Ingrediente
Pentru blat: 10 ouă, 300 gr făină, 30 ml ulei, 50 ml apă, 20 ml zahăr ars, o linguriţă de pudră de migdale
Pentru crema de portocale: 2 portocale, o lămâie, 300 gr smântână, 20 gr amidon, 50 gr unt, 300 gr zahăr, 4 gălbenuşuri, câteva linguri cu apă
Pentru glazură: 400 gr ciocolată, 2 linguri de ulei
Pentru sirop: 200 ml apă, 80 gr zahăr, lămâie rasă, esenţă de rom, coajă de portocală confiată
Mod de preparare
Blatul: se separă ouăle, albuşurile se bat spumă cu zahărul, gălbenuşurile se amestecă cu ulei şi apă, apoi se adaugă zahărul ars călduţ. Se toarnă totul peste albuşul bătut, se pune făina în ploaie şi se amestecă până la omogenizare. Se pune compoziţia într-o tavă la cuptor, 15-20 de minute, la temperatură medie.
Crema de portocale: se pun într-o crăticioară gălbenuşurile, zahărul, untul, coaja rasă şi zeama de portocale şi lămâie şi se amestecă. Se dizolvă amidonul cu câteva linguri de apă rece şi împreună cu smântâna bine încălzită, se introduc în compoziţie. Se îngroaşă crema la bain marie (se pune vasul cu compoziţia în alt vas mai mare cu apă clocotită).
Siropul: apa şi zahărul se pun într-o cratiţă pe foc şi când amestecul se leagă se adaugă lămâie rasă, puţină zeamă de lămâie şi esenţă de rom, plus bucăţile de coajă de portocale confiate şi se lasă până la răcirea completă înainte de folosire.
Glazura: ciocolata se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune într-o crăticioară pe alt vas cu apă clocotită şi când ciocolata s-a topit se adaugă uleiul.
Asamblarea: blatul se lasă să se răcească, după care se taie 3 foi de mărimi egale, care se însiropează. Între ele se întinde crema de portocale. Lăsăm prăjitura la rece aproximativ o oră (pentru a se întări crema), apoi scoatem de la frigider şi tăiem bucăţi egale, care se trec fiecare prin glazura călduţă, acoperindu-se cu ciocolată până la jumătate. Se lasă la rece şi se servesc cu o cireaşă sau vişină trecută prin sirop şi frişcă sau cremă de ciocolată şi fulgi de migdale.