Adevărul despre margarină!

Preparată pentru prima dată ȋn 1869 de Hippolyte Mège Mouriès, un cercetător francez, margarina a fost considerată o lungă perioadă de timp o alternativă pentru unt. Din ce este făcută şi ce efecte are consumul de margarină pentru sănătate- iată două subiecte pe marginea cărora au circulat numeroase zvonuri.
  • Publicat:
Adevărul despre margarină!

Preparată pentru prima dată ȋn 1869 de Hippolyte Mège Mouriès, un cercetător francez, margarina a fost considerată o lungă perioadă de timp o alternativă pentru unt.

Din ce este făcută şi ce efecte are consumul de margarină pentru sănătate – iată două subiecte pe marginea cărora au circulat numeroase zvonuri.

Vă propunem să elucidăm câteva dintre ele!

Margarina şi sănătatea inimii

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Asociaţiei Internaţionale a Producătorilor de Margarină, margarinele tartinabile existente astăzi sunt obţinute prin amestecarea uleiurilor vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier sau de cocos şi cu apă.

Uleiurile vegetale din care este preparată margarina conţin ȋn mod natural grăsimi nesaturate şi  esenţiale, de tipul Omega 3 şi Omega 6, regăsindu-se astfel şi ȋn margarină. Mai mult, margarinele tartinabile de nouă generaţie nu se mai produc de ani buni prin hidrogenare, ceea ce ȋnseamnă că nu conţin acele grăsimi trans, atât de dăunătoare sănătăţii. 

Tocmai de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Inimii (World Heart Federation) recomandă consumul de margarină, ca sursă de grăsimi bune care ajută la menţinerea colesterolului sub control.

„Pentru sănătatea cardiovasculară este important să introducem ȋn meniu alimente bogate ȋn grăsimi nesaturate şi esenţiale, precum: preparatele din somon şi macrou, nucile, alunele, migdalele, seminţele ȋn stare crudă şi uleiurile vegetale – ȋn special cel de rapiţă. De asemenea, produsele preparate din aceste uleiuri, precum margarinele tartinabile de nouă generaţie şi maionezele de bună calitate aduc un aport ȋnsemnat de Omega 3 şi Omega 6.” explică dr. Corina Zugravu, medic primar nutriţie şi igienă alimentară.

Tot dr. Zugravu spune că “Grăsimile trans sunt cele care cresc colesterolul şi predispun la boli de inimă. Acestea se găsesc ȋn mod natural şi ȋn lactatele grase, ȋnsă ȋn cantitate destul de redusă, sursele cele mai importante de trans fiind produsele care conţin grăsimi parţial hidrogenate (unele produse de cofetarie şi patiserie).” 

Sunt mulţi aceia care cred că grăsimile hidrogenate se găsesc şi ȋn margarină şi de aceea evită consumul de margarină. Este ȋnsă suficient să ne uităm pe lista de ingrediente şi vedem dacă un produs sau altul conţine grăsimi hidrogenate. Potrivit legislatiei, este obligatoriu ca grăsimile hidrogenate să fie menţionate explicit pe etichetă.

Tipurile de margarină

Pe piaţă există mai multe produse denumite generic margarină, dar care sunt total diferite din punct de vedere al compozitiei, al profilului nutriţional şi al beneficiilor pentru sănătate.

Astfel, margarina tartinabilă (adică aceea care se ȋntinde uşor pe pâine şi pe care o folosim la sandvişuri) este cea recomandată de nutriţionişti pentru consum zilnic.
 

Margarina pentru gătit are o consistenţă tare şi are o cantitate mai mare de grăsimi saturate (asemănător cu untul) şi este bine să o folosim la prăjituri şi aluaturi.

Mai există şi grăsimile vegetale folosite ȋn industria de patiserie, cărora, ȋn România li se mai spune ȋn mod eronat „margarină industrială”, deşi sunt produse substanţial diferite de margarină tartinabilă. Acestea sunt de cele mai multe ori hidrogenate şi este mai bine să le evităm.

Cum poţi prepara margarina la tine acasă

Pentru cei pasionaţi de gătit este bine de ştiut că margarina poate fi preparată şi acasă, astfel: topeşte 20 de grame de grăsime de palmier (o găseşti în supermarketuri) în bain-marie sau la microunde, adaugă 3 linguri de ulei de floarea soarelui, de rapiţă sau de măsline şi amestecă cu mixerul după ce ai introdus vasul într-un bol cu apă şi gheaţă.

Când compoziţia devine cremoasă, adaugă 2 linguriţe de gălbenuş de ou, continuă să mixezi, adaugă 2 linguriţe de lapte şi amestecă până obţii consistenţa dorită. Poţi adăuga şi puţină verdeaţă sau orice condiment, ȋn funcţie de gust.

Bine de ştiut

Aşadar, fiind preparată din uleiuri vegetale, margarina tartinabilă de generaţie nouă conţine grăsimi nesaturate care ajută la menţinerea colesterolului ȋn limite normale, fiind recomandată pentru un stil de viaţă echilibrat. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult