Formula “a ţine o dietă” este adesea incorect folosită fiindcă presupune perioade în care mâncăm după pofta inimii, alternate cu perioade în care ne limităm la pâine şi apă (sau aproape) pentru a încerca să ne recăpătăm silueta.
Fiecare regim pe care îl urmăm nu trebuie să aibă drept obiectiv principal slăbitul cu orice preţ, ci să ajungem la greutatea ideală pentru a ne simţi bine.
În general, nu se recomandă diete miraculoase care permit o scădere în greutate de 3-4 kg într-o săptămână, deoarece de cele mai multe ori ele lipsesc organismul de substanţele nutritive fundamentale. După ultimele studii, o dietă corectă şi echilibrată nu ar trebui să reducă greutatea mai mult de 1 kg şi 300 g pe săptămână.
Înainte să începi o dietă, este bine să te adresezi unui specialist, cum ar fi un nutriţionist, care să îţi prescrie un program alimentar personalizat în urma unei analize atente a caracteristicilor tale fizice, a obişnuinţelor alimentare şi a stilului de viaţă.
Această modalitate de studiu individual este importantă pentru a alege regimul corect, care trebuie să fie moderat hipocaloric pentru a te ajuta să slăbeşti treptat, să pierzi progresiv masă grasă şi nu masă musculară şi pentru a obţine un rezultat durabil în timp.
Se recomandă constultarea unui nutriţionist nu doar când depăşeşti greutatea normală, ci şi în caz de:
Suntem diferiţi unii de alţii şi desfăşurăm activităţi diverse, de aceea fiecare dietă trebuie să stabilească de câte calorii şi de care alimente avem nevoie mai mult. Cura nu trebuie începută ca un remediu de ultimă oră sau ca o acţiune provizorie, ea trebuie să devină modul tău obişnuit de a mânca.
Încălcările de moment sau excepţiile de la regulă care pot tenta pe oricine, dacă sunt programate cum trebuie în cadrul dietei, cu siguranţă nu îţi vor influenţa silueta. Chiar dacă fiecare dietă ţine cont de anumite principii şi se ghidează după anumite raţionamente, cea mai mare parte dintre ele iau în calcul următoarele reguli de viaţă sănătoasă:
Consumul de legume organice
Rotirea alimentelor (se mănâncă acelaşi fel cel mult 1 dată la 4 zile)
Cel puţin 1/3 din alimente se consumă crude
Se mestecă încet şi corect
Nu se utilizează cuptorul cu microunde, acesta distruge substanţele hrănitoare
Se beau cel puţin 2 litri de apă pe zi
Deşi sunt propuse multe regimuri, trebuie amintit faptul că, de regulă, cea mai sănătoasă dietă este cea mai variată, după cum s-a menţionat mai sus.
Diete cu prea multe proteine: organismul are carenţă de carbohidraţi şi grăsimi, deci arde proteine pentru a-şi obţine energia. Se produce astfel o cantitate mare de deşeuri care, eliminându-se prin urină, obosesc rinichii.
Diete cu prea mulţi carbohidraţi: acest tip de dietă poate provoca obezitate şi diabet, iar organismul va prezenta carenţe de proteine.
Diete cu prea multe grăsimi: când consume prea multe grăsimi rişti să provoci anumite tumori şi boli cardiovasculare.
Diete cu prea multe vitamine: cu toate că vitaminele sunt componente esenţiale ale alimentaţiei noastre, nu trebuie să abuzăm. De exemplu, un exces de vitamina A provoacă greaţă, migrene, tulburări de vedere, cădere a părului şi poate afecta ficatul. Un exces de vitamina D provoacă afecţiuni renale şi intestinale.
Diete cu prea multe săruri minerale: ca şi în cazul vitaminelor, consumul excesiv de săruri minerale poate fi dăunător, nu benefic. De exemplu, un exces de seleniu declanşează greaţă, vomă, dureri abdominale, iar un exces de sodiu provoacă hipertensiune. Trebuie amintit şi că excesul unui mineral implică deseori carenţa altui mineral: de exemplu, prea mult zinc duce la scăderea cuprului în organism.
Diete cu prea multe fibre: dacă fibrele sunt consumate în exces, nu se mai asimilează corect vitaminele şi sărurile minerale, iar golirea intestinului este încetinită.