Nu lua suplimente cu fier în sarcină!

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii California din oraşul Davis au descoperit că mamele cu copii diagnosticaţi cu autism au spus că au luat suplimente de fier de mai puţine ori în timpul sarcinii în comparaţie cu celelalte mame.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu lua suplimente cu fier în sarcină!

Suplimentele de fier administrate viitoarelor mame în timpul sarcinii ar putea fi asociate cu un risc mai mic de autism pentru bebeluşii acestora, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează Reuters, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii California din oraşul Davis au descoperit că mamele cu copii diagnosticaţi cu autism au spus că au luat suplimente de fier de mai puţine ori în timpul sarcinii în comparaţie cu celelalte mame.

Totuşi, constatarea nu este suficientă să dovedească, doar prin ea însăşi, o asociere directă cu această afecţiune.

„Chiar dacă am descoperit o asociere, ea este doar o asociere, care are nevoie de a fi repetată (pentru a fi luată în considerare, n.r.)”, a declarat Rebecca J. Schmidt, coordonatoarea studiului.

„Dacă rezultatul va fi repetat, el va întări teoria potrivit căreia femeile ar trebui să urmeze recomandările specifice referitoare la consumul de fier înainte de a rămâne însărcinate, cel din timpul sarcinii şi cel de după naştere şi din perioada alăptării„, a adăugat ea.

Deficienţa de acid folic (vitamina B) a fost şi ea asociată cu riscul de autism. Atât acidul folic, cât şi fierul, sunt implicate în dezvoltarea creierului fetusului şi sunt de obicei incluse în vitaminele prenatale. Acesta a fost primul studiu care s-a concentrat în mod special pe consumul de fier al viitoarelor mame şi riscul de autism al bebeluşului.

Pentru acest studiu, autorii săi au intervievat mame din California cu copii de 2-5 luni în legătură cu multivitaminele, vitaminele prenatale şi alte suplimente pe care aceste femei le-au luat înainte, în timpul şi după sarcină.

Cercetătorii au inclus în chestionar şi întrebări despre cerealele fortificate şi alte surse alimentare de fier.

Ei au comparat răspunsurile oferite de 520 de mame cu copii diagnosticaţi cu maladii din spectrul autistic cu cele oferite de 346 de mame cu copii care aveau o dezvoltare considerată normală.

Mamele din grupul cu copii cu dezvoltare normală au declarat că au luat mai multe suplimente de fier şi au primit doze zilnice mai mari.

Vitaminele prenatale au reprezentat cea mai mare sursă de fier pentru mamele din ambele grupuri – între 30 şi 32 miligrame pe zi. Restul cantităţilor de fier au provenit în special din suplimentele de fier, folosite de 31% dintre mamele cu copii cu dezvoltare normală şi de 25% dintre mamele cu copii diagnosticaţi cu autism.

Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.

În total, mamele din grupul tipic au primit în medie 57 miligrame de fier pe zi, iar cele cu copii autişti doar 51 de grame de fier pe zi.

Însă mamele din ambele grupuri au primit în general cantităţi mai mari decât dozele zilnice de fier recomandate. O femeie normală şi fertilă ar trebui să primească 18 miligrame de fier în fiecare zi, potrivit Institute of Medicine.

În timpul sarcinii, aproape jumătate dintre femei prezintă carenţe de fier, iar medicii recomandă creşterea dozei zilnice de fier la 27 miligrame şi cu cel puţin alte 9 miligrame în timpul alăptării.

Potrivit tabelelor alcătuite de Institute of Medicine, nivelul superior de fier care este tolerabil pentru bărbaţii şi femeile adulte este de 45 miligrame pe zi, însă alte studii au descoperit că femeile însărcinate din Statele Unite ale Americii primesc în general 48 miligrame pe zi din suplimente. Autorii acestui studiu consideră că aceste recomandări privind suplimentele trebuie revizuite.

Fierul în exces, din suplimente, poate fi toxic, avertizează coordonatoarea acestui studiu, însă pentru fierul din dieta zilnică, ce provine din cereale fortificate, fasole, carne roşie şi ciocolată neagră, nu există niveluri stabilite de toxicitate.

Unele dintre vitaminele prenatale includ fier, însă altele, precum popularele vitamine gelatinoase, nu conţin fier. Fierul poate să provoace greaţă şi din acest motiv anumite vitamine prenatale nu conţin fier, pe care femeile trebuie să îl ia separat, seara, înainte de a merge la culcare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ţi-e frică de diabet? Atunci bea lapte!
Ţi-e frică de diabet? Atunci bea lapte!