studiile desfăşurate în acest sens certificând faptul că acest proces relaxează întregul corp şi reduce nivelul hormonilor de stres după fiecare sesiune. Masarea pielii poate ajuta, de asemenea, la refacerea ţesuturilor cicatrizate.
Dacă ai avut vreodată o noapte nedormită, este destul de uşor să vezi efectele acesteia pe chip, mai ales în jurul ochilor. Femeile care nu dorm suficient au date peste cap funcţiile de barieră a pielii, pierd mai multă apă la nivelul acesteia şi prezintă un nivel mai ridicat de substanţe chimice cu efect inflamator în circulaţie.
Un somn bun este, de asemenea, important pentru a proteja bacteriile benefice din intestine. (Somnul insuficient reduce numărul acestora. Luarea unui probiotic în perioadele în care nu poţi dormi cum trebuie este o bună măsură preventivă).
E interesant faptul că sănătatea pielii se bazează pe două substanţe chimice prezente la nivelul creierului care au, de asemenea, proprietăţi antiîmbătrânire: GABA şi melatonina. GABA sporeşte capacitatea de a supravieţui a celulelor care produc colagenul. Carenţele de melatonină pot duce la subţierea epidermei. Ambele substanţe sunt prezente în cantităţi reduse la persoanele cu probleme cronice de somn.
Într-un studiu de cercetare asupra somnului, în care au fost „picurate”, în cantităţi foarte mici, două uleiuri aromatice extrase din iasomie şi lavandă în asigurarea unui somn mai odihnitor. Oamenii s-au „foit” mai puţin şi au dormit mai profund. Cantitatea folosită a fost atât de mică, încât subiecţii nu au reuşit să o detecteze în mod conştient. Prin urmare, un singur strop de ulei de iasomie poate fi de mare ajutor.
Sursa: „Foloseşte-ţi mintea ca să întinereşti”, Dr. Daniel G. Amen