Cancerul reprezintă principala cauză a morţii la nivel mondial.
Ultimele statistici, realizate în anul 2007, arată că 7,7 milioane de oameni au decedat în urma cancerului, la nivel mondial.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, până în 2030, numărul cazurilor de mortalitate în urma cancerului va fi de 3,2 milioane de oameni în fiecare an.
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au dat publicităţii un 10 sfaturi prin care această „boală a secolului” poate fi prevenită, informează independent.co.uk, citat de Mediafax:
1. Nu fumaţi. Nu folosiţi niciun fel de tutun şi nu staţi în preajma fumătorilor. În plus, limitaţi consumul de alcool, deoarece absenţa alcoolului este benefică în prevenirea cancerului.
2. Menţineţi-vă o greutate corporală normală, prin evitarea sedentarismului şi practicarea zilnică a exerciţiilor fizice, şi urmaţi un plan alimentar sănătos, care include cereale integrale, legume proaspete (roşii, broccoli, conopidă), fructe (strufuri, pepene roşu, caise, grepfrut, măceşe). Evitaţi carnea procesată, carnea roşie şi alimentele sărate şi limitaţi consumul de alimente bogate în zahăr şi grăsimi, precum şi băuturile carbogazoase.
3. Evitaţi expunerea la soare, mai ales pentru copii, şi folosiţi produse de protecţie solară.
4. La locul de muncă, protejaţi-vă de substanţele care ar putea cauza cancerul folosind măsurile de securitate impuse.
5. Aflaţi dacă sunteţi expuşi unor radiaţii provocate de nivele ridicate de radon în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a limita aceste radiaţii.
6. Alăptatul reduce riscul de cancer. Terapia de substituţie hormonală (HRT) creşte riscul pentru anumite tipuri de cancer.
7. Copiii dumneavoastră trebuie să participe la programele de vaccinare pentru hepatita B (pentru nou-născuţi) şi virusul Papiloma uman (HPV), pentru fete.
8. Participaţi la programele destinate depistării precoce a cancerului cu ajutorul tehnologiilor imagistice.