Multe persoane acceptă în mod fals ca fiind semne ale îmbătrânirii, elemente precum creşterea în greutate, oboseala şi alte boli moştenite din familie. Adevărul? Longevitatea este atribuită în proporţie mai mare de 80% stilului de viaţă – şi nu genelor.
Procesul de îmbătrânire începe încă de la naştere. Cu fiecare aniversare, apar noi simptome. Ba un nou rid, ba o articulaţie mai înţepenită. Şi, în caz că nu eşti atentă, acest declin inevitabil se declanşează. Uşa către boli de deschide. Nimeni nu poate scăpa de îmbătrânire, dar oricine poate să îmbătrânească frumos!
Piaţa antiîmbătrânire a alimentat industria cosmetică şi a centrelor de tratament şi înfrumuseţare zeci de ani, în timp ce persoane care îmbătrânesc continuă să caute noi drumuri către tinereţe, nu numai în ceea ce priveşte aspectul ci, mai important, în modul cum se simt. Nimănui nu îi place să se simtă groaznic, chiar dacă totul arată relative bine din exterior. Dacă nu eşti sănătos, nimic altceva – nici chiar un aspect tineresc – nu mai contează.
Lăsând la o parte toate teoriile despre îmbătrânire, dacă privim lucrurile mai îndeaproape, apare un tipar clar, care nu poate fi negat.
Există doar un mod de a descrie ce se întâmplă pe măsură ce timpul trece – îmbătrânirea –, am stabilit deja, dar există mai mulţi factori declanşatori şi diverse motive pentru acest proces.
Iată, aşadar, care sunt cele trei tipuri principale de îmbătrânire:
Într-un cuvânt, dificil! Aşa-numita îmbătrânire intrinsecă este, pur şi simplu, procesul natural de îmbătrânire, care nu poate fi oprit, oricât am încerca. Se va întâmpla chiar dacă nu ai stat niciodată la soare, nu ai înghiţit toxine, nu ai avut examene stresante, nu ai fumat, nu ţi-ai pierdut nopţile la petreceri, nu ai respirat aerul poluant din oraşe şi aşa mai departe. Se va întâmpla chiar dacă ai dormi într-un rezervor cu oxigen pur, ai evita să zâmbeşti ca să nu faci riduri sau ţi-ai face tratamente cu Botox până ţi-ai pierde expresia facială.
Moştenirea genetică are un rol cheie în îmbătrânirea intrinsecă. Dacă părinţii tăi au îmbătrânit frumos, probabil că la fel se va întâmpla şi cu tine. În interiorul organismului, îmbătrânirea intrinsecă are ca rezultat pierderea de colagen şi elastină şi conţinut redus de apă în celule.
Îmbătrânirea extrinsecă mai este numită şi “îmbătrânirea cauzată de mediu”. Îmbătrânirea cauzată de mediu sau extrinsecă este exact ceea ce spune şi numele: o îmbătrânire cauzată de combinaţia dintre deteriorările exterioare şi funcţiile celulare compromise din interior. Din fericire, o putem controla într-o anumită măsură. La acest tip de îmbătrânire contribuie factori precum: expunerea excesivă la soare, fumatul, stresul, dieta nepotrivită şi drogurile sau alcoolul.
Semnele clasice ale îmbătrânirii cauzate de mediu sunt de obicei vizibile pe toate pielea, sub formă de roşeaţă, uscăciune, piele subţiată, piele lăsată, riduri şi hiperpigmentare. Nu poţi să vezi pierderea de apă din celulele tale, dar asta nu înseamnă că nu există.
Vestea bună este că efectele îmbătrânirii extrinsece pot fi minimizate prin acţiuni preventive şi prin tratament.
Acest tip de îmbătrânire a primit extreme de multă atenţie în ultimii ani, şi a fost subiectul multor discuţii, mai ales în cercurile feminine. Îmbătrânirea hormonală are loc atunci când nivelul de estrogen scade – ceea ce începe cu mult înaintea menopauzei.
Sursa: „Secretul apei”, Howard Murad, Editura Litera (www.litera.ro)