Un ruj frumos poate fi pus în valoare doar de nişte buze senzuale.
Dorinţa femeilor de a avea buze cărnoase şi atrăgătoare le-a determinat să apeleze la tot felul de intervenţii.
Rezultatul?
Buze exagerat de mari, deformate şi inestetice?
Oana Spanu |
Medicul dermatolog Oana Spanu (www.oanaspanu.ro) ne explică de ce şi când ar trebui să apelăm la augmentarea buzelor, care este cea mai potrivită metodă, cum se poate efectua aceasta pentru a aduce tinereţe şi frumuseţe chipului, fără să modifice trăsăturile şi păstrând cea mai importantă caracteristică, naturaleţea.
Care sunt cele mai noi tendinţe legate de tratamentul de mărire a buzelor?
Femeile apelează la mărirea buzelor, în multe cazuri, pentru că se poartă, nu pentru că au nevoie. Acesta este principalul motiv pentru care vedem atât femei foarte tinere, cât şi doamne trecute de 40 de ani cu buze exagerat de mari, deformate, care nu se încadrează în volumele feţei .
Textura cât mai delicată, uniformitatea şi volumul păstrat în limitele bunului simţ sunt cele 3 linii majore în care ar trebui să se încadreze acest tratament.
De ce detalii trebuie să ţinem cont când luăm decizia de a ne mări buzele?
Augmentarea buzelor cu acid hialuronic de bună calitate, folosit în cantităţi reduse poate volumiza buzele subţiri la femeile tinere, poate corecta asimetrii stânga-dreapta sau diferenţele majore între buza de sus şi cea de jos şi poate reface volumul pierdut al buzelor la femeile care au depăşit vârsta de 30-35 ani.
Contur, formă, simetrie, volum, textură…cine face alegerea, pacienta sau medicul?
De obicei, femeile vin cu idei preformate despre ce-şi doresc să modifice : volum şi contur. Toate buzele au contur, indiferent cât de subţiri sau asimetrice sunt. Ceea ce trebuie refăcut este volumul, tipul de acid hialuronic ales pentru procedură şi cantitatea injectată vor face diferenţa între un rezultat natural şi unul nereuşit.
Ce inseamnă ‘’acid hialuronic de bună calitate’’?
Acidul hialuronic folosit în augmentarea buzelor trebuie să îndeplinească următoarele criterii: suficient de concentrat pentru a da volumul potrivit, suficient de flexibil pentru ca buzele să aibă o mobilitate naturală şi suficent de elastic pentru a nu crea noduli şi a nu se deforma în timp.
Care sunt riscurile unui astfel de tratament?
Acidul hialuronic este un produs temporar de umplere, obţinut în laborator, după multiple etape de procesare şi sterilizare, astfel încât produsul final se va adapta complet ţesutului uman pentru a împiedica orice riscuri de reacţii alergice sau infecţioase. Sunt doar câteva tipuri de produse care indeplinesc toate aceste proprietăţi, tocmai de aceea este foarte importantă cunoaşterea acestor detalii şi alegerea unei mărci de calitate.
Un alt aspect esenţial în obţinerea unui rezultat bun şi evitarea complicaţiilor este alegerea clinicii şi a medicului. Chiar dacă pare o simplă procedură de injectare, augmentarea buzelor trebuie efectuată într-un mediu steril, de către un medic experimentat, pentru a evita complicaţiile imediate sau târzii de tip sângerare, vânătăi, suprainfecţii sau formare de noduli.
Cât de mult persistă rezultatele? Este mai bine să apelăm la tratamente temporare sau definitive?
Rezultatul trebuie să persiste în medie, între 4 şi 9 luni, după al 2-lea tratament chiar până la un an. Ideal este acidul hialuronic, un produs similar cu cel natural, existent în organismul nostru, produsele permanente fiind cu silicon, pot crea un rezultat estetic neplăcut, reacţii nedorite (noduli) la locul injectării şi pot migra. Dacă dorim să renunţăm la produsele permanente, singura metodă de îndepărtare este cea chirurgicală, dificilă şi cauzatoare de cicatrici.