În ianuarie se vorbeşte mai mult decât niciodată despre detoxifiere. Avem nu avem nevoie, este acceptată sau nu de medici, o facem sau nu ca la carte, reuşim sau ba să respectăm regimul, detoxifierea se află pe buzele tuturor. Şi nu ne referim doar la detox-ul corporal şi spiritual ci şi la cel al garderobei. Nici nu aveţi idee cât de uşoară devine viaţa după ce şi dulapul este aerisit.
În calitate de stilist de modă, am analizat multe dulapuri. Aş putea spune că garderoba reprezintă un soi de radiografie a personalităţii fiecăruia dintre noi. Pentru că de multe ori, hainele vorbesc înaintea noastră, ajungem să considerăm anumite piese drept comori. Ei bine, unele sunt valoroase şi la propriu şi la figurat, însă de aici până la ataşamente emoţionale puternice ar trebui să fie cale lungă. Nu de alta, dar avem atât de multe fiinţe în jurul nostru care s-ar bucura de o vorbă bună… Aşadar, atunci când începem operaţiunea, ne descotorosim de emoţii inutile şi tăiem în “carne vie”.
Ştiu că nu ai zice, dar şi în dulapul tău se află cel puţin 30 de piese vestimentare şi 30 de accesorii total inutile. Ce nu îţi mai vin, ce nu îţi mai plac, ce nu mai sunt de actualitate ca şi croi, ce s-au deteriorat, pătat, decolorat. Nu ai zice nici că ataşamentul faţă de textile, până la urmă despre asta vorbim, poate fi atât de puternic. Şi cu toate astea, vă propun un mic test:
De câte ori pe săptămână vi se întâmplă să ziceţi: “eu nu am cu ce să mă îmbrac?” Cel puţin de 3 ori? (acesta se pare că ar fi media în rândul femeilor).
Deschideţi dulapul. Printre maldărele de haine, mai zăriţi ceva interesant? Faceţi o selecţie mentală ca prim pas – primele zece piese care vă săgetează mintea sunt cele de referinţă, de care aveţi clar nevoie.
Trecem la treabă. Împărţim hainele şi accesoriile în 4 categorii:
De dat – piese vestimentare în condiţie bună, dar demodate sau nepotrivite ca măsură
foto: Pinterest
De depozitat – haine care îţi vor fi de folos în sezonul următor, ele trebuie curăţate şi apoi depozitate în saci sau cutii
De ajustat – haine care necesită mici intervenţii la croitor (tiv descusut, fermoar stricat, căptuşeală deteriorată) sau haine care pot fi transformate (o rochie în fustă sau bluză, pantaloni lungi în pantaloni scurţi etc.)
De aruncat – haine total demodate, peste care au trecut mai multe sezoane sau ce s-au stricat iremediabil.
De păstrat – aici intră – piese vestimentare şi accesoriile clasice şi de calitate: trenci bej, cămaşa albă, rochie neagră, mantou din lână şi caşmir, jeanşi, fuste creion sau semicloş, jacheta de motor, sacou negru, pulovere sau cardigane din caşmir, balerini, escarpeni, sandalele cu talpa plată, eşarfele din mătase, mănuşile din piele (texturile trebuie să fie de calitate, croiala pieselor vestimentare impecabilă, accesoriile din piele şi metale preţioase)
Piesele pe care nu le-aţi mai purtat nici măcar o dată în ultimii 2 ani, trebuie să-şi continue povestea în altă parte. Există în jurul nostru atât de mulţi oameni care au nevoie de haine şi cărora le-aţi produce o bucurie imensă oferind hainele demult uitate într-un colţ al dulapului.
Garderoba trebuie “să respire”.
De asemenea, folosiţi oglinda la maximum. Probaţi hainele pe care vreţi să le păstraţi şi analizaţi foarte obiectiv dacă vă ajută sau nu în transmiterea mesajelor dorite. Dacă nu vă aduc un plus de imagine, oferiţi-le mai departe.
Foarte important de menţionat, într-o garderobă utilă va prima calitatea, decat cantitatea.
Pentru că tot vorbim despre un nou început şi poate că vrei să îmbunătăţeşti şi forma trupului pe ici colo, evaluează-ţi corect conformaţia, gândeşte-te ce părţi ale corpului tău vrei să fie puse în valoare şi ce părţi ar trebui camuflate.
Renunţă la acele haine care nu-ţi flatează silueta sau dacă eşti în reconstrucţie pune-le pe lista de aşteptare.
Hainele ce se dovedesc a nu fi “toxice”, trebuie să te avantajeze şi din punct de vedere cromatic. Analizează-le cu atenţie, la lumină naturală cum se armonizează diverse nuanţe cu tenul, părul, ochii tăi.