Alcoolismul: simptome şi cauze ale abuzului de alcool

Consumul de alcool poate fi extrem de periculos pentru sănătate: poate duce la dependenţă şi poate afecta ficatul şi alte organe. Iată ce soluţii există!
  • Publicat:
Alcoolismul: simptome şi cauze ale abuzului de alcool

Problema consumului de alcool este un subiect atât de dezbătut de către specialiştii din întreaga lume, încât există deja foarte multe controverse pe baza acestui subiect.

Este consumul moderat de alcool sănătos? Dacă da, ce înseamnă moderat? Consumul excesiv de alcool este egal cu ceea ce numim a fi “alcoolism”?

De asemenea, consumul de alcool printre minori este o problemă gravă şi care ridică şi ea multe întrebări. Cum influenţează părinţii consumul de alcool al copiilor? Sunt părinţii responsabili pentru un viitor consum excesiv de alcool al copiilor lor? Ce tip de comportament parental ar trebui să abordăm pentru a ne asigura că ne ferim copiii de acest viciu? 

După multe cercetări şi o participare la conferinţa “Stiluri parentale şi influenţa consumului de alcool la minori” am reuşit să aflăm câteva răspunsuri la aceste întrebări!

Alcoolic: cum se recunoaşte

Un alcoolic este o persoană care suferă de alcoolism – mai exact, un bărbat sau o femeie cu o dorinţă fizică şi psihică continuă de a consuma alcool, o dorinţă pe care nu o pot controla, indiferent de circumstanţe.

Conform Asociaţiei de Alcoolici Anonimi din UK, care afirmă că nu există o definiţie exactă a alcoolismului, această “afecţiune” poate fi descrisă, totuşi, ca fiind o dorinţă fizică combinată cu o obsesie de ordin psihic.

Abuzul de alcool se referă în general la persoanele care nu au “simptomele” unui alcoolic, dar care au totuşi o problemă legată de acest lucru – nu sunt atât de dependenţi de alcool ca şi în cazul unui alcoolic, nu au pierdut ÎNCĂ controlul asupra acestui lucru.

Consumul de alcool moderat nu cauzează rău organismului, nici din punct de vedere fizic şi nici psihic. Cu toate acestea, pentru anumite persoane, consumul moderat de alcool poate să ducă la un consum excesiv, lucru care afectează serios sănătatea fizică şi mintală.

În Regatul Unit (UK), de exemplu, una din 13 persoane este alcoolică, conform statisticilor Serviciului Naţional de Sănătate. De asemenea, chiar şi în cazul persoanelor care nu sunt alcoolice, consumul de alcool este destul de ridicat.

Alcoolism: simptome

Semnele alcoolismului şi consumului de alcool în exces sunt extrem de similare şi, de multe ori, diferenţele sunt doar o chestiune de grad sau intensitate.

De obicei, singura persoană care nu observă semnele alcoolismului este chiar persoana în cauză, alcoolici având o dificultate în a accepta că au, cu adevărat, o problemă.

Iată care sunt cele mai comune simptome atât ale alcoolismului cât şi ale consumului de alcool în exces:

  • Consumul solitar de alcool
  • Consumul de alcool în secret
  • Incapacitatea de a controla cantitatea de alcool pe care o consume
  • Pierderea cunoştinţei şi incapacitatea de a-ţi aminti anumite fragmente din timpul petrecut consumând alcool
  • Renunţarea la orice hobby sau activitate care până atunci îţi făcea plăcere
  • Necesitatea subită de a consuma alcool, fără un motiv anume
  • Probleme în relaţia de cuplu (cauzate de consumul de alcool)
  • Probleme la muncă (cauzate de consumul de alcool)
  • Probleme cu legea (cauzate de consumul de alcool)
  • Rezistenţa extrem de crescută la alcool
  • Stările de ameţeală, tremurături sau transpiraţie în perioadele în care NU ai consumat alcool

O persoană care face abuz de alcool poate să aibă multe dintre aceste semne şi simptome – dar nu au acelaşi grad de negare a problemei şi nici aceeaşi dorinţă arzătoare de a consuma alcool, spre deosebire de persoanele deja alcoolice.

Alcoolism: cauzele 

Dependenţa de alcool este un proces gradual care poate dura până la zeci de ani pentru a se “instala” complet în organism şi în creier – în cazul anumitor persoane, dependenţa completă poate să apară chiar şi în cursul a doar câteva luni, dar aceste cazuri sunt rare. În timp, consumul excesiv de alcool poate perturba echilibrul chimic al creierului care controlează nivelul de impulsivitate al unei persoane, dar şi nivelul de glutamat care stimulează sistemul nervos.

Nivelul de dopamină din creier este mai ridicat atunci când o persoană consumă alcool, iar pe termen lung, consum excesiv de alcool poate să afecteze semnificativ activitatea creierului, făcând persoana în cauză să devină dependentă de alcool pentru a se simţi bine, sau pur şi simplu pentru a nu se simţi rău.

Factorii care au fost legaţi de consumul excesiv de alcool:

Genele – oamenii de ştiinţă afirmă că există factori genetici specifici care determină anumite persoane să devină alcoolice, dependente de droguri sau de alte substanţe nocive. De asemenea, persoanele care au în familie cazuri de alcoolism sunt supuse unui risc mai mare de a abuza de alcool de-a lungul vieţii.

Vârsta la care au consumat alcool pentru prima dată – studiile realizate pe acest subiect relevă faptul că persoanele care au început să consume alcool înainte de vârsta de 15 ani sunt supuse şi ele unui risc mai crescut de a deveni dependende de alcool sau de a consuma alcool în exces.

Fumatul – în urma unui studiu realizat la Yale University s-a descoperit faptul că fumătorii, chiar şi cei care fumează doar ocazional, sunt supuşi unui risc de 5 ori mai mare de a avea o problemă cu alcoolul, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată.

Stresul – anumiţi hormoni de stres au fost legaţi de alcoolism. Aşadar, dacă nivelul nostru de stres şi anxietate este prea ridicat, suntem tentaţi să consumăm alcool. Conform cercetătorilor de la Insitutul National de Abuz de Alcool şi Alcoolism, membrii military reîntorşi din Irac sau Afghanistan se confruntă deseori cu sindromul de stres posttraumatic, ceea ce, în cazul lor, duce extrem de des la alcoolism.

Lipsa de încredere în sine – experţii susţin că persoanele cu o gravă lipsă de încredere în sine sunt mult mai predispuşi consumul excesiv de alcool.

Felul în care organismul procesează alcoolul – persoanele care au nevoie de o cantitate mai mare de alcool pentru a simţi efectele cauzate de acesta sunt supuse unui risc mai mare de a avea o problemă cu alcoolul.

Stilurile parentale şi influenţa asupra consumului de alcool la minori

Consumul excesiv de alcool continuă să fie o prioritate pentru guvernele şi ONG-urile din Europa. În cadrul cercetărilor realizate de Demos – o organizaţie de caritate independentă şi educaţională – a fost explorat rolul pe care creşterea şi educarea copiilor îl poate avea în ceea ce priveşte reducerea probabilităţii consumului excesiv de alcool de către următoarea generaţie.

În 2011 şi 2012 Demos a lansat două rapoarte de cercetare ce au studiat relaţia dintre stilul de creştere şi educare a copiilor, comportamentul părinţilor în ceea ce priveşte consumul de alcool şi probabilitatea ca unii copii să dezvolte o relaţie problematic cu alcoolul.

Pe baza analizelor studiului, s-a dovedit faptul că asigurarea unui nivel ridicat de disponibilitate afectivă şi emoţională în primii cinci ani de viaţă ai copilului şi menţinerea unei discipline susţinute şi coerente la vârsta de 16 ani sunt correlate cu o probabilitate redusă ca la rândul său copilul să consume alcool excesiv în adolescenţă şi la maturitate. S-a concluzionat cu faptul că utilizarea stilului parental “iubitor şi ferm” în creşterea şi educarea copiilor, ar putea reduce eventualitatea consumului excesiv de alcool.

De asemenea, a fost subliniat faptul că, cu cât un părinte a fost perceput mai mult ca fiind consumator de alcool de către copii, cu atât mai puţin predispuşi au fost aceştia să practice modul de creştere şi educare a copiilor de tip “iubire şi fermitate”.

Bazat pe o cercetare cantitativă pe un eşantion reprezentativ naţional de 1062 de părinţi şi pe o cercetare calitativă în baza a 26 de interviuri cu părinţii care provin din familii în care cel puţin un părinte a fost considerat a fi alcoolic, aceste concluzii prezintă constatările cercetării desfăşurată în România.

Cele mai importante aspecte de reţinut, în ceea ce priveşte consumul de alcool în rândul minorilor, sunt următoarele:

  • Nivelurile ridicare de consum de alcool se transmit din generaţie în generaţie
  • Părinţii “autoritari” consumă mai mult alcool, la fel şi copiii acestora

Aşadar, problema consumului de alcool excesiv, dar şi alcoolismul sunt probleme reale, grave şi mult prea des întâlnite, atât în România, cât şi în afara ei.

Este extrem de important să înţelegi gravitatea efectelor produse de consumul în exces de alcool (inclusiv moartea) dar şi faptul că dacă simţi sau consideri că te confrunţi cu această problemă este nevoie IMEDIAT să consulţi un specialist pentru a primi ajutor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Tehnici ultra-performante în sfera ORL
Tehnici ultra-performante în sfera ORL