Cercetători francezi de la Oficiul pentru Energii Alternative (CEA) au realizat un test de diagnosticare rapidă pozitivă a virusului Ebola, în mai puţin de 15 minute, informează de Le Monde.
Creat de o echipă a CEA, testul a fost validat de laboratorul de microbiologie de înaltă securitate „Jean Mérieux” din Lyon.
Producţia testului este de aşteptat să înceapî în curând cu ajutorul companiei franceze Vedalab, lider european în teste medicale rapide. Un prototip va fi disponibil la sfârşitul lunii octombrie, pentru a permite validarea clinică în domeniu, a adăugat CEA.
Testul va da un răspuns în mai puţin de 15 minute oricărui pacient care prezintă simptomele bolii
, precizează comunicatul de presă, în timp ce testele de diagnosticare actuale se bazează pe detectarea genetică a virusului care durează cîteva ore şi trebuie să fie realizate exclusiv în laboratoarele ce dispun de un înalt nivel de securitate. Interesul dezvoltării unor teste rapide este pentru a putea diagnostica mai uşor suspecţii la faţa locului, aproape de populaţiile afectate.
Testul este de mărimea unui tichet de metrou. O bandă de testare îşi schimbă culoarea în cazul în care rezultatul este pozitiv
, a spus Laurent Bellanger şeful Laboratorului de Inginerie Celulară şi Biotehnologie (LICB / CEA), care a dezvoltat testul.
Este mai mult un test de diagnostic pozitiv [pacient infectat]. Un rezultat negativ trebuie să fie verificat prin metodele de referinţă [detectarea genetică], acest test nu este un test de excludere
, a mai adăugat el.
În momentul efectuării acestui test este posibil ca virusul Ebola să nu fii reuşit să se multiplice suficient în sânge pentru a fi detectat, testarea negativă eşuând astfel. „Sensibilitatea testului este de ordinul a 100.000 viruşi pe mililitru de sânge” , a declarat Laurent Bellanger.
Până în acest moment, nu există un tratament sau vaccin omologat împotriva virusului Ebola, care a provocat peste 4.500 de morţi, în special în Africa de Vest, dar există două vaccinuri experimentale în faza de testare.
Guvernul canadian a trimis la Geneva peste 1.000 de doze ale unui vaccin experimental oferit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul luptei internaţionale împotriva epidemiei de Ebola. Fiole conţin vaccinul experimental VSV-EBOV dezvoltat de Laboratorul naţional de microbiologie (LNM) din Winnipeg.
OMS a identificat două vaccinuri experimentale care au dat rezultate încurajatoare la primele teste realizate pe maimuţe: vaccinul canadian VSV-EBOV, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de compania americană NewLink Genetics, şi vaccinul dezvoltat de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK).
Testele pe oameni urmează să înceapă în Elveţia la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, a precizat Agnes Reffet, purtătorul de cuvânt al spitalului din Geneva.
Testele vor fi realizate de spitalul universitar din Geneva, care a fost desemnat de Guvernul elveţian să asigure îngrijirea angajaţilor organizaţiilor umanitare internaţionale suspectaţi de contaminare cu virusul Ebola în misiunile desfăşurate în zonele afectate.
Testele clinice ale vaccinului deţinut de compania NewLink au început săptămâna trecută în Statele Unite. Potrivit Guvernului canadian, rezultatele sunt aşteptate în luna decembrie.