Probleme dentare frecvente în timpul sarcinii

Se estimează că 30-50% dintre femeile însărcinate prezintă probleme gingivale, dar acestea nu se datorează sarcinii în sine, ci unei plăci bacteriene preexistente. De asemenea, problemele de sănătate ale sinusurilor determină, în unele cazuri, respiraţia pe gură în timpul nopţii, care usucă membranele şi predispune la inflamaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Probleme dentare frecvente în timpul sarcinii

Autor: Ionuţ Leahu, medic stomatolog

Există neplăceri de ordin stomatologic asociate cu sarcina şi cu alăptarea. Acestea apar atât ca răspuns al numeroaselor schimbări hormonale din corpul mamei, cât şi a obiceiurilor alimentare sau a aportului de calciu necesar formării oaselor fătului, apoi în timpul alăptării. 

Sarcina, prin creşterea nivelului de estrogen şi progesteron, favorizează înmulţirea bacteriilor şi apariţia gingivitei. Astfel, gingiile îşi modifică culoarea, devenind violacee, sângerează  frecvent şi cresc în volum.

Se estimează că 30-50% dintre femeile însărcinate prezintă probleme gingivale, dar acestea nu se datorează sarcinii în sine, ci unei plăci bacteriene preexistente. 
De asemenea, problemele de sănătate ale sinusurilor determină, în unele cazuri, respiraţia pe gură în timpul nopţii, care usucă membranele şi predispune la inflamaţii. Ca efect, apare o respiraţie urât mirositoare, dar pe care o poţi îndepărta uşor prin periaj dentar şi apă de gură.           

Printre cele mai comune afecţiuni cu care se confruntă femeile însărcinate, se regăsesc gingivita, granulomul de sarcină şi cariile sau eroziunile dentare.   

Gingivita de sarcină este una din cele mai frecvente afecţiuni orale, cauzată de  modificările hormonale şi circulatorii.  Apare, cel mai adesea, între luna a doua şi a opta de sarcină şi  este caracterizată de o predispoziţie accentuată de sângerare a gingiilor.

Cel mai bun tratament pentru îndepărtarea problemei este detartrajul şi periajul profesional, care vor  evita apariţia afecţiunii sau exacerbarea unei gingivite deja existente. Aparent o afecţiune banală, în studiile recent derulate de Oral Healthcare, gingivita poate fi asociată cu un curs nefavorabil al sarcinii, cu posibilitatea naşterii premature sau cu riscul ca fătul să aibă greutate scăzută la naştere.   

Granulomul de sarcină (în termeni medicali, epulis gravidarum) apare la aproximativ 5% din femeile însărcinate, pe fondul unei gingivite deja existente. pare ca o formaţiune tumorală unică, de culoare violet-albăstruie, localizată cel mai des în zona maxilară frontală, la nivelul papilelor interdentare. De această dată, singurul risc este cel al unei tendinţe crescute de sângerare, dar care poate involua de la sine după naştere.

Cariile şi eroziunile dentare. Stările de greaţă favorizează vărsăturile repetate care, asociate cu episoadele de reflux gastric, cresc mult aciditatea din cavitatea bucală. Acestea pot avea un efect negativ uriaş asupra smalţului dentar, cauzând demineralizări care vor duce fie la eroziuni dentare, fie la apariţia cariilor.

Important de precizat este că structura minerală a dinţilor nu se modifică în sarcină. Cariile şi eroziunile dentare apar mai des în sarcină datorită unor factori favorizanţi din această perioadă, precum stările de vomă sau o dietă mai bogată în glucide din cauza “poftelor”.

Un lucru la fel de important de ştiut este acela că viitoarelor mămici le este interzis alcoolul şi fumatul. Aceşti factori extrem de nocivi pot determina, pe lângă malformaţii, şi o greutate a copilului mică la naştere, cu posibile efecte negative asupra sănătăţii dentare: smalţ mai slab calitativ şi chiar cantitativ.

În concluzie, sănătatea ta are impact direct asupra bebeluşului. Dacă nu poţi preveni, informează-te înainte de a decide dacă te poţi trata sau nu pentru o afecţiune dentară.

Citeşte aici ce este permis şi interzis gravidei la medicul dentist

Urmărește CSID.ro pe Google News