Neplăcerea arsurilor la stomac sunt simptome familiare foarte multor oameni, pentru unii fiind chiar zilnice. De obicei, arsurile la stomac sunt declanşate de mâncare şi se produc atunci când acidul din stomac intră în tubul digestiv, arzând partea din spate a gâtului. Durerea puternică poate radia în piept, mergând din spatele sternului până în gât.
Arsurile la stomac pot fi însoţie de flatulenţă sau greaţă, iar disconfortul poate dura una până la două ore.
Indigestia repetată (care se produce cel puţin de două ori pe săptămână) poate să fie un simptom al “bolii de reflux gastroesofagian” (sau BRGE), al gastritei sau al ulcerului, de aceea, dacă se repetă des, ar trebui să consulţi de urgenţă un medic specialist.
Simptomele BRGE pot să inludă arsuri la stomac dureroase, salivare crescută şi răguşeală cronică. Dacă boala nu este tratată, acidul coroziv din stomac poate eroda treptat căptuşeala delicată esofagului, process care este legat de cancerul esofagian.
Din fericire, atunci când arsurile la stomac sunt un simptom solitar şi apar rar, mai ales după mese, consumul de alimente vindecătoare şi dietele alternative pot ajuta în controlul acestora.
O valvă musculară în partea de jos a esofagului, sfincterul esofagian inferior (SEI), serveşte drept “portar” al stomacului şi închide conţinutul acestuia, blocând revenirea în esofag. Totuşi, numeroşi factori pot relaxa şi deschide SEI, permiţând acidului din stomac să intre în esofag.
Alte elemente care declanşează arsurile la stomac sunt alimentele acide (roşiile, fructele şi sucurile de citrice), care pot produce exces de acid în stomac şi pot irita căptuşeala deteriorată a esofagului. Şi supraîncălzirea, îmbrăcămintea prea strânsă, culcatul sau aplecatul după masă, toate aceste elemente pot împinge conţinutul stomacului în sus.
Pentru prevenirea acestei probleme şi reducerea la minimum a iritării esofagului, se recomandă câteva schimbări ale dietei.
Printre alimentele obişnuite care produc arsuri la stomac se numără:
Dacă bauturile şi alimentele iritante fac parte din meniu, mâncaţi doar porţii foarte mici. Pentru a elimina disconfortul, beţi băuturile între mese în loc să le beţi la masă. În plus, rămâneţi în poziţie ridicată până la o oră după masă şi nu mâncaţi cu două sau trei ore înainte de culcare.
Atenţie! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare: