Raluca Zenga este adepta antrenamentului HIIT pentru arderea caloriilor

Ştim numele “Zenga” din anii ’90, din perioada când fotbalistul italian era una dintre vedetele Campionatului Mondial de Fotbal. A salvat multe goluri, a devenit o legendă, iar mai târziu, îl regăsim alături de Raluca, soţia sa. Românca i-a dăruit doi copii, iar tânăra are un stil de viaţă echilibrat alături de soţul care îşi păstrează şi acum obiceiurile care l-au ajutat să devină un sportiv de top.
  • Publicat:

Ştim numele “Zenga” din anii ’90, din perioada când fotbalistul italian era una dintre vedetele Campionatului Mondial de Fotbal.

A salvat multe goluri, a devenit o legendă, iar mai târziu, îl regăsim alături de Raluca, soţia sa.

Românca i-a dăruit doi copii, iar tânăra are un stil de viaţă echilibrat alături de soţul care îşi păstrează şi acum obiceiurile care l-au ajutat să devină un sportiv de top.

 

Activitatea fizică e lege în familie, dar plăcerile culinare nu sunt excluse.

CSÎD: Arăţi impecabil după două naşteri. Care sunt regulile vieţii sănătoase de la care nu te abaţi?

Raluca Zenga: Ha, din păcate nicicând în viaţa nu mi-a plăcut să respect reguli şi cele de nutriţie nu fac excepţie! Ar trebui să am un sergent care să vocifereze după mine de fiecare dată când mă apropii de un platou cu amandine, cu baclava sau cu plăcinte! Sigur, nu consum alimente procesate (dulciurile la care mă refer sunt făcute în casă sau la o patiserie-cofetărie de încredere!), fast-food, chips-uri şi prăjeli nocive.
Mă asigur că în fiecare zi, corpul meu a avut parte de mişcare, şi chiar de considerabil efort (să alergi după doi prichindei care au împreună abia şase ani contribuie cu siguranţă la arderea caloriilor în exces). Şi includ în dieta mea hrană preparată tradiţional, cu grăsimi sănătoase şi proteine de origine animală (da, avem mare nevoie de grăsimi pentru o bună funcţionare a organismului, contrar a ceea ce se crede!), carbohidraţi din fructe şi legume, probiotice naturale, iar făinoase aproape mai deloc!

CSÎD: Cât sport faci şi care sunt activităţile tale preferate?

R. Z.: Sportul meu favorit este cu siguranţă joaca sprintenă alături de copii mei, când ne fugărim, ne luăm la întrecere, batem mingea, facem curse cu obstacole pe plajă (acasă în Dubai), înotăm ca broscuţele în mare sau în piscină. Nu am timp efectiv să merg la sală, să stau cu orele pe banda de alergat, să execut antrenamente sofisticate. Dar când am la dispoziţie 20 de minute, îmi place să îmi antrenez grupele musculare cu greutăţi, mă uit în oglinda şi mă văd un fel de Arnold la feminin, cu muşchii lucind de autobronzant (Râde.). Dar serios acum, am descoperit sistemul HIIT (high intensity interval training) şi îmi economiseşte foarte mult timp, maximizând în acelaşi timp efortul! Hmm, la activităţi preferate contează oare caloriile consumate prin shopping? Când probezi cu năduf zeci de rochii până când o găseşti pe cea perfectă?

CSÎD: Soţul tău a făcut performanţă în fotbal. Încă îşi păstrează rutina de antrenament?

R. Z.: Sigur, soţul meu şi-a păstrat foarte bine disciplina sportivă şi fizicul atletic pentru care s-a antrenat o viaţă întreagă la un nivel înalt de performanţă! Walter se antrenează cu echipa, merge la sala de fitness cu jucătorii când lucrează pentru forţă şI, chiar şi în vacanţă, face zilnic o serie de exerciţii de întreţinere pe care le-a denumit „tibetanii”, pentru că promovează o condiţie fizică tonică, o minte ageră, putere şi longevitate!

CSÎD: Ce activităţi fizice au copiii?

R. Z.: Copiii sunt copii şi se joacă toata ziua! Fie că se aleargă ca Tom şi Jerry sau ca „hoţii şi vardiştii” prin casă, fie că sar pe trambulină elastică, fie că înoată (ok, se bălăcesc cu colacul!), prichindeii noştri sunt încurajaţi să îşi consume energia debordantă, să zburde liberi şi jucăuşi, pentru că asta este copilăria cea mai ferice! Nu sunt încă înscrişi la cursuri „oficiale” de sport, dar îşi petrec marea majoritate a timpului afară, în aer liber, în permanentă mişcare!

CSÎD: Ce delicii ale bucătăriei arabe te tentează? Cum le “faci” faţă fără să te îngraşi?

R. Z.: În regulă, o să încep cu „sfârşitul mesei”, cu desertul, partea mea preferată; ador baklavalele, cu nucă sau cu fistic, însoţite de un calup de îngheţată turcească din lapte de capră. Îm plac kunafa cu brânză dulce şi sirop, cataiful, maamoul cu pastă de curmale, budincă muhallabiya cu cardamom. Din felurile principale, îmi plac varietăţile marocane de Tagine, cu pui în sos de lămâie şi măsline verzi, couscous cu fructe de mare, chifteluţele kibbeh, mielul frăgezit în iaurt cu mirodenii şi orezul cu şofran şi muguri de pin. Lista poate continua, sunt o mare gurmandă! Culmea, masa mea principală este seara, mă bucur de o cină abundentă din care nu lipseşte niciodată desertul! Aşa este „setat” metabolismul meu, probabil că am arderi puternice în somn! 

CSÎD: Ce rutină de îngrijire a pielii ai?

R. Z.: Încep cu o cremă de curăţare a tenului pe bază de uleiuri esenţiale aromatice şi ulei de argan, cu granule fine pentru exfoliere; apoi loţiune tonică cu oţet de mere sau apă de trandafiri, şi un serum cu acid hialuronic şi vitamina C pe care îl aplic pe toata faţa, urmat de o crema hidratantă cu colagen şi un factor de protectţie solară mediu. Nu uit de crema cu extract de alge marine pentru conturul ochilor şi al buzelor (să prevină formarea acelor riduri fine!). Pare un ritual lung, dar mie îmi trebuie maximum zece minute pentru a îndeplini misiunea „ten îngrijit”! De două ori pe săptămână, aplic şi o mască purifiantă, iar de două ori pe lună, mă răsfăţ cu un tratament cosmetic profesional pentru oxigenarea tenului!

CSÎD: Cum arată vacanţa perfectă în familie?

R. Z.: La un resort cu o mulţime de activităţi şi locuri de joacă pentru copii, aquapark şi animaţie ca cei mici să se distreze pe cinste, iar seara să se predea ferice somnului ca mama şi tata să se relaxeze în sfârşit la o cină romantică pe malul mării, cu un pahar de şampanie rosé şi muzica valurilor în auz!

CSÎD: Care este secretul unui cuplu longeviv din punctul tău de vedere?

R. Z.: Într-o relaţie trebuie să investeşti afectiv zi de zi, să nu crezi că dacă sunteţi de ani de zile împreună, lucrurile trebuie să meargă de la sine! Focul pasiunii trebuie întreţinut permanent, stimulat şi hrănit cu noi dovezi de iubire şi încredere. Noi nu facem economie de gesturi tandre, de sărutari pe furiş, ne tachinăm şi ne căutăm mereu cu o îmbrăţişare, ne împletim degetele pe sub masă, câteva clipe, chiar şi atunci când copilaşii noştri sunt grămadă peste noi!

CSÎD: Cum depăşiţi momentele de criză din cuplu?

R. Z.: Mie îmi este teamă de acest cuvant, „criză”, are atât de multe conotaţii negative. De aceea nu am plonjat niciodată mental în această stare, nu am lăsat firul relaţiei noastre să se întrerupă, să se adâncească între noi un abis din lipsă de comunicare! Cum am mai zis, eu investesc cel mai preţios timp în copiii şi soţul meu, ca să ne bucurăm de o relativ constantă armonie şI pentru ca legătura noastră să râmână puternică.

CSÎD: Cum îţi educi copiii? Te inspiră şi modelele din ţara în care trăieşti acum?

R. Z.: Sunt o mamă foarte calmă, cu multă răbdare, care îşi împresoară copiii cu foarte multă iubire, îi îmbrăţişez non-stop, îi mângâi şi îi alint, este cea mai frumoasă senzaţie din lume să îi ai lipiţi la pieptul tău, să le adulmeci creştetul cu acel miros dulce şi pur de copil! Sigur, educaţia şi maniera în care îi cresc sper să îi facă în primul rând respectuoşi şi buni, copii cu un dar special de empatie şi sensibilitate. Nu, nu îmi doresc nişte mici „rechini” ambiţioşi, egocentrici şi hiper-competitivi cum unele persoane îşi îndrumă fiii să devină, să răzbească cu orice preţ, ci vreau să am copiii atenţi la mediu şi la persoanele din jur, cu principii morale puternice şi simţul dreptăţii.

CSÎD: Îţi răsfeţi copiii sau eşti foarte strictă în privinţa lor?

R. Z.: În viaţa de zi cu zi, sunt o mama indulgentă şi înţelegătoare, care se pune mereu în pielea unor micuţi care nu au decât câţiva anişori şi încă trebuie să afle mersul lumii. Nu sunt adepta pedepselor, a mustrărilor sau a momentelor de „time-out”, ci prefer explicaţii pe „limba” lor copilărească, cu multă toleranţă. Le ofer multă libertate şi preţuim momentele în care se joacă fără a fi constant instruiţi de un adult, folosindu-şi din plin imaginaţia creatoare. Cântăm, dansăm şi inventăm
poezioare împreună, facem năzbâtii, şi alături de ei mi se pare că retrăiesc copilăria lipsită de griji!

CSÎD: Cum procedezi când îţi cer alimente mai puţin bune?

R. Z.: Copiii mei nu ştiu ce este acela „McDonald’s”, nici Coca-cola, şi nu au nici o chemare pentru hamburger cu cartofi prăjiţi „sintetici”. Acestea fiind spuse, dacă sunt la ziua de naştere a unui mic prieten şi se servesc şi mâncăruri de „party” mai puţin sănătoase, nu alerg după ei să le iau tortul de ciocolată din farfurie, acadeaua sau chipsurile. Dar în viaţa de zi cu zi, îi hrănesc sănătos, cu alimente dense în nutrienţi, cât mai mult provenind din agricultura biologică (ouă, carne, fructe şi legume) şi nu lăsăm prea mult spaţiu snacks-urilor procesate, cu sare sau zahăr în exces, conservanţi şi coloranţi.

CSÎD: Trăieşti într-o zonă extrem de caldă. Cum îţi protejezi pielea împotriva ultravioletelor?

R. Z.: Da, folosim protecţie solară, dar nu în exces, şi fără factor foarte înalt. Nu îmi „văruiesc” copiii cu pastă albă protecţie 50 de fiecare dată când ies din casă sub soare deoarece cele mai noi studii ştiinţifice în materie au demonstrat că procedând astfel, se împiedică sintetizarea vitaminei D, atât de importantă în dezvoltarea sănătoasa a copiilor mici. Folosim creme cu oxid de zinc pentru a împiedica arsura solară, dar lăsăm să apară şi bronzul natural, semn al unei producţii sănătoase de melanină în piele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult