Dermatita atopică: cauze, simptome, tratament

Trecerea de la temperaturile crescute de vară la cele extreme de scăzute de toamnă şi iarnă reprezintă un moment sensibil pentru pielea noastră delicată. Multe femei, dar şi copiii, se confruntă în această perioadă cu pielea uscată, însoţită de roşeaţă, mâncărime, senzaţie de înţepătură şi arsură.
  • Publicat:
Dermatita atopică: cauze, simptome, tratament

Trecerea de la temperaturile crescute de vară la cele extreme de scăzute de toamnă şi iarnă reprezintă un moment sensibil pentru pielea noastră delicată. Multe femei, dar şi copiii, se confruntă în această perioadă cu pielea uscată, însoţită de roşeaţă, mâncărime, senzaţie de înţepătură şi arsură.

Statisticile arată că între 15-30% dintre copii şi între 2 şi 10% dintre adulţi se confruntă cu dermatita atopică (eczema atopică), o boală inflamatorie cronică ce se manifestă initial prin mâncărimi care ulterior supurează şi mai apoi se formează băşici.

Foarte important în reducerea puseelor de eruptive este folosirea regulată a cremelor emoliente şi evitarea contactului cu alergenii. De asemenea, este bine de ştiut că săpunurile astringente şi antibioticele topice sau orale afectează echilibrul pH-ului pielii şi pot încuraja colonizarea făcută de microorganismele patogene.

Cum se manifestă dermatita atopică

Există două categorii de dermatită atopică, respectiv: dermatită acută şi dermatită cronică.

  • Dermatita acută este caracterizată prin eritem, escoriaţii, veziculaţie, exudat seros şi prurit (mâncărime).
  • Dermatita cronică se manifestă prin lichenificare, uscăciune şi prurit.

La sugari, dermatita atopică apare îndeosebi la nivelul obrajilor şi scalpului. La copii, această afecţiune este localizată deseori pe trunchi, gambe, braţe şi antebraţe. În cazul adolescenţilor şi adulţilor, dermatita cronică se manifestă la nivelul zonelor flexurale, pe gât şi în regiunea nucală (zona posterioară a gâtului).

Care sunt cauzele dermatitei atopice

În majoritatea cazurilor de dermatită atopică, cauza este una de natură genetică, însă există şi situaţii când persoana afectată are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea suferă de uscăciune severă.
Alţi factori de risc ce pot duce la apariţia dermatitei atopice sunt poluarea, fumul de ţigară, praful, părul animalelor şi folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de piele.

Dermatita atopică are un impact major asupra calităţii vieţii!

Peste 50 de milioane de oameni sunt afectaţi de probleme ale pielii atopice în Europa. 58% dintre copiii cu atopie manifestă tulburări de somn sau chiar infecţii, dar şi starea emoţională este afectată. Aproape 73% dintre părinţi cred că atopia copilului le afectează relaţiile de familie şi propria stare emoţională, copiii putând manifesta simptome de ADHD.

Tratament pentru dermatita atopică

În cazurile severe, cu erupţii, medicii dermatologi recomandă cremele şi unguentele pe bază de corticoizi, care ajută la tratarea leziunilor. După tratarea acestora, este indicată folosirea regulată de creme emoliente care refac şi menţin hidratarea pielii foarte uscate, dar la fel de eficiente sunt şi aceste sfaturi:

  • Alegeţi duşul în locul băilor în cadă. Nu folosiţi apă foarte fierbinte, pentru că aceasta va dezechilibra nivelul lipidic al pielii.
  • Nu abuzaţi de gelurile de duş sau săpunurile parfumate pentru că acestea pot usca excesiv pielea.
  • Purtaţi haine din material naturale, care lasă pielea să respire.
  • Temperatura din cameră nu ar trebui să depăşească 25 de grade.

Important de reţinut deşi  vă mănâncă pielea, scărpinatul aduce o ameliorare de moment, însă în realitate agravează această afecţiune!

Apa termală joacă un rol esenţial în menţinerea hidratării pielii şi calmarea puseelor de mâncărime şi iritaţii. De asemenea, untul de shea furnizează pielii acizi graşi într-o cantitate relativ ideală şi conţine alcooluri terpenice care încurajează absorbţia acizilor graşi în piele.
Vitamina B3 sau niacinamida este un alt duşman al pielii uscate, dar şi al inflamaţiei. Aceasta luptă împotriva inflamării, încetineşte eliberarea histaminelor, împiedică eliberarea mediatorilor proinflamatorii şi reconstruieşte bariera lipidică a pielii.
Un alt compus cu efecte benefice în reconstruirea peliculei hidrolipidice este uleiul de rapiţă, bogat în acizi graşi omega 3 şi sterol.
Glicerina se numără şi ea printre ingredientele care ar trebui să se regăsească într-un produs dermatocosmetic destinat pielii atopice. Ea permite compensarea dozei sistemice insuficiente la pacienţii cu dermatită atopică iar rezultatul va consta în conţinut crescut de apă în ţesutul cornos, piele hidratată, catifelată, mai suplă şi mai elastică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ce spune culoarea părului despre tine
Ce spune culoarea părului despre tine