4 remedii care calmează rapid durerile în gât. Reduc inflamația și opresc în evoluție infecția

În jurul nostru „roiesc” peste 200 de virusuri responsabile de infecţii respiratorii. Printre suferinţele „de sezon” se numără și durerile în gât. Iată 4 remedii eficiente pentru a le combate rapid!
  • Publicat:

Vremea continuă să ne pună la încercare rezistenţa organismului. Pentru că dimineaţa avem parte de ceaţă şi temperaturi scăzute, iar la amiază, cu puțin noroc, de razele mult aşteptate ale soarelui, ne este destul de dificil să găsim un echilibru între îmbrăcămintea adecvată şi temperatura de afară.

Şi cum în jurul nostru „roiesc” peste 200 de virusuri responsabile de infecţii respiratorii, suferinţele de sezon devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile în gât, pentru că majoritatea virusurilor se cantonează la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.

Plantele medicinale sunt de un real ajutor în aceste cazuri. Gălbenelele, cătina, bergamota şi propolisul sunt considerate „anestezice” naturale care calmează rapid durerile în gât.

Ce boli semnalează durerile în gât?

„Mă doare în gât!” Cine nu pronunţă aceste cuvinte măcar o dată în sezonul rece? Puţini ştiu însă ce afecţiuni se ascund în spatele acestei suferinţe frecvente.

Durerea la nivelul gâtului este provocată în majoritatea cazurilor de inflamaţia mucoasei respiratorii. Aceasta apare de obicei din cauza virusurilor (80%), bacteriilor sau fungilor.

Durerile acute de gât se caracterizează prin:

  • înroşirea şi umflarea amigdalelor şi/sau faringelui
  • senzaţie de usturime şi/sau uscăciune  în gât
  • dificultăţi la înghiţire
  • răguşeală

Cele mai frecvente boli manifestate prin durere în gât sunt: amigdalita, faringita şi laringita.

Amigdalita este o inflamaţie de origine infecţioasă (virală sau bacteriană) a amigdalelor. Debutează cu senzaţie de usturime în gât, apoi apare durerea la înghiţire, iar uneori durerile iradiază spre urechi. Acestea pot fi însoţite de febră, stare de oboseală, tuse, mărirea ganglionilor, vărsături. Amigdalita bacteriană este foarte frecventă la copii între 5 şi 15 ani.

Faringita este inflamaţia faringelui. Este una dintre cele mai comune afecţiuni din sfera ORL şi poate afecta pe oricine, adulţi sau copii. Ea se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăţi la înghiţire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gâtului sunt umflaţi. Faringita poate fi însoţită de otită acută, sinuzită sau bronşită acută. Cel mai frecvent este de origine virală. La copii, se dezvoltă mai ales în partea superioară a faringelui (rino-faringe). Rino-faringita acută este cea mai frecventă boală a copilăriei.

Laringita reprezintă inflamaţia laringelui şi a corzilor vocale. Ea se manifestă prin răguşeală şi dureri în gât, asociate cu tuse seacă, nas înfundat, dificultăţi respiratorii. Cazurile de laringită sunt foarte frecvente în perioada noiembrie-mai. În majoritatea cazurilor, laringitele sunt provocate de virusuri, dar pot fi şi bacteriene.

Tinctura de gălbenele reduce inflamația la nivelul gâtului

Uleiul de gălbenele – are efect antiinflamator şi acţiune antialergică. Reduce durerea, opreşte răspândirea infecţiei, reduce mâncărimea, îndepărtează disconfortul la înghiţire şi accelerează procesul de vindecare.

Tinctura de gălbenele are proprietăţi antiinflamatoare dovedite şi este folosită cu succes în cazul durerilor de gât pentru a limita extinderea infecţiei şi pentru a reduce inflamaţia. De asemenea, gălbenelele au efecte cicatrizante şi regeneratoare, grăbind vindecarea ţesuturilor deteriorate. Tinctura de gălbenele contribuie şi ea la stimularea imunităţii locale.

Cătina oprește răspândirea infecției

Uleiul de cătină are efect antibacterian şi antiinflamator, stimulează procesul de regenerare. Acţionează asupra bacteriilor, reduce durerea şi răspândirea infecţiei, reduce edemul, senzaţia de mâncărime, îndepărtează disconfortul la înghiţire.

Cătina cu miere este o combinație perfectă pentru a susține imunitatea în sezonul rece. În boabele de cătină se regăsesc peste 190 de nutrienți cu efect antioxidant. De menționat este conținutul bogat în vitamina C din cătină, de 10 ori mai mare decât în citrice, motiv pentru care aceste fructe sunt considerate „superalimente pentru imunitate”.

Pe de altă parte, mierea este un „balsam” pentru gâtul iritat, fiind ideală pentru ameliorarea durerilor cauzate de viroze sau alte infecții ale tractului respirator.

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/catina-cu-miere-retete-administrare-beneficii-imunitate-20147275/

Uleiul de bergamotă ameliorează durerile în gât

Uleiul de bergamotă – stimulează imunitatea şi acţionează ca un agent de răcire. Reduce disconfortul la nivel local şi accelerează procesul de regenerare a mucoasei respiratorii.

Linalaoolul şi carvacrolul sunt compuşi care se regăsesc în uleiul de bergamotă. Câteva studii realizate în 2017 au analizat efectele multiple ale compuşilor acestui ulei esenţial în privinţa durerilor, atât pe oameni, cât şi pe animale. Astfel, s-a descoperit că cei doi compuşi de bază au capacităţi analgezice, anticonvulsivante şi antiinflamatorii.

Propolisul – cel mai puternic antiviral natural

În cazul laringitei, soluţia naturală care şi-a dovedit pe deplin eficienţa o reprezintă un spray pe bază de propolis şi tinctură de gălbenele. Aceasta este combinaţia ideală în cazul durerilor în gât însoţite de răguşeală şi dificultăţi respiratorii, deoarece îmbină cele mai bune proprietăţi de vindecare ale propolisului şi gălbenelelor.

Propolisul este considerat cel mai puternic antibiotic și antiviral natural. Acesta dezinfectează mucoasa respiratorie, distrugând bacteriile, virusurile şi fungii. Propolisul este de asemenea recunoscut pentru proprietatea de a stimula sistemul imunitar. Totodată, are efecte analgezice şi antiinflamatoare, fiind foarte eficient pentru îndepărtarea durerii în gât. Propolisul acţionează ca un adevărat anestezic local.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult